5 fordulatos krimisorozat, amit minden Agatha Christie-rajongónak látni kell

Cikkünkből az is kiderül, mi köze a krimi királynőjének a Star Wars-hoz.

Ha irodalmi krimiről beszélünk, akkor az egyik első, ha nem a legelső név, aki eszünkbe jut: Agatha Christie, aki olyan csavaros sztorikat írt, mint a Gyilkosság az Orient expresszen, a Halál a Níluson, vagy épp a Mert többen nincsenek – melyekből számtalan emlékezetes film és sorozat készült. A krimi királynője lassan ötven éve nincs köztünk, ám öröksége mindmáig él, és számtalan olyan bűnügyi sztori készül, ami az ő módszereit viszi tovább. Következzen öt olyan sorozat, amit minden Agatha Christie-rajongónak látni kell!

 

True Detective (2014 - )

A HBO presztízssorozata Agatha Christie írói stílusát idéző, példaértékű thriller, első osztályú szereplőgárdával, és olyan profizmussal készült, ami vetekszik egy mozifilmmel is.

Az egyik húzás, amit Christie-től vettek át, hogy az írónő folyamatosan váltogatta a nyomozóját:

az egyik művében Hercule Poirot deríti fel a bűnügyet, a másikban Miss Marple, a következőben meg Parker Pyne – hasonlóképpen épül fel a True Detective is, ami évadról évadra nem csak új ügyeket, de új nyomozókat és új helyszíneket is felvonultat. A sorozat az HBO legnépszerűbb krimije, és a megosztó negyedik évad után már készül az ötödik.

Itt láthatod: Max

 

Aznap éjjel (2016)

A minisorozat középpontjában egy gyilkossággal vádolt fiú áll, akit nagyon úgy tűnik, hogy ártatlanul akarnak elítélni. Az Aznap éjjel Agatha Christie műveinek mélyebb rétegiből merített:

az írónő a rejtély felgöngyölítése mellett érzékletesen mutatta be azt is, hogy miként fonódnak össze a társadalmi, erkölcsi és közéleti kérdések a nyomozással.

Hasonlóképpen foglalkozik az Aznap éjjel a rasszizmus kérdésével, hiszen a Riz Ahmed egy muszlim férfit alakít, aki durva előítéltekkel találja szemben magát, amikor gyilkossággal vádolják. A széria tele van erkölcsi és egzisztenciális problémafelvetésekkel, és még jóval a záróképsorok után is felvetődik a nézőben, hogy biztos jól értelmezett-e mindent.

Itt láthatod: Max

 

Éjszakai szolgálat (2016)

John le Carré, a hidegháborús kémregényeiről ismert szerző könyve alapján készült minisorozat úgy szövi a rejtélyek hálóját, mintha maga Agatha Christie vezette volna a szerző tollát.

Az írónő egyik legrafináltabb húzása volt, hogy mindig megkérdőjelezte az olvasó nézőpontját, a hősiességről alkotott képét.

Tom Hiddleston karrierje egyik legjobb alakítását hozta a veterán Jonathan Pine szerepében, Hugh Laurie pedig hátborzongató a bűnöző lángelme, Richard Roepe szerepében. Bár a sorozat teljes egészében feldolgozta a regényt, Hiddleston nemrég arról beszélt, hogy ismét eljátssza a karaktert az Amazon Prime Video számára készülő új évadban.

Itt láthatod:  Prime Video

Ez is érdekelhet

8 film, amiről talán nem is sejtetted, hogy Agatha Christie ihlette

Wes Craven, Tarantino és Shyamalan is előszeretettel használta a krimi királynőjének fordulatait.

Lássuk!

 

Easttowni rejtélyek (2021)

A New England-i kisvárosban játszódó Emmy-díjas krimisorozatban Kate Winslet egy helyi nyomozót alakít, aki egy tinédzser lány meggyilkolásának ügyében nyomoz.

Akár Agatha Christie legjobb művei, az Easttowni rejtélyek is azt vizsgálja, milyen hatással van a sokkoló gyilkosság a közösség életére.

A széria azon ritka krimik egyike, aminek kifejezetten optimista a vége, hiszen a szereplők tanulnak a hibáikból, és úgy tűnik, megteszik az első lépést egy jobb élet felé. Egy ideje keringnek pletykák a folytatásról, de igazából kár lenne elrontani egy ennyire tökéletes befejezést.

Itt láthatod: Max

 

Star Wars: Az akolitus (2024 - )

Hogy mit keres egy Diseny+-os Star Wars-sorozat ezen a listán? Azt, hogy

Az akolitus cseppet sem hasonlít a többi Star Wars-szériához: közelebb áll Agatha Christie rejtélyeihez, mint a franchise-ra jellemző akció-kaland tematikához.

A széria közel egy évtizeddel a klasszikus Star Wars-trilógia előtt játszódik, és egy jedi csoport nyomozását követi: egyikük gyilkosság áldozata lett, ami összefüggésben lehet a Sith-ek visszatérésével. Bár a széria szokatlan hangvétele megosztotta a rajongókat, de mindenképp érdemes végignézi, már csak a rejtély megoldása miatt is, ami pont olyan meglepő, mint egy jóféle Agatha Christie-krimiben.

Itt láthatod: Disney+

 

(via Collider)