10 dolog, amit nem tudtál Kevin Costnerről

A kilencvenes évek elejének egyik legnagyobb sztárja a most bemutatott A számolás joga férfi főszereplője, és van egy-két dolog, amit kiderítettünk róla. Régen például töpszli volt.

Kiszámolósdi

A számolás joga a NASA-nál dolgozó, sokáig diszkriminációtól szenvedő fekete nőkről szól, aki egy bizonyos Al Harrison beosztottai – őt alakítja nagyszerűen Kevin Costner –, aki lassan az ő oldalukra áll. Bár a hölgyek valós személyek, Mr. Harrison nem az. Alakja leginkább annak a Robert C. Gilruth-nek felel meg, aki abban az időben a Space Task Group vezetője volt a Langley Kutatóközpontban, majd a houstoni Johnson Űrközpont igazgatója lett, ám a kérdéses időszakban többen is betöltötték ezt a pozíciót és többekre illik a leírás valamint számos más személy tetteiből rakták össze azt, amit a vásznon láthatunk.

Kivágták, de nem baj

Több mint 30 évvel ezelőtt kapta meg Kevin Costner színészi karrierje első nagy lehetőségét Lawrence Kasdan A nagy borzongás című generációs filmjében – aztán az ő jeleneteit egy az egyben kivágták a filmből, hogy „kompaktabb” legyen a történet. A rendező azonban elégedett volt Costner munkájával és meg is kedvelte őt, ezért bevette a következő filmjébe, ami történetesen egy western volt, a Silverado – és ahol ő volt az egyik főszereplő. Fel is figyeltek rá, és a korábbi apró szerepek után végre igazán komoly szerepekkel kezdték el megkeresni.

Ilyen díjak, olyan díjak

Bár kétségkívül rendkívül sikerese karriert tudhat maga mögött – és még sok van előtte is is -, Costner nem mindenki kedvence, amit az eddigi 16 Razzie, vagyis Arany Málna-díjából és megannyi jelöléséből is kiderül. A díjat közvetlen az Oscar-gála előtt osztják és a legrosszabb filmeket és alakításokat „értékelik” vele. Igaz, a rossz reklám is reklám, és Costner kandallóján igazi díjak is sorakoznak, hiszen a Farkasokkal táncolóval (1990) elnyerte a Legjobb Filmnek és a Legjobb rendezőnek járó Oscart, és a filmért a Legjobb Férfi Főszereplő díjra is jelölték.

Egy jó tanács

Costner eredetileg üzleti pályáról álmodozott, de miközben a Cal State Fullerton óráira járt, minden hétköznap este színjátszásból is leckéket vett. Aztán elvette a főiskolán megismert barátnőjét és egy marketing állást vállalt el Orange megyében, ám amikor feleségével hazafelé repültek a mexikói nászútról, a repülőn összehozta a sors a színészlegenda Richard Burtonnel. Costnernek sikerült szóba elegyednie az idős színésszel, és elmesélte, hogy igazából ő is erről a pályáról álmodik, Burton pedig azt tanácsolta neki, hogy ne adja fel az álmait – gondolom ezt mondta minden színészpalántának. Elsőre persze nem jött össze: miközben nekiállt szerencsét próbálni Hollywoodban, el is kellett magát tartania, ezért a sztárok villáit végiglátogató városnéző buszokon volt idegenvezető – ezek a buszok ma már az ő villája előtt is megállnak.

Hogy megnőtt!

Hihetetlen, de amikor Costner végzett a főiskolán, még csak egy méter hatvan centi magas volt, majd hirtelen nőni kezdett, és meg sem állt a hihetetlen 185 centiig. Amire nincs tudományos magyarázat, legfeljebb az, hogy míg a színésznők rendszerint a korukról füllentenek, addig férfi kollégáik általában a magasságukról nem mondanak igazat – ma sem tudjuk például, milyen magas Arnold Schwarzenegger.

Tény, hogy Costner magas, és az is, hogy gyakran beszél róla, hogy mennyire utált alacsonynak lenni, ahogy az is igaz, hogy még alacsonyként is remek sportoló volt, és három sportágban is jeleskedett, és ezt színészként is kamatoztatta az olyan filmekben, mint a Baseball bikák vagy a Baseball álmok.

