10 filmes érdekesség, amelyről még nem hallottál

Meghökkentő véletlenek, kegyetlen trükkök és valós tragédiák.

Forrás: port.hu

Michael Caine is lebénult Heath Ledger zsenialitásától

Nem könnyű meglepni a veterán Caine-t, de Heath Ledgernek sikerült. A Nolan-féle A sötét lovag forgatásán a színész annyira átlényegült Jokerré, hogy a stáb és a kollégák is frászt kaptak tőle. Még Caine is annyira a hatása alá került, hogy első közös jelenetükben elfelejtette a szövegét, ami nyilván nem esik meg vele túl sűrűn.

Kubrick elpusztította a 2001 – Űrodüsszeia díszleteit

Stanley Kubrick korát megelőző sci-fi eposza ma is szemmel is lenyűgözően néz ki, köszönhetően a fantasztikusan kimunkált díszleteknek és kellékeknek. A rendező is tisztában volt vele, mennyire ikonikus a 2001 – Űrodüsszeia látványvilága, ezért is adott utasítást minden kellék, tervrajz és fel nem használt képsor elpusztítására, nem szerette volna ugyanis más produkciókban viszontlátni őket.

Michelle Pfeiffer esete a Macskanő ruhájával

Forrás: Port.hu

 

A színészek kénytelenek néha a szenvedést is vállalni egy-egy szerep kedvéért, nem ritka például, hogy 5-6 órát is el kell tölteniük a sminkszékben, amíg át nem alakítják őket a maszkmesterek. Michelle Pfeiffer élete sem volt fenékig tejfel, amikor a Batman visszatérben Macskanő bőrgúnyáját kellett magára húznia. Aki látta a filmet, azt tudhatja, hogy a kosztüm nagyon feszes, és nem véletlenül az: kiszívták alóla a levegőt a vákuumhatás érdekében.

Óz, a csodák csodája és a kabát

A legendás musical forgatása legendásan nehéz volt, és írtunk már a filmmel kapcsolatos őrült konteóról is, de a kabát rejtélyét kevesebben ismerik. A produkció egyik kosztümös munkatársa talált egy kabátot, amit ráadott a varázslót alakító színészre. Amikor Frank Morgan kiforgatta a zsebeit, az egyikbe bele volt hímezve L. Frank Baum neve – vagyis az Óz, a csodák csodája-könyvek írójáé. A szerző özvegye később megerősítette, hogy a kabát valóban a férjéé volt. Mekkora az esélye egy ekkora véletlennek?

A herceg menyasszonya valós tragédiája

Rob Reiner kalandfilmjével kapcsolatban is összeszedtünk már egy csomó triviát, de kimaradt egy szomorú érdekesség. A sztori szerint a Mandy Patinkin által alakított Inigo Montoya bosszút esküszik apja gyilkosa ellen, a kapcsolódó mondat („A nevem Inigo Montoya, megölted az apámat, készülj fel a halálra.”) szállóigévé is vált, de azt kevesen tudják, hogy Patinkin is elvesztette a rákban haldokló apját a forgatás alatt. Amikor az említett jelenetet felvették, a színész épp a temetésről tért vissza.

Gal Gadot, az igazi csodanő

Forrás: Port

 

A rajongók nem rajongtak azért a döntésért, amivel az izraeli Gal Gadot-nak adták Wonder Woman szerepét, sokak szerint alkatilag se passzolt hozzá a szuperhősnő figurája, és azt is sérelmezték, hogy egy ilyen amerikai ikonnak külföldi akcentusa van. Gadot azonban rácáfolt a kétkedőkre, sőt a pótforgatáson úgy állt helyt, hogy akkor már 5 hónapos terhes volt.

Christopher Lee tudta, milyen amikor hátba szúrják

A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége DVD-jének audiokommentárján Peter Jackson rendező elmesél egy vicces és meghökkentő anekdotát. Abban a jelenetben, ahol Szarumánt hátba szúrják, Jackson elmagyarázta a karaktert alakító Christopher Lee-nek, hogy nagyjából milyen hangot kellene kiadnia magából a szúrás pillanatában, mire a veterán színész felvilágosította, hogy téved. „Van bármi fogalmad arról, hogy milyen hangot ad ki az, akit hátba szúrnak?” - kérdezte tőle a rendező, mire Lee igennel válaszolt, a 2. világháborúban ugyanis részt vett a brit titkosszolgálat egyik fedett akciójában, ahol volt alkalma megtanulni.

Megutáltatták Matt Damont

A Ryan közlegény megmentésének egyik erőssége a hitelesség, a filmbéli katonák úgy néznek ki, mint akik tényleg tudják a dolgukat. A kívánt hatás elérése érdekében a színészeknek a forgatás előtt át kellett esniük egy alapszintű katonai kiképzésen. Kivéve a címszereplőt alakító Matt Damonnak, aki eltiltottak a részvételtől, abból a célból, hogy a többi színész önkéntelenül is elkezdjen neheztelni a karakterére.

Shelley Duvallt kikészítette a Ragyogás

A színésznő nem nagyon tudta, hogy mit vállal, amikor aláírt Kubrick horrorfilmjébe, ahol a lassan becsavarodó Jack Nicholson figurájának feleségét kellett alakítania. A talán legikonikusabb jelenetben az őrült férj egy fejszével töri rá a mosdó ajtaját Duvall karakterére. A rövid jelenetet összesen 127-szer kellett felvenni, a színésznő közben teljesen összeomlott, megsérült a keze, és annyit sírt, hogy szabályosan kiszáradt.

A varázsló meg a kutyája

Amikor a színészek négylábú állatokkal dolgoznak a forgatáson, érthető módon igyekeznek összebarátkozni velük. Daniel Radcliffe-nek ez maximálisan sikerült, a Harry Potter és a titkok kamrája forgatása alatt ugyanis Bella, a Fangot játszó egyik nápolyi masztiff annyira jóban lett vele, hogy a személyi testőrének szegődött. Amikor Aragog, a pók előbukkant, Bella minden egyes alkalommal Radcliffe elé ugrott, hogy megvédje a veszélyes állattól.

Via: Wacko Jaco