Üveg

Bakancslistához adom
Glass
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, misztikus film, dráma, horror, 129 perc, 2019

Értékelés:

228 szavazatból
Szerinted?

M. Night Shyamalan összeköti két remek filmje, a 2000-es A sebezhetetlen és a 2017-ben bemutatott Széttörve cselekményét egy vadonatúj thrillerben, az Üvegben.

A Széttörve végét követően David Dunn (Bruce Willis) Kevin Wendell Crumb (James McAvoy) emberfeletti képességekkel bíró énje, a Fenevad nyomába ered. Miközben több alkalommal is éles helyzetben találkoznak, a háttérben Mr. Üveg, azaz Elijah Price (Samuel L. Jackson) alakja bontakozik ki, olyan titkok őrzőjeként, amelyek mindkét férfit számára létfontosságúnak bizonyulhatnak.
Bemutató dátuma: 2019. január 17. Forgalmazó: Fórum Hungary

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
offtopic
capt.nemo márc. 14. 02:52:09 Előzmény buncow
na ja.. élősködnek mások művein. megrágják, megcsócsálják és aztán kiadják magukból a szellemi ürüléküket.., és ebből élnek. de önmagukban elpusztulnának.
buncow márc. 12. 23:16:32 Előzmény InteriorLulu
Szomorú, hogy a kritikus egy szakma, semmivel nem ér többet a véleményük, mint egy átlag hozzászólóé.
8/10
InteriorLulu 2023 dec. 04. - 00:08:58 8/10
SPOILER!
Érdekes, hogy a portos kritika ("Üveg - Tökéletlen, de...") alapján úgy tűnik, mintha Vízer Balázs megértette volna a filmet, de aztán a két évvel későbbi gyűjtéséből ("Nagy csavarok, amik...") az derül ki, hogy talán mégsem: "...egy titkos társaság tagja, akik mindenáron el akarják titkolni a hősök létezését. Miért? Hogyan? És akkor miért kockáztattak ezzel a hárommal?"
Mindhárom kérdést ugyanis világosan megválaszolja a film.

És ha már Vízer és ez a trilógia: az ő eléggé mérsékelten lelkes Széttörve-kritikája alapján (6/10-et adott rá egyébként) nem gondolnánk, mégis a későbbiekben több cikkében is "remek" filmként hivatkozik a Széttörvé-re.
Mindezt úgy jegyzem meg, hogy amúgy tetszenek a kritikái, és sokkal gyakrabban látom hozzá hasonlóan a filmeket, mint másképpen...
Firebird89 2023 szept. 18. - 08:20:40
10/10 nálam a ez a triológia
1/10
Dr. Classic 2023 júl. 22. - 00:40:53 1/10
Fogalmam sincs milyen szer hatása alatt írta Shyamalan a forgatókönyvet de adhatna belőle! Ez a film egy förtelem! Értelmezhetetlen katyvasz.
4/10
sawyerx 2022 dec. 18. - 21:24:39 4/10
A trilógiai befejező részként még értelme is van, bizonyos más szemszögből az első rész minőségét képviseli. Összehozza a Sebezhetetlen és a Széttörve sztoriját egy lezárásra, de hogy miért "Üveg" címet kapott, fingom nincs - bár valószínűleg azért, mert az első Willis karakterére utal, a második a skizó balfaszéra, kizárásos alapon pedig maradt a törékeny néger.
A trilógia közül ez a rész adta a legtöbb feszült jelenetet, de logikailag ez is hagyja a legtöbb kívánnivalót maga után. Plusz pont, hogy 19 évvel később visszahoztak bizonyos színészeket, de mellette rengeteg a negatív pont, amiket mindenki elemezzen saját belátása szerint. Én ezt a filmet és az egész trilógiát sajnálom, hogy megnéztem, pedig ilyen ritkán írok. Willis demenciája a betegség tudatában nagyon szembetűnő, szegényem vagy fülessel játszik, vagy párszavas mondatokat böfög, vagy hátulról mutatják.
Sálámálámán legnagyobb baklövése ez a trilógia.