Oda-vissza szerepek

Az elnök különgépének (1997) főszerepét kifejezetten Costnerre írták, aki még a film pályára állításánál is segédkezett, ám amikor kiderült, hogy csúszik saját rendezése, A jövő hírnöke, mégis nemet kellett mondania. A szerepet végül Harrison Ford kapta, akinek maga Costner ajánlotta fel a lehetőséget, a film pedig az év legtöbbet hozó produkciója lett – mint tudjuk, hősünk rendezése korántsem lett ilyen sikeres. Érdekes módon Costner kétszer is úgy kapott meg főszerepet, hogy Harrison Ford előtte visszamondta őket: ez volt a JFK (1991) és a Szitakötő (2002), vagyis valahol azért visszakapta a kölcsönt.

Sok a gyerek

Kevin Costner hét gyermek büszke apja három különböző asszonytól. Első felesége, Cindy Costner – született Cindy Silva három gyereket szült neki -  Anne Clayton, Lily McCall és Joseph Tedrick -, egy fia született ezután Bridget Rooney-tól, Liam Timothy Costner, mostani felesége, Christine Baumgartner pedig újabb három gyerekkel ajándékozta meg, név szerint Cayden, Hayes és Grace. Több megtermékenyítési klinika is fordult már hozzá tanácsért.

Wild Wild West

Costner nagyszerű és tapasztalt lovas, és minden filmjében ő maga végzi a lovasmutatványokat, beleértve az emlékezetes bölényvadászat jelenetet is a Farkasokkal táncolóban. Itt nyereg nélkül üli meg a lovat, és egy ponton még a gyeplőt is elengedi. És ha ez nem volna elég, van egy hatalmas farmja Aspenben, társtulajdonos egy indián kaszinóban és van egy saját country/rock bandája, a Kevin Costner and Modern West, ahol értelemszerűen ő az énekes. 2007-ban az együttes világkörüli turnéra ment és teltházas koncertjeik voltak Isztambulban és Rómában is.

De kire szavaz?

A filmszerepei, a vidéki élete és country együttese miatt Costner az ideális republikánus híresség, és valóban jó viszonyt ápolt a Bush családdal és mind az idősebb George Bush-sal, mint Ronald Reagannel többször golfozott együtt a 90-es éve elején, s nyiltán támogatta őket a választások alatt. Azóta viszont függetlennek vallja magát és az edott elnökjelölt tettei alapján dönti el, kit támogat, és anak idején Bill Clinton, majd Barack Obama mellett kampányolt. A most lezárult elnökválasztási kampány során azonban nem foglalt állást, egy interjúban viszont sajnálkozását fejezete ki, amiért ilyen hangnemben folyik ma a politizálás, és ezért az amerikai közvéleményt hibáztatta.

A nagy bukták

Bár a köztudatban elterjedt, hogy Costner 1995-ös rendezése, a Waterworld - Vízivilág hatalmasat bukott, sőt, a filmtörténet legnagyobb bukásai közé tartozik, ez ebben a formában nem igaz. Annyi igaz, hogy a film költségvetése az eredeti tervhez képest az egekbe szárnyalt, amihez az a meggondolatlan döntés is hozzájárult, hogy a nyílt tengeren forgattak, ami egyrészt baromi drága volt, másrészt két hurrikán is elvitte a díszleteket, és csoda, hogy nem halt meg senki.

Az egész stáb utálta Costnert, mert mindenkivel összeveszett, és ő egy luxushotelben szállt meg, miközben mindenki más egy nyomortanyán lakott, és a költségek jelentős része arra ment el, hogy digitálisan korrigálják kopaszodó homlokát, igaz, ő is beleadott 22 milliót a saját pénzéből a közösbe. A film végül $235 millióba került és összesen $264 milliót hozott – aminek egy 45%-át a mozik rakták zsebre, de 2013-ra a film már profitot termelt a tévés és DVD bevételek révén. Az igazi bukta későbbi filmje, A jövő hírnöke volt, ami $80 millióból készült és kevesebb mint $18 milliót hozott vissza,