Májusi Magvető

Borúsabb és derűsebb napokra egyaránt jól jöhetnek a Magvető Kiadó újdonságai.

Puskás Panni: A rezervátum visszafoglalása
Lányok a teljes idegösszeomlás szélén

Puskás Panni: A rezervátum visszafoglalásaMilyen lehet egy randevú az önpusztító amerikai íróval, Charles Bukowskival? Mi lesz a sorsa egy négytalálatos lottószelvénynek? Hova indul férje temetése után a gyászoló özvegy? Élettel és halállal játszik novelláiban Puskás Panni; érzékeny és ironikus, kíváncsi és megrendítő. A rezervátum visszafoglalása elősorban a szabadságról szól, annak lehetőségeiről vagy lehetetlenségéről. Ezek a kérdések merülnek fel a kötet legtöbb novellájában egyéni vagy társadalmi szinten, valamint az, hogyan hat e két szint egymásra. Erre utal a könyvcím, amely a kötet egyik novellájának címével azonos: a rezervátum védelmet ad, de börtön is, határait nem a benne élők húzzák meg, hanem a rájuk veszélyes gyarmatosítók. Ezért baj, ha a rezervátumért kell harcolnunk – annak visszafoglalása önmagunk visszafoglalását jelenti. A kötet elbeszélői és szereplői erre tesznek időről időre sikeresebb, kevésbé sikerült vagy kudarcra ítélt kísérleteket.

Puskás Pannival Szegő János beszélget A rezervátum visszafoglalása című kötetről 2021. május 18-án 18 órakor a Líra Könyv Facebook oldalán. Az online könyvbemutatóról bővebb információ itt található.

Megrendelhető

 

Pál Sándor Attila: Rokonok
Néptáncos Vasember-páncélban

Pál Sándor Attila novellái ismerős különcökről szólnak. Egy több száz éves öregúrról, aki nem tud meghalni, amíg végig nem olvassa gazdag könyvtárát, egy magát gyümölcsfába oltó agronómusról, vagy a falusi bácsiról, aki beleköltözik egy antropológus fejébe. Ismeretlen csodabogarak ők, akikhez mégis van közünk: mint a rokonainkhoz, akikkel csak húsvétkor találkozunk.

A Rokonok történeteiben mindig van egy váratlan csavar. Olvashatunk a jelen és a közeljövő alternatív világairól: ahol kötelezővé teszik az őszinteséget, vagy ahol a néptáncnak minisztériuma van, és a párokat egy férfi és egy robot alkotja. Megtudhatjuk azt is, milyen, ha az évek során egyre jobban kezdünk hasonlítani a kutyánkra, vagy ha reggel a dolgozószobánkban igazi Vasember-páncélt találunk.

Pál Sándor Attilával Turi Tímea beszélget a Rokonok című kötetről 2021. május 19-én 18 órakor a Líra Könyv Facebook oldalán. Az online könyvbemutatóról bővebb információ itt található.

Megrendelhető

 

Toroczkay András: Boldog emberek
Téves kapcsolások, tétova kapcsolatok

Bevásárlóközpontok szemétlerakói, kórházi mosódák, külvárosi raktárak, elhagyott gyártelepek és papír, papír, papír: Toroczkay András első regényének hőse a harmincas pályatorpanó bölcsész hetente többször is megfordul ebben a világban korahajnaltól délutánig, gyűjti a papírhulladékot, fürkészi az eget, látszólag lényegtelen dolgokon agyal és hallgatja idősebb kollégáit, amint egész nap beszélnek és beszélnek: zavaros anekdoták, malactréfák, keserű zrikák, összeesküvéselméletek, vezetési és életvezetési jótanácsok folyamatos morajlása. Mindez reciklálva mint a papír. Újabb történetek újabb figurákkal, mintha napjaink Budapestje Hrabal Prágájával lenne határos. Ebben a közegben próbálja kitalálni mihez kezdjen magával a fiú, akit kollégái valamiért Jocónak hívnak, ismeretlen telefonálók pedig mint Süveges Csabát keresik. Ki is ő? Alföldi félárva, aki beteg apjával próbál szót érteni; tisztaságmániás szorongó, aki egész nap lomok között matat. A Boldog emberek egy igazán groteszk és szívszorítóan szép regény téves kapcsolásokról és tétova kapcsolatokról.

Toroczkay Andrással Szegő János beszélget a Boldog emberek című kötetről 2021. május 20-án 18 órakor a Líra Könyv Facebook oldalán. Az online könyvbemutatóról bővebb információ itt található.

Megrendelhető

 

Szerb Antal: A világirodalom története
Az első teljes, modern kiadás

A 2019-ben újra sajtó alá rendezett Magyar irodalomtörténet után most A világirodalom története is megújult formában lát napvilágot. Az először 1941-ben megjelent művet nem kímélte a politikai cenzúra: a Rákosi-korszak kiadásaiban a Mai orosz irodalom fejezetet a sztálini Szovjetunió eredményei iránti lelkesedés jegyében teljesen újraírták, de a későbbi kiadások is eszközöltek kisebb-nagyobb változtatásokat a szövegen.
A napjainkban is friss és izgalmas világirodalmi kalauz új kiadása az eredeti, még Szerb Antal életében megjelent szövegváltozat alapján készült. A művet jegyzetekkel, a sajtó alá rendező Pálfy Eszter tanulmányával adjuk közre.


Pálfy Eszterrel és Havasréti Józseffel Szegő János beszélget A világirodalom történetéről 2021. május 31-én 18 órakor a Líra Könyv Facebook oldalán. Az online könyvbemutatóról bővebb információ itt található.

Megjelenés: 2021. május 27.
Megrendelhető


Pilinszky János: Önéletrajzaim
Egy megíratlan könyv fejezetei

Pilinszky János a Beszélgetések Sheryl Suttonnal megjelenése után az önéletrajzát, illetve a „vertikális regény”-ként emlegetett „önéletrajzait” akarta megírni – szinte élete végéig ezzel foglalkozott.

A most megjelenő könyv az elkészült és életében publikált részletek és fejezetek mellett közreadja a kapcsolódó töredékeket, befejezetlen részeket és szövegvariánsokat, fakszimiléket is. Kötetünk további különlegessége, hogy a kézirat lezárása után, 2021. április végén került elő Pilinszky egy eddig ismeretlen jegyzetfüzete, amelyben egyéb rövid feljegyzések mellett az Önéletrajzaimhoz kapcsolódó fogalmazványok olvashatók. E szövegeket most egyszerre ismerheti meg a nagyközönség és a kutatók.

Megjelenés: 2021. május 20.
Megrendelhető