Mamutmaradványokat találtak magyar régészek Ausztriában

Különleges és ritka leleteket találtak Alsó-Ausztriában egy magyar régészeti magáncég, a Salisbury Kft. szakemberei.

A körülbelül 15-16 ezer évvel ezelőtt használt felső paleolit vadásztelepen egy mamut feldolgozásának fázisait tárhatták fel. A munkálatok Drasenhofen határában, a Tännau nevű határrészben még 2017 nyarán kezdődtek. A közel húszfős csapat az addig elvégzett feltárás során előkerült leletekből már sejtette, hogy egy felső paleolit vadásztelep húsfeldolgozásának maradványai bújhatnak meg a föld alatt. Előkerült ugyanis egy penge alakú kőeszköz, amivel őseink valószínűleg állatokat dolgoztak fel.

Forrás: Salisbury Kft.

 

„A legunikálisabb leletnek egy körülbelül négy-öt éves mamut feldarabolt vázának részletei számítanak.

A csontok elhelyezkedéséből és a rajtuk lévő sérülések alapján a korabeli húsfeldolgozás menetét is meg tudtuk határozni, ami egyedülálló. Megállapítottuk, hogy a területen az utolsó glaciális maximum időszaka előtt, valamikor 15-16 ezer évvel ezelőtt élő emberek a levadászott állatot először nagyobb darabokra darabolták fel, majd a telepre csak a húsban gazdag töredékeket vitték be” – mondta Szilasi Attila, ásatásvezető régész.

Forrás: Salisbury Kft.

 

A 2020 tavaszán kezdődött ásatáson Alsó-Ausztria egyik legkevésbé ismert és feltárt őstörténeti periódusa is életre kelt.

A Salisbury Kft. régészei magasfeszültségű áramkábelek tartóoszlopainak alapjánál végeztek megelőző feltárást, ahol meglepődtek, amikor paleolit vadászok nyomaira bukkantak. Ennek a korszaknak a leletei ugyanis viszonylag ritkák Ausztriában.

Forrás: Salisbury Kft.

 

„Az aurignaci kultúra korai szakaszának egy telepe került itt elő, ami a fiatalabb őskőkorszakban élt ember korai szakaszáról tanúskodik. A feltárt leletek a felső-paleolitikum vadászainak mindennapjairól mesélnek, de a régió első Homo sapiens vadászai megjelenésének nyomait is őrzik.

Fantasztikus eredmény a paleolit vadászok vágóhídjának felfedezése is”

– közölte Hoffmann József régész, a Salisbury Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

Forrás: Salisbury Kft.

 

A feltárt terület egy másik szakaszán egy longobárd temető, a germán népek közé tartozó népcsoport három sírját találták meg. Az innen előkerült csontok antropológiai vizsgálata jelenleg is zajlik, ám az első megállapítások alapján a kutatók egy 15-16 éves, egy 22-23 éves és egy 50-59 éves nő csontvázát találták meg. Akit bővebben is érdekel a téma, ide kattintva további részleteket tudhat meg.


(via Salisbury Archeology)