12 tipp, hogyan vészeld át a telet!

Vége a karácsonynak és a szilveszternek, maradt a sötét, a hideg és a fogyókúra. Most ahhoz adunk tippeket, hogyan élvezd ki a tél kevésbé eseménydús hónapjait.

1. Szedd össze a bátorságod, és nézz meg egy magyar filmet! Sokan dicsérik a Rossz verseket a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjétől, és itt a Ruben Brandt, a gyűjtő, egy tetszetős és fordulatos animációs thriller, amit jelöltek az animációs filmek Oscarjára, az Annie-díjra. Még mindig játsszák Goda Krisztina BUÉK című filmjét, és Pálfi György sci-fivel kevert családi krimijét, Az úr hangját.

 

 

2. Aki máshogy bátor, annak az újra magához térő M. Night Shyamalan új filmjét, az Üveget ajánljuk, ami az egyik legjobb filmje, A sebezhetetlen folytatása. A függetlenfilmes vonal kedvelőinek a Gomorra rendezőjének új filmjével, a Dogmannel érdemes indítani az ezévi mozizást, ami egy gyönyörűen lepukkant nápolyi lakónegyedben játszódik.

 

3. A szabadtéri sportok a legjobb ellenszerei a téli depressziónak és mindenféle hangulati hullámvölgynek. A városi korcsolyázás nemcsak sport, de társasági esemény is egyben, a legjobb budapesti helyeket össze is gyűjtöttük egy cikkben, és ezekhez most zárkózott fel a Libegő alsó állomása felett található kemping családias korcsolyapályája Zugligeten.

 

Jó hírünk van a korizás szerelmeseinek! A felújított Lóvasút szomszédságában holnap újra megnyitják a Zugliget Niche...

Posted by Hegyvidék - Több mint kerület on Thursday, 10 January 2019

 

4. A remete lelkületűek ilyenkor kiélhetik magukat, az erdőben télen hétvégénként sem kell kerülgetni a tömegeket a népszerűbb kirándulóhelyeken. A természet ilyenkor is csodaszép, pláne, ha esett egy kis hó, és talán nagyobb az esélyünk, hogy madarakat vagy őzt lássunk, mert nem takarják őket a lombok. A kiránduláshoz adhat kiindulópontot az ország legjobb kilátóit összefoglaló cikkünk.

 

5. Műveld ki magad a teázás művészetéből! Első lépésnek az is megteszi, ha beültök egy jó kis teaházba a csípős hideg elől, de aki maga is házi teamesterré szeretne válni, az tanfolyamra is beiratkozhat. A Flying Bird Tea House tapasztalt csapata például a kínai és a japán teák világába vezetik be az érdeklődőket.

 

View this post on Instagram

A post shared by Flying Bird Tea House (@flyingbirdteahouse) on

 

6. Olvass! A karácsonyi könyvlistánkból nyugodtan meríthetsz ötletet, de ha most nem költekeznél nagyon, akkor menj el a helyi könyvtárba, és nézz körül. Lehet, hogy nincsenek meg a legújabb sikerkönyvek, de biztos akadnak még használható klasszikusok. Érdemes beszédbe elegyedni a könyvtárosokkal, tőlük sokkal többet megtudhatunk, mint a katalógusból.

 

7. Tanulj ki egy új hobbit! Kezdj el kalligráfiázni, tanulj meg spanyolul, zongorán játszani vagy táncolni! Ha nem szeretnél tanárhoz járni, de tudsz angolul, akkor ma már végeláthatatlan mennyiségű online képzés áll rendelkezésre a világ legjobb egyetemein, és köztük sok teljesen ingyenes. A Class Central például egy nagyszerű gyűjtőoldal.

 

View this post on Instagram

A post shared by Wild Flower Bar (@thewildflowerbar) on

 

8. Ha valaki, akkor a finnek nagyon jól tudják, hogyan érdemes telelni. Kövessük a jó példát, és nevezzünk be egy nagy szaunázásra, vagy egyenesen egy szervezett szauna szeánszra. A rendhagyó, hippis hangulatú szaunázásra vágyóknak a Város és a Folyó Egyesület kisbuszból kialakított mobil szaunáját ajánljuk, ami minden évben valahol a Duna partján állomásozik. A klasszikus szaunaélményért például a Lukács Fürdőbe érdemes menni, ahol van infra-, finn, naturista és sókristályszauna, valamint aromagőzkabin, és minden nap tartanak különleges szaunaprogramokat.

 

View this post on Instagram

A post shared by Valyo - Város és Folyó (@valyovalyo) on

 

9. Levesezz! Thai levesért a Parázsba, phóért az Oriental Soup House-ba vagy a Funky Phóba, ramenért a Kazinczy utcai Ramenkába érdemes betérni. Aki európai stílusú levest enne, az a Bors gasztrobárban, a Rapazban vagy a Nyaklevesben próbálkozhat.

 

View this post on Instagram

A post shared by Orientalsouphouse (@orientalsouphouse) on

 

10. Most, hogy lezajlott a nagy karácsonyi adakozás korszaka, sokan megfeledkeznek a rászorulókról. Találj rá módot, hogy a környezetedben támogass egy civil szervezetet pénzzel vagy adománnyal, és ha időd engedi, önkénteskedhetsz is.

 

11. Keresd meg egy régi barátodat a középiskolából vagy a főiskoláról, egyetemről, és beszélj meg vele egy találkozót! Mindenkinek vannak olyan ismerősei, akiket már ezer éve szeretne újra látni, és az év eleji befordulós téli napokon könnyebb beütemezni egy összejövetelt.



12. Utazz el valahová! Nem muszáj fapadossal Európa másik csücskébe utazni és vagyonokat költeni a szállásra. Néha a saját lakóhelyünk környezetét sem ismerjük igazán. Látogasd meg egy közeli város számodra szimpatikus múzeumát, gyógyfürdőjét, sétálgass egyet a belvárosban, és kezdeményezz beszélgetést új emberekkel!

 

 

Címlapkép: Nathan Dumlao /Unsplash