Két új könyv a Pagonytól – kiscsoportosoknak és kiskamaszoknak

Vadadi Adrienn ezúttal a legkisebbeknek, a bölcsis, kiscsoportos korosztálynak írt szívmelengető mesét, Kolozsi Angéla könyve pedig a kiskamaszoknak szóló Abszolút könyvek sorozatban jelent meg, és a mobiltelefon-használatot taglalja.

Vadadi Adrienn: Kicsimackó

Vadadi Adrienn új meséi a legkisebbek hétköznapjait barangolják be a mackócsalád tavaszi ébredésétől téli elalvásáig, Egri Mónika rajzaival kísérve. Kicsimackónak nagyon jó sora van! Nincs más dolga, csak felfedezni a világot. Tésztát gyúr, kuckót épít, elutazik a nagymamához, eljátssza, hogy a kedvenc játékai nagy viharba kerülnek, elhatározza, hogy ha nagy lesz, vattacukorárus lesz.

Persze időnként eszébe jut egy-két olyan ötlet, ami mackómamának nem tetszik: például amikor ki akar bújni az autóúton a mackóülésből, vagy nincs kedve reggel felöltözni. Ilyenkor a mamája hagyja, hogy Kicsimackó magától jöjjön rá egy-egy helyzet békés megoldására, és azzal segíti, hogy teljes szívével figyel rá. A Kicsimackóban mindennapi, kedves történeteket olvashatunk egy mackócsalád életéből, amikkel a gyerekek könnyen tudnak azonosulni, és amelyek segítenek feloldani a hétköznapi konfliktusokat, apró nehézségeket is.

2 és 5 éves kor között ajánlott!


Kolozsi Angéla: Jenci néni és az okostelefonok

A Szekeres család szobájába ismeretlenül és felháborodottan begurul a kerekesszékes Jenci (azaz Eugénia) néni, akit a kiskamasz Domos ütött el gördeszkázás közben, mert, khm, Domos telefonozott. (Az vesse rá az első követ, aki még sosem csekkolta a piros lámpánál a Messengerét!) És hát mit is várhatnánk, ha az egész Szekeres család a telefonját nyomkodja?

Jenci néni büntetésből elkobozza Domos telefonját – és őt is teljesen beszippantja a digitális világ! Mert ez a regény nem arról szól, ahogy egy néni próbál fegyelmezni egy kiskamaszt és a családját, sokkal inkább arról, ahogy megismerik, megértik egymás világát, és együtt egy hatalmas kalandba csöppennek.

Generációkon átívelő barátságokról olvasni mindig különleges élmény, hiszen két olyan nézőpont találkozik (és néha bizony ütközik), amiből mindkét fél sokat tanulhat. Jenci néni és Domos is hamar rájönnek, mennyi hasonlóság van köztük. Kalandos, szívmelengető és nagyon mai történet Kolozsi Angélától, az Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívnak és a Bódog és Szomorilla szerzőjétől.

9 és 12 éves kor között ajánlott!


(via Pagony)