3 kiállítás, amiért most érdemes Bécsbe menni

Formabontó egérmúmiás kiállítást rendezett Wes Anderson Bécsben, de ugyanebben a múzeumban látható most minden idők legkomolyabb Breugel-kiállítása. Az impresszionisták rajongóit egy meglepetéseket tartogató Monet-tárlat is várja.

Spitzmaus Mummy in a Coffin

Bécsi Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum Wien), 2019 Április 28-ig



Múlt héten nyílt meg a Bécsi Szépművészeti Múzeumban az a kiállítás, amit Wes Anderson rendezett a feleségével. A megnyitón Tilda Swinton és Jason Schwartzman is megjelent, őket pedig követte a nemzetközi sajtó színe-java. “Azt hittük, könnyű lesz - mondta a megnyitón az amerikai rendező, aki a designerként és íróként is ismert feleségével, Juman Malouffal közösen túrta át a múzeum 4,5 millió darabból álló gyűjteményét. - Persze tévedtünk.” Végül két és fél hét helyett két és fél évet dolgoztak a kiállításon, és 430 darabot válogattak ki és rendeztek össze a gyűjteményből.

 

View this post on Instagram

A post shared by Kunsthistorisches Museum Wien (@kunsthistorischesmuseumvienna) on



Ezeknek a felét még sosem mutatták be, de a kiállítás címadó tárgya, az egérmúmia sem sokaknak szúrhatott eddig szemet, mivel sok hagyományos múmia mellett volt kiállítva. Valószínűleg csak minden ötezredik látogató gondolkozott el rajta, hogy akkor most itt tényleg bebalzsamoztak egy egeret, és vajon miért. Az egész kiállításra jellemző, hogy Wes Andersonék az ilyen apró furcsaságokat, és érdekességeket emelték ki, és aki rendszeresen ásítórohamot kap a hosszú magyarázószövegektől, az fellélegezhet, mert egyáltalán semmi szöveg nincs sehol, csak egy kísérőfüzetke segíti a felfedezést.

 


Az egyértelműnek tűnik, hogy ennyire esztétikusan összeállított művészettörténeti kiállítást talán még sosem rendeztek, hiszen itt a látvány volt a fő rendezőelv holmi történelmi összefüggések helyett. A New York Times fanyalogva azt írta, hogy az egész kísérlet egy nagy pofáraesés, mert hiába a szép látvány, ezek a régi tárgyak nem tudnak olyan érzelmeket átadni, mint Anderson filmjei, így hiányzik a tőle megszokott hangulat. Abban viszont mindenképp segíthet, hogy friss szemmel nézzünk több száz, vagy akár több százezer éves tárgyakra.

 

 

Pieter Bruegel

Bécsi Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum Wien) - 2019. január 13-ig

 

“Ha idén ősszel egy kiállítás miatt elutazol valahová, akkor az ez a kiállítás legyen” - írta a Times a Kunsthistorisches Museum Bruegel-kiállításáról, ami októberben nyílt meg. A flamand festő arról híres, hogy a bibliai témák mellett a paraszti élet hétköznapi jeleneteit festette meg elképesztő részletességgel és egy kis humorral, és a vallásos jelenetektől mentes tájképei is újszerűnek számítottak. A Habsburg gyűjtők lelkesedésének köszönhetően a Bécsi Szépművészeti Múzeumé a világ legnagyobb Bruegel-gyűjteménye, a fennmaradt képeinek egyharmadát őrzik itt. Most ezt egészítették ki egy másik harmaddal, így ez lett minden idők legkomolyabb Bruegel-kiállítása.

 

 

Voltak korábban is próbálkozások, hogy egy helyre vigyék a képeit, de az alkotások annyira sérülékenyek, hogy ezt csak most sikerült kivitelezni. A festő halálának 450. évfordulójára rendezett kiállításon összesen 30 festmény és 60 rajz látható. Két festményt erre a kiállításra restauráltak, és élete egyik főműve, a Hieronymus Bosch iránti rajongását is tükröző A halál diadala a madridi Pradóból érkezett. A 30 festmény nem tűnik soknak, de Bruegel képei olyan univerzumok, amikben egyenként órákat lehet eltölteni, és minden részletükben egy-egy újabb apró emberi jelenetet fedezhetünk fel.



View this post on Instagram

A post shared by Kunsthistorisches Museum Wien (@kunsthistorischesmuseumvienna) on



Claude Monet

Albertina Museum, 2019. január 6-ig

 

Több mint húsz év után először látható Ausztriában ilyen átfogó Monet-tárlat. A másik két sztárkiállítás mellett kevesebbet hallani róla, de látogatókból biztos nem lesz hiány, hiszen az impresszionisták népszerűsége töretlen. Az összesen száz kép a múzeum saját gyűjteménye mellett 40 különböző nemzetközi múzeumból és magángyűjteményből származik, többek között Londonból, Bostonból és Párizsból. Most kifejezetten Monet színhasználatára és a természethez való viszonyára koncentráltak, de a kiállítás a festő teljes pályafutását felöleli a realizmustól az impresszionizmuson és az absztrakt expresszionizmust megelőlegező darabokig, és még az is találhat magának újdonságot, aki már megfordult korábban néhány Monet-kiállításon.

 

Kennt ihr schon unsere Selfie-Wall? ???? Die steht extra für euch in unserem Eingangsbereich! Wir sind immer ganz...

Posted by Albertina Museum on Wednesday, 31 October 2018