12 érdekesség Adam Sandler egyik legviccesebb filmjéről, az Apafejről

Bár a gyereknevelésből borzasztó példát mutat, Sandler eddigi legtöbb pénzt hozó vígjátéka még ma is vicces. Azoban van pár érdekesség vele kapcsolatban, ami egyáltalán nem humoros!

1. Az Apafej (1999) alapsztorija, hogy a semmirekellő Tommyt (Adam Sandler ) otthagyja a csaja, Vanessa (Kristy Swanson), aki lelép egy idősebb pasival. Hősünk szerez magának egy kissrácot, akiről azt hazudja, hogy a sajátja, hogy bebizonyítsa, milyen érett. A Sandler-vígjátékok védjegye évtizedeken át az volt, hogy filmbéli nőinek – akárcsak ebben az esetben – V-vel kezdődik a neve, mint Vicki Vallencourt, Valerie Veran vagy Violet Valentine.

2. A filmben feltűnik Adam Sandler felesége, Jackie Sandler, akivel a forgatásán találkozott és jött össze. Jackie, akit akkor még Jackie Titonnak hívtak, a pincérnőt játszotta a bárban, aki a kisfiúnak, Juliannek (Cole és Dylan Sprouse, aki azóta Palvin Barbara férje lett) gyökérsört ad. Ezzel indult el az a hagyomány, hogy szinte minden Adam Sandler-filmben kap egy kisebb szerepet. Adam és Jackie 2003-ban összeházasodtak, és két közös gyermekük született. A két lány, Sunny és Sadie azóta színészkedik, például a Ne merészelj eljönni a bát micvámra (2023) című vígjátékban, ahol főszerepet is kaptak – aputól.

Forrás: InterCom

 

3. Az Apafej forgatása közben mutatták be A vizesnyolcast (1998), ami óriási sikert aratott. A tény nem kerülte el a gyártó Sony figyelmét, és a vezetői voltak olyan jó fejek, hogy 

plusz pénzt adtak a hiányzó jelenetek leforgatására.

Ez tette lehetővé, hogy a Rob Schneider és Steve Buscemi által alakított karakterek – az ételfutár és a hajléktalan - kisebb cameo helyett nagyobb szerepet kapjanak.

4. Julian biológiai apját az ekkor még színészkedő műsorvezető, Jon Stewart alakítja. A Sony kifejezetten ellenezte a viszonylag ismeretlen Stewart szerepeltetését, Sandler azonban foggal-körömmel ragaszkodott hozzá, és a stúdió végül engedett.

Stewart nem volt különösebben jó színész, de remek műsorvezető,

éveken át volt a The Daily Show házigazdája, ahová pár év szünet után nemrég visszatért, és mindig is szenvedélyesen küzdött mindenfajta társadalmi igazságtalanság ellen. Például ő volt az, aki kiharcolta a kongresszusban, hogy kibővítsék a szeptember 11-i terrortámadás mentési munkálataiban részt vett, ott egészségkárosodást szenvedett tűzoltók, rendőrök, mentők, építési munkások segélyezését működtető pénzügyi alapot.

Forrás: InterCom

 

5. Az 5 éves Juliant alakító, ekkor 7 éves ikrek, Cole Sprouse és Dylan Sprouse a forgatás során több fogukat is elvesztették – nem balesetben, csak fogváltás során. Ez persze gondot okozott a folytonosság miatt, így a fogak helyére ideiglenes pótlásokat raktak. Dylan egyik foga pont egy jelenet közepén esett ki, amikor forgott a kamera.

6. Ez az utolsó Adam Sandler-vígjáték, mielőtt létrehozta a Happy Madison Productions nevű gyártócégét, egyben az első filmje, amit a Sony Picturesnek készített, ahol a Happy Madison Productions évekig a székhelyét működtette. Sandler és a Sony utolsó közös filmje a Pixel (2015) volt, ezt követően a Universal Pictures-szel kötött forgalmazói szerződést, majd a Netflixnek kezdett dolgozni.

Forrás: InterCom

 

7. Chris Farley lett volna eredetileg a film egyik fontos szereplője, de a gyártás megkezdése előtt meghalt. Arthur Brooks szerepét Adam Sandler régi barátjának, Phil Hartmannek ajánlották fel, akivel a Saturday Night Live-ban dolgoztak együtt, őt viszont a forgatás megkezdése előtt 1998 májusában meggyilkolták. A felesége lőtte le álmában, aki aztán önmagával is végzett.

8. Adam Sandlernek elég sok beleszólása volt a produkcióba, például jóváhagyási joga volt a rendező személyét illetően, és azt szerette volna, ha Paul Thomas Anderson kapja meg a titulust. Csakhogy Andersonnak a Magnolia forgatása miatt vissza kellett utasítania a felkérést, de mivel

ez lett az egyik kedvenc filmje, Sandler pedig egyik kedvenc színésze,

beleegyezett, hogy később együtt dolgozzanak. Ez a közös munka lett a kritikusok által körberajongott dráma, a Kótyagos szerelem (2002) Sandler első drámai alakításával.

9. Az amerikai tárgyalótermekbe nem engednek be ételt vagy bármiféle italt, csakis vizet. Ehhez képest Sonny a bíróság előtt ad kedvenc hajléktalanjának (Buscemi) egy egész teli McDonald's papírzacskót ad, aki azonnal enni is kezd belőle.

Forrás: InterCom

 

10. A Juliant alakító Sprouse ikrek aztán közepesen sikeres karriert futottak be a szórakoztatóiparban: a Jóbarátokban Cole Sprouse alakította Ross gyerekét, Bent, de a Disney Channel-féle Zack és Cody-sorozatokban ismét együtt játszottak, hiszen a szériák ikrekről szóltak, azóta azonban külön utat járnak. Dylan Sprouse-t – aki egyébként a magyar szupermodell, Palvin Barbara férje és saját sörfőzdéje van  – legutóbb a Miután összecsaptunk című young adult romantikus drámában láthattuk, Cole pedig a Riverdale című sorozat sztárja.

11. A rendező, Dennis Dugan adott magának egy kisebb szerepet: ő a pasas, aki Halloweenkor vonakodva ad cukorkát Juliannek, de másként is láthatjuk: a filmbeli tévében a Columbo egyik, 1976-os epizódja, amiben Dugan is játszott, és egy pillanatra látható is a nyomozó mögött.

Forrás: InterCom

 

12. Több mint 163 millió dollár hazai bevétellel ez volt Adam Sandler legsikeresebb filmje egészen a Hotel Transylvania 2. – Ahol még mindig szörnyen jó (2015) bemutatásáig, ami 169 millió dollárt hozott a házhoz. Sandler élőszereplős filmjei közül azonban még mindig ez a legsikeresebb.