Szerethető mesekönyv jelent meg végzős bölcsiseknek, aktív ovisoknak

A Kilincscica és az ovi csodálatos világa a Dörmögő Dömötörből már jól ismert Kilincscica első könyve, melyben a főhős és barátai az ovi varázslatos világába kalauzolják el az olvasót.

A gyerekek sokfélék, de az óvodába való beszokás mindnek kihívás. A félelem mégis akkor alakul ki, amikor a szülő bizonytalan az új helyzetben. A beszokás sikere azon múlik, milyen érzések törnek fel az anyában és az apában, amikor búcsúzni kell. Éppen ezért nagyon fontos időben elkezdeni a felkészülést! Létezik egy mesekönyv, amivel még az ovi előtt, a megszokott biztonságos közegben lehet hangolódni a kihívásra. A Kilincscica és az ovi csodálatos világa elmeséli a gyerekeknek, milyen lesz kiscsoportosként, segít nekik, hogy kérdezzenek, így a szülők is időben elkezdhetnek foglalkozni az érzéseikkel.

A szerző, Szabados Melinda most ebben a rendkívüli helyzetben is segít az amúgy is kicsit elszigetelődött kisgyermekeknek, hogy a nyitás után visszatérhessenek az óvoda csodálatos világába. Veress Anita kisgyermeknevelési szakértő szerint a beszokás és visszaszokás egy sokrétű folyamat. Látszólag gyermekünk kerül ilyenkor teljesen új helyzetbe, de amellett, hogy számít az ő személyisége, vérmérséklete, előzetes tapasztalata és tudása, legalább ugyanennyit számít, hogyan tudunk ott lenni mellette támaszként a kritikus pillanatokban.

Forrás: Leviter Kiadó


Amikor azonban ott állunk szülőként az óvoda küszöbén, az sem könnyű. Sokunkra rátör ilyenkor az elszakadás szívszorító érzése, aggódunk gyermekünkért, számunkra is nehéz lehet az elválás… Ha eluralkodnak rajtunk az érzelmek, gyakran nem tudunk kellően stabil támaszt nyújtani, ahonnan a gyermek bátran elindulhat felfedezni az ismeretlen terepet. Ha bennünk is érzelmi vihar dúl, vagy egyszerűen csak bizonytalanok vagyunk, azt érzik rajtunk a gyerekeink, és őket is elbizonytalanítja, félénkebbé teszi. A tapasztalat azt mutatja, sokat segít, ha félelmeinket, ellenérzéseinket már előre felismerjük, és megküzdünk velük.

A különböző gyerekek beszokási folyamatában nagy egyéni eltérések, sajátos színezetek figyelhetőek meg. Az előzetes közös készülődés ezt minden esetben megkönnyíti. Egy óvodára felkészítő jó mesekönyv több fronton támogathatja a családot az újdonságokra hangolódásban. A gyerekeknek is képet ad arról, mi fogadja majd őket az óvodában, és nekünk, szülőknek is lehetőséget nyújt arra, hogy kicsit belehelyezkedjünk, szokjuk az érzést, miközben erről beszélgetünk a gyermekünkkel.


(via Leviter Kiadó)