4/10
2/10
Molnar Tihamer 2022 nov. 18. - 17:57:04 2/10
Jól ellehet rajta álmosódni.
3/10
Pépont 2022 szept. 21. - 07:53:51 3/10
A sebezhetetlen c. film nekem anno tetszett. Nem egy nagy durranás, de tetszett a hangulata, a cselekménye, egy olyan átlagos szombat esti filmnek tartom. A Széttörve c. film már lejjebb csúszott, nyomasztó, üres, idegesített benne az öreg pszichológusnő, és az egész egy olyan film volt, ami adott némi izgalmat a film nézése közben, de soha többet nem szeretném újból látni. Viszont ez...

SPOILER!!!
Az elején azt hittem, valami jól kibontakozó keményebb akcióthrillert fogok látni, ahol megküzd a Sebezhetetlen, azaz Bruce Willis és a dilis fickó a Széttörve c. filmből, de helyette... a háromnegyed film egy kórházban játszódik, ahol alig történik valami. Miért nem emberek között? Sokat pofáznak fölöslegesen, néznek egymásra, tele van töltelék jelenetekkel. És nem értem, hogy a dilis fickót miért egy ilyen szanatórium helyre vitték, miközben megölt nem tudom, hány embert. Unalmas, szürke az egész, a benne levő doktornő meg annyira unszimpatikus, hogy néha-néha már kivágtam volna a monitort a kertbe.
Bruce Willis miatt adok rá egy 3 pontot, nagyon nagy jóindulatból. 3/10
adolfus 2022 máj. 31. - 00:04:49
Én akkor kaptam röhögőgörcsöt amikor James McAvoy átment kutyába, és így ment végig a füvön na ekkor mondtam azt,hogy mi a faszom volt ez a szarság. Elmebeteg dilis szarság.
7/10
MesketeM 2021 aug. 26. - 19:19:13 7/10
Sokan istenítik, sokan meg lehúzzák. Én valahogy közepesnek érzem. Maga a koncepció már eleve furcsa, s innen nézve mégis tudott meglepetéseket hozni. Viszont amit nem értettem

Ha annyira a realitást akarta bemutatni, miért nem estek egymásnak a "hősök" hozzátartozói a "hősök" halála után. Ugyanis egyértelmű volt, hogy a Szörny azért támadt rá Üvegre, mert David fia elmesélte a vonatbaleset okát a Szörnynek. Emiatt jogos lett volna, hogy Price anyja gyűlölje David fiát és Chaseyt is. Főleg, mivel korábba elég makacs, a fia mellett kiálló karakternek tűnt. Nem értettem, hogy David fia miért nem rohant oda az apjához, amikor vízbe fojtottáj, valamint Chasey is egy agyrém volt, hogy beleszeret abba, akitől egy ilyen helyzetben a valóságbanhétköznapi kirázta volna a hideg.

A (ál)pszichológusnő karaktere borzasztóan mesterkélt volt, ahogy Paulson játéka is.

Nem értettem, hogy mi volt az a műtét Üvegen. Akkor az csak egy álműtét volt?

Nekem amúgy a Sebezhetetlen sem tetszett, a Széttörve pedig témájában is idegen volt a másik két résztől. Szerintem ez így igen erőltetetten lett egy trilógia. Utálatos az is, hogy Shyamalannál nincsenek véletlenek. Itt veszti el a realitáshoz vetett viszonyát is, mert a valóságban vannak véletlenek. Talán egy paranoid, konteós világnézetben nincsenek sose véletlenek, de én egy ilyen világnézettel sajnos nem tudok azonosulni. A film vége is "valami konteós" dolog valóssággá válásának ágyazott meg, miközben teljesen legalizálta és piedesztálra emelte Üveg pszichopata, tömeggyilkos világnézetét. Utóbbi nekem nem volt valami szimpatikus.
10/10
Mad Max73 2021 máj. 24. - 14:30:34 10/10 Előzmény caya
Jó megfogalmazás,egyetértek!!! (y)
7/10
támadómókus 2021 jan. 24. - 15:33:56 7/10 Előzmény kriszta.g
Akkor te nem értetted meg a csavart a végén. Elmondom, hogyan volt:

