Könyvek karácsonyra

Egy jó könyv az ovis, kisiskolás és kiskamasz korosztálynak egyaránt örömet okozhat a karácsonyfa alatt. Most a legfrissebb Pagony könyvek közül válogattunk.

Vadadi Adrienn: Ákos óvodába megy (Pásztohy Panka illusztrációival)

Ákos nemrég kezdte az óvodát. Azonban hiába aranyos az óvó néni és a gyerekek, csak nem akar egyedül bemenni a csoportszobába. Amikor anyukája egyedül hagyja, senkivel sem játszik, egész nap szomorkodik – és persze az elalvás sem megy könnyen. De játékkal és kedvességgel minden probléma megoldható, és végül Ákos örül, hogy ő is óvodás, hiszen együtt játszani a legjobb! Vadadi Adrienn ovis történetei most Pásztohy Panka rajzaival jelennek meg.
Kiknek? 2 és 5 éves kor közöttieknek

Sandra Grimm: 3-5-8 perces mesék - hős lovagokról és bátor kalózlányokról

A népszerű 3-5-8 perces mesék legújabb kötetében csupa kedves, szórakoztató és tanulságos mese található. Kiderül például, hogyan segített egy sellőlány a kalózfiúnak az arannyal teli láda keresésében, mi történik egy lovaggal, ha nagyot tüsszent egy sárkány, és mi a legnagyobb kincs a világon. A vidám kalandokat élvezettel hallgatja majd minden kislány és kisfiú, amikor eljön az alvás ideje. Ajánlják minden szülőnek, akit kicsit is foglalkoztat a társadalmi egyenlőtlenség, a nemi szerepek, és az, hogy hogyan nevelhetünk olyan gyerekeket, akik az ellenkező nemű gyerekekre is ugyanolyan egyenlő félként tekintenek, mint magukra.
Kiknek? 3 és 6 éves kor közöttieknek

Dávid Ádám: Koppány szavakkal focizik (Kasza Julianna illusztrációival)

Vasárnap délután van, Koppány ilyenkor mindig focizik a bátyjával a pályán. De most úgy zuhog az eső, hogy anyu nem engedi ki őket. Hú, de unalmas lesz így a délután! Szerencsére váratlanul betoppan Hanga, Koppány pedig szuper játékot talál ki: a szófocit. Így már repül az idő!
A Pagony legkiválóbb szerzői öt-öt könyvet írnak, öt különböző nehézségi szinten, melyek közül az első nagybetűs kötet. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók.
Kiknek? 6 és 8 éves kor közötti gyerekeknek

Fekete András: Tüsi és Lobonc megmenti Bam Bandit (Mayer Tamás illusztrációival)

Az egész ott kezdődött, hogy Bam Bandit elrabolták. Vagy ott, hogy Hüvelyk úr megalapította a Nemzeti Fogvájó Dinasztiát. Vagy ott, hogy Bam Bandi apukája, Bam Balázs fogpiszkálókészítő-mester, milliárdos üzletember lett. Vagy talán még Bam Balázs hányattatott gyerekkorában, amikor is mindenki Bambának csúfolta. A lényeg, hogy most Tüsinek és Loboncnak a kezébe kell vennie az irányítást, és megküzdenie a szuhadákkal (szúnyogok, hangyák és darazsak elképesztően veszélyes keverékei) és a krotikkal (akik krokodilok és tigrisek szerelméből születtek), majd ki kell szabadítania legjobb barátjukat Sam Öldök fogságából. Akinek ráadásul három szeme van.
Kiknek? 6 és 10 éves kor közöttieknek

Kovács Attila: Micsoda költözés! (Orbán Orsolya illusztrációival)

„Nemrég Szilasvárra költöztünk, de micsoda költözés volt! Megismerkedtem egy lánnyal, akit nem zavar a sok kérdés, sőt neki is van egy csomó. Aztán nyomoznunk kellett, mert minden jel arra mutatott, hogy nélkülünk meglógnak a bűnösök. Rejtőzködés, megfigyelés, üldözés, menekülés, közben éjsötét rejtélyek és igazi detektívmunka! (Ami nem könnyű, annyit elárulok!) (Főleg ha közben az öcsédre is vigyáznod kell!) Micsoda nyár volt! Az első nyarunk a Pipacs utcában.” A Micsoda költözés! egyszerre mindennapi eseményeket feldolgozó, mégis rendkívül kalandos könyv sok humorral!
Kiknek? 6 és 10 éves kor közöttieknek

Luca Novelli: Hawking és a fekete lyukak rejtélye

Stephen Hawking ugyanolyan kisfiú volt, mint bárki más: iskolába járt és a barátaival játszott. De talán nem véletlenül csúfolták Einsteinnek már általános iskolában is... Ám az ifjú zseniről hamarosan kiderült, hogy egy ritka betegségben szenved. Ő ennek ellenére dolgozni és élni akart: a világegyetem titkait kutatta. Korának egyik legnagyobb és legismertebb tudósává vált, Galileivel, Newtonnal és Einsteinnel emlegetik együtt.
Kinek? 8 és 12 éves kor közöttieknek

Luca Novelli: Leonardo és a toll, amely megrajzolta a jövőt

Leonardo festő, építész, műszaki tervező, mérnök, filozófus és kutató volt. Már a saját korában mítosszá vált, olyan nagy feltaláló volt. Ha a munkáit megvalósíthatták volna, Napóleon talán repülőgépen utazott volna, és mára talán már benépesítettük volna a Naprendszer bolygóit. Megelőzte korát, sok találmányát csak évszázadokkal később tudta az emberiség megvalósítani.
Kiknek? 8 és 12 éves kor közöttieknek

Becskei Gábor: Őrszem és Káoszkreátor – Az utolsó fehér tűz (Ambrus Izsák illusztrációival)

Marci az iskola utolsó napján izgatottan siet haza, hiszen kedvenc képregény-sorozatának, a Bíbor Kapitánynak legújabb száma várja a postaládában. Azonban csalódnia kell, ugyanis a képregény címlapján imádott kapitánya helyett Gomori Brúnó, egy teljesen jelentéktelen gonosztevő néz rá vissza. De mi történik, ha a képregény világa megnyílik, és eljön Gomori Brúnó, vagyis Káoszkreátor, hogy magával vigye Marcit, akit rejtélyes okból Őrszemnek szólít? Vajon tényleg azok az igazi hősök, akik ezt állítják magukról? Mit akar valójában Bíbor Kapitány? Káoszkreátor képes megváltozni? Marcinak sikerül megmenekülnie? Becskei Gábor regénye egyszerre tiszteletteljes reflektálás korunk legmeghatározóbb popkulturális jelenségére, és szórakoztató ütköztetése a valóságnak és fikciónak.
Kiknek? 8 és 12 éves kor közöttieknek