2016 legjobban várt filmjei - 1. rész

Lássuk, mik azok az alkotások, vígjátékok, akciófilmek, szuperhős mesék és egyebek, amiket idén feltétlenül szeretnénk látni! A listára csak az került fel, aminek már van beütemezett hazai bemutatója

 

A nagy dobás - hazai bemutató: 2016. február 4.

Talán kissé túl könnyen mentünk el mellette, de nem is olyan rég az egész világot megrázta egy pénzügyi válság – ekkor kezdtek nálunk (is) bedőlni a valutahitelek, és akkor zuhant a mélypontra a lakáspiac is -, ami valószínűleg megelőzhető lett volna. Adam McKay filmje pont azt vizsgálja, kik és hogyan látták előre az egész folyamatot, és bár a bankszektor működése alapjáraton nem a világ legizgalmasabb témája, ez a rendező és ez a szereposztás azzá teszi – mert nem mellesleg a három legvonzóbbnak kikiáltott színésze állt itt össze, három különböző generációt képviselve: Christian Bale, Brad Pitt és Ryan Gosling. Kár, hogy tudjuk, hogy az egészből megint a pénzintézetek jöttek ki a legjobban.

Carol - hazai bemutató: 2016. február 11.

Todd Haynes (Távol a mennyországtól) új munkáját egyrészt Cate Blanchett és Rooney Mara fantasztikus párosa miatt érdemes megnézni, másrészt azért, mert garantáltan ez a film viszi majd el a nagy díjak nagyjából harmadát. Az ötvenes évek gazdasági fellendülése idején a húszas éveiben járó Therese Manhattan egyik nagyáruházában dolgozik eladóként, szépen felöltöztetett, aprólékosan kidolgozott babákat árul, miközben naphosszat a jobb életről és a szerelemről álmodozik. Egy nap találkozik a jómódú Carollal, aki kihűlt házasságában vergődik, amit talán csak kislánya iránti imádata tart egyben. A két nő között rögtön szikrázni kezd a levegő, és kezdetben ártatlannak induló találkozásuk az érzelmek hatására gyorsan elmélyül. Carol féltékeny és továbbra is szerelmes férje meg akarja kérdőjelezni a nő anyai rátermettségét, később pedig egy mélyre elásott titok is felszínre kerül. 

Deadpool – hazai bemutató 2016. február 11.

A szuperhősök korát éljük, de nem minden hős makulátlan, gáncsnélküli lovag. Wade Wilson a különleges erőknél szolgált, azután zsoldos lett, ám testét lassan kezdi felzabálni a halálos betegség – ezért is egyezik bele egy furcsa, alig legális kísérletbe, aminek eredményeképpen a szervezete meghökkentő képességekre tett szert, bár az arca nem lesz szebb - „Mint egy fél here fogakkal”, jellemzi magát hősünk. Hihetetlenül gyorsan meggyógyul, bármi baj éri, de nem ez az egyetlen fegyvere: őrült, gonosz humora is van - és nem fél használni. Ryan Reynolds korábban is próbálkozott szuperhős szereppel a gyengécskén sikerült Zöld Lámpásban, de okult a hibából, és most mindent megtesz, hogy az a karakter – amit különben már eljátszott az X-Men kezdetek: Farkasban - és az alakítás tényleg emlékezetes maradjon. Egyszerre lesz nagyon vicces és elég brutális!

Ave, Cézár - hazai bemutató: 2016. február 25.

Az Ave Cézárral Joel Coen és Ethan Coen olyan könnyedebb, börleszkszerű vígjátékaikhoz térnek vissza, mint az Égető bizonyíték vagy a Kegyetlen bánásmód, és nem véletlen, hogy ismét George Clooney-val dolgoznak, immár negyedszer, aki igazán otthon van ebben a műfajban. Clooney lesz Baird Whitlock, egy hollywoodi filmstúdió – szebb napokat látott, és az előzetes alapján kissé alkoholista – nagy sztárja az 1950-es években, aki a stúdió egyik presztízs projektjének főszerepét, a címbéli Cézárt játszaná el éppen némi nehézségek közepette, amikor valakik elrabolják. A stúdió fixerére, Eddie Mannixre (Josh Brolin) vár a feladat, hogy megtalálja az eltűnt sztárt és megmentse a produkciót, segítségére pedig egy fiatal, de határozott filmcsillag lesz – akit nem más, mint Scarlett Johansson alakít, de „kisebb” szerepekben feltűnik majd a vásznon Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Channing Tatum, Scarlett Johansson, Jonah Hill, Frances McDormand, Dolph Lundgren és Christopher Lambert is.


  
13 óra: Bengázi titkos katonái – hazai bemutató: 2016. március 3.

Nem feltétlenül szoktuk ajánlani Michael Bay, a robbantós akciófilmek királyának filmjeit, de most kivételt teszünk, mert a rendező ezúttal – a közelmúltban – megtörtént eseményt dolgoz fel, a beavatottak szerint meglehetős történelmi hűséggel. 2012. szeptember 11-én támadás érte a líbiai Bengáziban lévő konzulátust, és a támadók megölték az ott tartózkodó amerikai nagykövetet, az amerikai külügy pedig a zűrzavarban egyszerűen lefagyott, azt hitték, csak egyszerű rendbontás történt, nem küldtek erősítést, csak egy közeli CIA táborból érkezett segítség, igaz, az is későn. Az amerikai háborús filmekre persze jellemző, hogy minden kudarcból diadalt gyártanak - lásd A Sólyom végveszélyben -, de minden fenntartásunk ellenére az előzetesek baromi mutatósak, a két főszereplő, John Krasinski és James Badge Dale, akire a The Pacific - A hős alakulat egyik legmarkánsabb szereplőjeként emlékezhetünk, pedig telitalálatnak tűnik.

