Zsebibaba nevelkedik a Debreceni Állatkertben

A Debreceni Állatkert idén tavasszal is örömhírekkel szolgálhat az évről évre gyarapodó Bennett-kengurucsapat háza tájáról, ugyanis február végén a gondozók utódot pillantottak meg az egyik nőstény erszényében.

A születésekor nagyjából babszemméretű apróság ekkor mintegy 8 hetes lehetett, és azóta egyre kíváncsibban ismerkedik a külvilággal, főleg jó időben.

Az intézmény újranyitását követően a látogatók már jó eséllyel megpillanthatják, de még egészen 9 hónapos koráig vissza-visszajár majd a biztonságot nyújtó erszény rejtekébe.

Érkezésével immár hét egyedet számlál a debreceni erszényesek csapata.

A Tasmania szigetén, illetve Ausztrália keleti és délkeleti részén őshonos Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) a partvidéki erdőkben és bozótosokban él. Köznapi elnevezése kissé megtévesztő, mivel, bár számos tekintetben hasonlít közeli rokonaira, a kengurukra, a náluk kisebb termetű és zömökebb erdőlakó wallabyk közé tartozik.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

Jellegzetessége a vöröses nyak- és vállszőrzet, illetve a nagy és mozgékony fül – a természetben főként erre és kiváló szaglására hagyatkozik, mivel látása viszonylag gyenge. A táplálékát képező fűfélék, termések és gyökerek után főleg szürkületkor és éjszaka kutat, nappal pedig az árnyékban pihen. Bár vadon élő populációja egyelőre stabil, élőhelyének csökkenése és minőségbeli romlása miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu