40 éve ítélték el John Lennon gyilkosát

A Mark David Chapman nevű megszállott 1980. december 8-án lőtte halálra a Beatles egykori tagját, John Lennon énekest, aki akkor mindössze 40 éves volt. Chapmant tettéért 1981. augusztus 24-én ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre. Az eseményre a történések felidézésével és egy filmválogatással emlékezünk.

A jelenleg 66, tette elkövetésekor 25 éves, Hawaii-n biztonsági őrként dolgozó Mark David Chapman lelkes Beatles-rajongó volt, vallásos megtérése után azonban zokon vette Lennonnak azt a szarkasztikus 1966-os kijelentését, miszerint a Beatles népszerűbb még Jézusnál is. A férfit ezenkívül az is bőszítette, hogy az énekes milliókat keres, miközben az egyenlőségről szólnak a dalai.

Chapman állítólag már három hónappal a gyilkosság előtt elkezdte tervezgetni tettét, és már októberben New Yorkba látogatott. Ekkor még nem gyilkolt, ám feleségének megmutatta a gyilkos fegyvert, de a nő sajnos nem értesítette a hatóságokat. A férfi egyébként több más híresség, köztük Johnny Carson, Paul McCartney és Ronald Reagan meggyilkolását is tervezte, illetve egy ponton azzal a gondolattal is eljátszott, hogy megöli magát. Problémáival egy klinikai szakpszichológust is fel akart keresni, de végül nem ment el a megbeszélt találkozóra.

Mark David Chapmant elvezeti a rendőrség. Forrás: Bettmann / Getty Images


1980. december 8-án, a végzetes napon a gyilkos kora reggel kijelentkezett a szállodájából, otthagyva személyes tárgyait, például egy példányt a Zabhegyezőből, amibe beleírta, hogy az az ő hitvallása. Chapman egész nap a John Lennon – Yoko Ono házaspár otthonául szolgáló Dakota-ház környékén ólálkodott (még Lennon ötéves fiával, Seannal is találkozott), majd délután 5-kor aláíratta a Double Fantasy című albumot a helyszínről távozó énekessel. Lennon és Ono éjjel 11 körül értek haza, és miután kiszálltak a limuzinjukból,

Chapman hátulról öt lövést adott le a sztárra, amelyek olyan súlyosnak bizonyultak, hogy a Roosevelt Kórházba szállított Lennont három órával később halottnak nyilvánították.
A Mark David Chapmanről letartóztatásakor készített fotó. Forrás: Bureau of Prisons / Getty Images


Mark David Chapmant tettéért 1981. augusztus 24-én életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, azzal a kitétellel, hogy leghamarabb húsz év után kérheti feltételes szabadságra bocsátását. A férfi azóta is rendszeresen próbálkozik szabadlábra helyeztetésével, de eddig még sosem járt sikerrel: legutóbb tavaly augusztusban utasították el a kérvényét, immár tizenegyedik alkalommal. Legközelebb jövőre kérvényezheti a feltételes szabadlábra bocsátást. Tavaly szeptemberben hozták nyilvánosságra, hogy mit mondott a meghallgatáson, amelyen többek közt bocsánatot kért tette miatt Yoko Onótól.

„Csak meg akarom ismételni, hogy sajnálom az elkövetett bűncselekményt. Nincs mentségem.

Saját hírnevemért tettem. Úgy vélem, hogy a legborzasztóbb bűncselekmény az, amelyet egy ártatlan ember ellen követnek el. (…) Azért gyilkoltam meg, mert nagyon, nagyon, nagyon híres volt, és az egyetlen ok az volt, hogy én nagyon, nagyon, nagyon, nagyon szerettem volna hírnévre szert tenni, nagyon egoista voltam. (…) Ez egy borzasztóan önző cselekedet volt. Sajnálom, hogy fájdalmat okoztam Onónak. Mindig erre gondolok” – mondta Chapman.


John Lennon meggyilkolásáról eddig a következő filmek születtek:

I Killed John Lennon (2005)

A gyilkosság 25. évfordulója alkalmából forgatott dokumentumfilm a Mark David Chapman első nyilvános meghallgatásán készült felvételek, illetve Jack Jones újságíró vele készített interjúi alapján készült.

John Lennon meggyilkolása (2006)

Andrew Piddington angol rendező nagyjátékfilmje azt mutatja be, ahogy Mark David Chapman John Lennon meggyilkolását tervezgeti.

Chapter 27 (2007)

J.P. Schaefer életrajzi filmje a gyilkosságot megelőző napokat ábrázolja, Chapman szerepében a hitelesség kedvéért rendkívüli átalakuláson átesett Jared Letóval.

Jared Leto a Chapter 27-ben. Forrás: Arnaldo Magnani / Getty Images


John Lennon: Hard to Imagine (2017)

A zenei témájú dokumentumfilmek (George Harrison: All Things Pass, Bob Marley: Roots of the Man) alkotójaként ismert Finn White-Thomsonnak az Amazon Prime gyártásában készült műve a zenész mellett Lennon politikai aktivista és pacifista énjét is bemutatja, különös hangsúllyal az ellene elkövetett merényletre.

+1: The Cranberries: I Just Shot John Lennon (1996)

Lennon meggyilkolását dolgozta fel a Cranberries 1996-os, harmadik albumán található dala is, amely szövegével is egészen pontosan felidézi a szörnyű eseményeket: „It was the fearful night of December 8th. / He was returning home from the studio late. / He had perseptively known that it wouldn't be nice. / Because in 1980, he paid the price.”


(via Wikipedia, 24.hu)

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.