Családi programok hétvégére

Ezen a hétvégén Szalóki Ági gyerekkoncertje, a Ludwig Múzeum családi délelőttje, állatmesés táncszínház, vidám Pintykoncert, valamint dinós pizsamaparti vár benneteket, és még pont elcsíphetitek a Jégkorszak című vándorkiállítást is.

Február 29., szombat

Családi Délelőtt - Képzelt szemüvegek

Ludwig Múzeum - február 29., 10.30

Ez alkalommal a Családi Délelőtt Waliczky Tamás Képzelt kamerák című tárlatához kapcsolódik. A kiállításon megjelenő kitalált, a valóságban nem létező kamerák különleges nézőpontjai inspirálták a szervezőket arra, hogy olyan szemüvegeket készítsenek, amelyek használatával máshogy látjuk majd a világot! Ismerkedhetünk a saját látásunkkal, a látásunkat változtató tényezőkkel és megpróbálhatunk olyan szemüvegeket készíteni, amelyekkel a valóság nem egy objektív tényként kezelhető, hanem minél inkább az általánostól eltérő, a „máshogyan” látás lehetőségeit erősítik.


MintaPinty zenekar: Pintyes Kalendárium - lemezbemutató koncert

Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér - február 29., 11.00

A zenekar friss, második nagylemeze és az azt megmutató koncert ugyanarra az izgalmas koncepcióra épül: Pintyes, mert - nevükhöz hűen - most tizenkét, hazánkban is előforduló énekesmadarat mutatnak be – természetesen legfőképpen pintyeket. És Kalendárium, mert a lemez tizenkét új szerzeménye az esztendő tizenkét hónapjához kapcsolódik valamilyen formában.


Hókirálynő

Duna Palota - Február 29., 15.00

Kay és Gerda nagymamájukkal élnek együtt nagy szeretetben. Egy nap a gonosz, hidegszívű Hókirálynő meglátogatja Kayt és magával viszi az országába, az örök jég birodalmába. Gerda azonban nem nyugszik bele, hogy elveszítette Kayt. Megígéri nagymamájának, hogy ha addig él is, felkutatja a Hókirálynő birodalmát és visszahozza a fiút szülőházába.


Állatmesék

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház – február 29., 16.00

Népszerű, és történelmi okokból feléledő műfajhoz nyúl Juhász Kata Állatmesék című táncszínházi előadásával. Az élő zenét, táncot és mozgást ötvöző előadás jellemzően rövid formátumú, énekelt verses mesék laza szerkezetű füzére. A nyugati civilizációval egyidős állatmese műfaja, egyszerű szimbolikájával hagyományosan olyan mondandót hordoz, mely kisiskolás kortól már követhető, de a felnőtt „olvasók” számára is releváns.


Szalóki Ági 15+1 év - Ünnepi gyerekkoncert

Várkert Bazár - február 29., 17.00

A népzene és világzene felől érkező énekes-dalszerző Szalóki Ági három jazz zenésszel: Lamm Dáviddal, Kovács Zoltánnal és Dés Andrással alapította meg zenekarát 2004-ben. Az azóta eltelt tizenhat évben a zenekar átalakulva, alkalomadtán vendégművészekkel kiegészülve járja a maga útját. A Várkert Bazárban tartott rendhagyó előadáson tizenöt plusz egy év gyerekdalait hallhatjuk a zenekar és vendégei tolmácsolásában.


VR Dinó Pizsamaparti

VR Vidámpark - VR Park - február 29., 19.00

Egyedülálló program, amelyen 8-13 éves gyermekek élményeken keresztül, szórakoztató módon ismerkedhetnek meg a dinoszaurusz-kutatás módszereivel. A játék elején a sötétben, zseblámpával fedezik fel a terepet, térképezik fel a valódi, állati maradványokat és válnak egy egész estére igazi paleontológussá. Az éjszakai kalandok végeztével a „pizsamás felfedezők” dinós mozival zárják az estét.


Március 1., vasárnap

Jégkorszak

Magyar Természettudományi Múzeum - március 1-ig

Noha döbbenetes fajkihalási hullám részesei vagyunk, a klímaváltozást pedig már a bőrünkön érezzük, évszázadokig természetesnek vettük, hogy az évszakok váltják egymást, az Északi- és Déli-sarkvidéket összefüggő jégtakaró borítja, és különböző éghajlati és növényzeti övek vannak. Ez azonban nem volt mindig így. Földünk mai környezetének és élővilágának kialakításában a legutóbbi jégkorszak, a jégkor döntő szerepet játszott.


Kőketánc - moldvai és gyimesi gyermektáncház

Nemzeti Táncszínház - március 1., 10.00

Budapest egyik legrégebb óta működő gyermektáncháza új helyszínen várja a táncos lábú, dalos kedvű kicsinyeket szüleikkel, nagyszüleikkel. A programban moldvai és gyimesi népzene és néptáncok, énekes népi játékok, népmesék, a legkisebbek számára ölbeli játékok szerepelnek. Az esztendő menetét mondókákkal, a népszokások megelevenítésével követik.


Kakaómese gyerekeknek - Bambi 2. - Bambi és az erdő hercege

ÓKK Csillaghegyi Közösségi Háza - március 1., 10.00

A történet közvetlenül az után játszódik, hogy Bambi édesanyja halálát követően megtudja, hogy apukája az erdő nagyhercege. Bambi rettentően izgatott, hogy végre megismerheti édesapját. Bár eleinte úgy tűnik, nem működik kettejük együttélése, végül mégis családra lelnek egymásban. A vetítés után a mese ihlette kézműves-foglalkozás várja a gyerekeket.


Hangszerek világa

MOM Kulturális Központ - március 1., 10.30

Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész hangszerbemutató koncertje gyerekeknek. Valamint a rendezvény során kerülnek átadásra a Cziffra György Fesztivál “Zenemanó” rajzpályázatának díjai is, a nyertesek rajzaiból készült párna-figurák.


Halász Judit: Játsszunk együtt!

Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ - március 1., 11.00

Halász Judit színészi pályafutásával párhuzamosan új műfajt teremtett előadóművészként. Magyar költők verseit több mint harminc éve énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében – méghozzá gyermekeknek. Generációk nevelkedtek fel lemezeinek hallgatása közben. A Játsszunk együtt! című koncerten az eddig megjelent zenei anyagokból hallható válogatás.


Koncertáriák - Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Müpa - március 1., 11.00

A Zenemánia sorozatban a zene sokszínűségéről lesz szó a műfajok kapcsán. Ugyanis – meglepő módon – ahány műfaja, annyi sajátossága is van a klasszikus zenének. Nemcsak megszólalásmódjában más egy-egy műfaj, de zenei nyelvezetében, kifejezőkészségében, mondanivalójában, sőt a mondanivaló tálalásában is. Más jellemző akkor, amikor hangszeres szólista válaszolgat egy zenekarnak és más, amikor énekes áriáját illusztrálja vagy épp ellenpontozza a kíséret.