Óriásvidra-kölykök: a közönség segítségét kérik a névadáshoz

Szépen fejlődnek a Budapesti Állatkertben ősszel született óriásvidra-kölykök – és most nemcsak egy új videót nézhetünk meg róluk, de szavazhatunk is a nevükre!

Újabb kisfilmet tett közzé honlapján és közösségi médiás felületein a Fővárosi Állat- és Növénykert az október 7-én született állatkákról. A felvételek a két óriásvidra-kölyök és szüleik mindennapjaiba engednek bepillantást, amelyek a kicsik számára csupa mókával, játékkal, hancúrozással, birkózással, homokfürdőzéssel és vízben pancsolással telnek. Persze néha az is megesik, hogy a kölykök és szüleik akarata nem egyezik teljesen, és ilyenkor a felnőtteknek a grabancuknál fogva kell a helyes irányba terelni a szertelen fiatalokat.


A kisfilm közzétételével együtt az intézmény a névadás kérdését is felvetette. Mivel a lipcsei születésű anyuka, Cumana és a madridi születésű apuka, Madidi neve is egy-egy földrajzi névre vezethető vissza (Cumaná egy venezuelai város, Madidi pedig az Amazonas-medence egyik bolíviai folyójának, illetve az itt található Nemzeti Parknak a neve eredetileg), az állatkert munkatársai úgy gondolták, a kicsiknek is ilyen típusú neveket érdemes keresni.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya

 

A két kölyök közül az egyiknek az állatok gondozói választhattak nevet. Az intézmény ezzel is igyekezett elismerni az óriásvidrákkal foglalkozó munkatársak nélkülözhetetlen munkáját. A gondozók választása a Bahia névre esett: így nevezik Brazília egyik szövetségi államát is. A másik állat nevének kiválasztásához a nagyközönség segítségét kérik. A Fővárosi Állat- és Növénykert honlapján február 9-ig, azaz kedd éjfélig lehet szavazni az alábbi, nőstény és hím állatokhoz egyaránt passzoló nevekre (mivel a kicsik neme még nem ismert). A voksolás eredményét várhatóan február 10-én, szerdán teszik közzé.

  • Amboro (eredetileg egy bolíviai nemzeti park neve)
  • Coari (egy város neve Brazília Amazonas szövetségi államában)
  • Ibarra (egy ecuadori város neve)
  • Javari (az Amazonas-medence egyik folyójának a neve, Peru és Brazília határfolyója)
  • Manú (egy perui folyó és az ott található nemzeti park neve)
  • Rewa (egy folyó neve Guyanában)
Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya

 

Az állatkertekben igen ritkán látható, Dél-Amerikában őshonos óriásvidrák (Pteronura brasiliensis) a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. Magyarországon egyedül a Budapesti Állatkertben élnek ilyen állatok, ahol még 2014-ben kezdtek el foglalkozni a tartásukkal. A városligeti intézmény nemcsak az állatok szaporításával járul hozzá a ritkuló faj megmentéséhez, hanem a 2019-es évben egy visszatelepítési programban is részt vett. Ennek keretében egy korábban Budapesten élt, Alondra nevű nőstény állatot a magyar fővárosból Argentínába, a Corrientes tartományban lévő Iberá Nemzeti Parkba szállítottak.


(via Fővárosi Állat- és Növénykert Marketing és Kommunikációs Osztálya)