Az Üveg csak azt hazudta, hogy a toronyhoz készülnek, de valójában nem ez volt a terve. Azért a kórház mellett harcoltak, mert ott voltak a kórháznak a térfigyelő kamerái, és azokat hackelte meg az Üveg, hogy felkerüljenek a felvételek az internetre. Az Üveg tehát direkt a kórház előtt harcoltatta a Szörnyet és a Sebezhetetlent, mert így látszott, hogy mekkora erővel csapkodják egymást ide-oda. Plusz így látszott az is, hogy egyedül elbánnak akár 4 kommandóssal is, tehát látszott, hogy szuperhősök. És az Üvegnek pont ez volt a terve, hogy bebizonyítsa a világnak, hogy szuperhősök igenis léteznek. :)

sacko 2021 jan. 04. - 01:43:51
Én nagyon szeretem Shyamalan téma ötleteit, fantáziavilágát. Igazán egyedi, különleges, de szegénykém minden alkalommal bizonyítja, hogy nem tud filmet rendezni.
5/10
Ildikó Nóra 2020 nov. 18. - 17:14:35 5/10
A filmet James McA. (A Széttörve c film tetszett, nagyon jól játszott abban is), Sarah P. miatt néztem meg. Többször unalmas volt és hosszú, egyszer megnézhető, de semmi extra.
codex 2020 okt. 19. - 21:40:36
M. Night Shyamalan nem egy korszakos zseni de a Split nem egy rossz film. Igazán remek esti időtöltés. És még el is gondolkodtat. Igaz, az már jócskán túlmutat a film implicit értékein. A trilógia többi darabjáról és M. Night Shyamalan további munkásságáról inkább ne beszéljünk... Belefér holivúdba.
2/10
GoodMovies 2020 febr. 17. - 17:51:15 2/10
Hát ez valami borzalom. Tele ostoba logikátlanságokkal. Csak azért néztem végig, hogy mikor szabadul már ki a szörny és intézi el a sok idiótát, élen a pszichológus nővel. :)
benkonora 2020 jan. 27. - 10:44:00
Én nem tudtam semmit a filmről, azt sem, hogy ez egy sorozat harmadik befejező része, az előzőeket sem láttam. Pusztán a szereposztás szerint választottam megnézésre.

Egy igazi kettősség van bennem a film megnézése után. Egyfelől vontatott, lassan bontakoznak ki a szálak, a 2 órás játékidő is túl sok. Másfelől a történet valamennyire magával ragadott. Kevint játszó színész egészen parádés, nagyon ritkán látni ilyen sokoldalú színészt (egy filmen belül).

Ugyanakkor nem tudok elmenni a részletek mellett, amik nem állnak össze.

1. Hogyan tudott Mr. Üveg szabadon ki/bejárkálni a cellából? Szerzett valahonnan korábban kártyát?
2. Többen is írtátok, hogy elég viccesen kevés ember őrizte ezt a három szuperveszélyes bűnözőt, gyakorlatilag őrt nem is láttam, csak a két ápolót, akik nyilván nincsenek kiképezve és fizikummal sem bírják.
3. Hogyan tudták belefojtani egy pocsolyába Davidet? Csak azt tudom elképzelni, hogy aki belefojtotta ő maga is egy szuperhős, szupererővel.



6/10
DoctorMorreau 2020 jan. 18. - 03:45:05 6/10
Nehéz megemészteni, pedig a film első fele elképesztően izgalmas és érdekes....

SPOILER

Dunn-t egyszerűen nem lehet "megölni". Ez a film, illetőleg Shayalman ezzel keveredett önellentmondásba és ez sajnos így a Sebezhetetlent is kivégezte.
5/10
doktormacko1 2020 jan. 11. - 23:01:36 5/10
5 / 10 Nem tagadom , nekem nem jött be ez a film. Kicsit zavaros volt és nem értettem.
kriszta.g 2019 dec. 18. - 09:12:46
Hát ez meg mi volt?

Spoiler


Még az Osaka towerbe se jutottak el? Komolyan egy parkolóban kellett a szuperhősös leszámolást elintézni? És a dokinő egy titkos társaság tagja akik szuperhősöket akarnak eltűntetni? Mi van? Borzalom.

Béna volt a Széttörve után nagy csalódás. Egy nullás.
Összes hozzászólás