Zoolander 2 - hazai bemutató 2016. március 17.

Derek Zoolander és Hansel visszatér! Muszáj nekik, mert valaki halomra öli a világ legszebb embereit, és csak a két, kissé berozsdásodott férfimodell értheti az illető észjárását. Segítségükre egy volt fürdőruha modell (Penélope Cruz) siet – ők szegények méretes mellük miatt a szakmai rangsor alján állnak -, aki jelenleg titkosügynökként dolgozik, de visszatér az ördögi Mogatu (Will Ferrell) és remélhetőleg Ben Stiller humora is, aki nem csak a címszerepet vállalta újra magára, hanem a rendezést is, és ami azt illeti, Owen Wilsonra is ráfért már egy jó film. Akárcsak a kultuszfilmmé vált első rész esetében, itt is rengeteg híresség adja a saját arcát a sztorihoz, a divatszakma pedig újra kap néhány kisebb, de roppant szórakoztató pofont, és nagyon, de nagyon reménykedünk benne, hogy Derek Zoolander megint egy új nézéssel rukkol elő!

Batman Superman ellen - Az igazság hajnala – hazai bemutató 2016. március 24.

A cím senkit ne zavarjon meg, mert bár a játékidő jelentős részét a két legyőzhetetlen szuperhős harca viszi el, mivel legyőzhetetlenek, úgysem igazi ellenfelei egymásnak. Az igazi negatív hős természetesen Lex Luthor (Jesse Eisenberg), aki először azon dolgozik, hogy a könnyen dühbe guruló Denevéremberrel intéztesse el régi ellenfelét, ám vannak más ötletei is, viszont előkerül a vártnál is csinosabb Wonder Woman (Gal Gadot) és egy Doomsday nevű, ritka ronda lény is, szóval lesz nagy csihipuhi. A nagy kérdés persze nem az, ki kivel van, hanem az, hogy Ben Affleck milyen teljesítményt nyújt Batmanként és mennyire lesz ehhez méltó partner Henry Cavill Supermanje, illetve az, hogy Zack Snyder a beütemezett folytatások kedvéért félbe meri hagyni a történetet, vagy rendesen lezárja ezt az „epizódot”.

Amerika Kapitány: Polgárháború - 2016. május 12.

A komoly hősök a DC Comics udvartartásához tartoznak, a színesebb, viccesebb karakterek viszont a Marvelhez szerződtek le, ahol szép csokorba kötötték őket, és már régóta nem egyedül dolgoznak, hanem Bosszúállók néven szindikátusban, kicsit sűrűn, kicsit sokan, de a gyártó stúdiónak bejött ez a recept. Az új, közös film pont arról fog szólni, hogy ennyi dudás csak nehezen fér meg egy csárdában, és két szuperhős egymásnak is feszül – tisztára, mint a Batman Superman ellenben, csak itt a Vasember és Amerika Kapitány csap össze, pedig ők papíron nagyon is jó barátok, de ez alapvetően nem gond, mert sok barátjuk dolgozik a konfliktus feloldásán, köztük a Fekete Özvegy, a Hangya, sőt, bemutatkozik az új Pókember is. Már csak azon izgulunk, hogy minden szuperhősnek jusson legalább öt perc játékidő!

Rendes fickók - hazai bemutató 2016. május 26. 

A 2005-ös Durr, durr és csók az év egyik legokosabban szórakoztató vígjátéka volt, ami közben hozott a krimiből és az akcióból is rendesen, és a jelek szerint a rendező-forgatókönyvíró, Shane Black képes lesz újra megcsinálni ugyanezt a kunsztot. Black, aki menet közben lehúzta a Vasember 3.-at is, a Robert Downey Jr. és Val Kilmer párost most Ryan Goslingra és Russell Crowe-ra cseréli. Crowe a keményfiú, afféle verőlegény, Gosling pedig a nagydumás, de kissé pipogya protezsáltja, egy lecsúszott magándetektív, akit első nézésre inkább stricinek nézne az ember. Merthogy 1977-ben járunk, Los Angelesben, ahol a verőembernek és a privát szimatnak össze kell fogni – miután az előbb eltörte az utóbbi karját -, hogy megtalálják és megvédjék egy politikusnő lányát, de egy pornószínésznő halála is bejátszik.

Warcraft: A kezdetek - hazai bemutató 2016. május 26.  

Őszintén szólva a videójátékok világa nem annyira ismerős terep számunkra, de annyit tudunk, hogy a Warcraft egy igazi klasszikus játék, és nem a fifikáról, hanem a nyers erőről szól, de mégsem esztelen hentelésre számítunk, hiszen a rendező az a Duncan Jones, aki a Hold című roppant eszes sci-fit készítette – és aki a néhai David Bowie fia, és az első előzetesek alapján mind a látvány, mind a történet is rendben lesz. Ahogy a cím is sejteti, az emberek és az orkok – nem a Gyűrűk ura lényeiről, hanem nagyobb, és kicsit összetettebb lényekről van szó – első találkozásának lehetünk tanúi, az orkok ugyanis kénytelenek maguk mögött hagyni haldokló hazájukat és új otthont találni, ami történetesen már foglalt. Az ígéretek szerint nem fekete-fehér sztoriról van szó, hiszen mindkét tábor árnyalt, megosztott lojalitású karakterekből áll, és még a böhöm nagy, fél vekni kenyér méretű agyarakkal felfegyverzett orkok között is lesznek kedves alakok.