5+1 szerep: Pogány Judit 80 éves

Átvehette szinte az összes színésznek járó elismerést a ma 80 éves Pogány Judit, az Örkény István Színház művésze.

Kossuth-díját például az Örkény művészbüféjében tartja, mert úgy érezte, nem kapta volna meg, ha nem lesz a színház tagja. 2023-ban a nemzet színészének választották, az idén pedig a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának örökös tagjának, ahol összesen 27 évet töltött el. 1994-ben távozott onnan végleg, majd tíz év szabadúszást követően Mácsai Pál igazgató hívta az Örkénybe, ahol jelenleg kilenc szerepe van.

Új bemutatója legközelebb 2025 tavaszán lesz: Michael Haneke a Szerelem, partnere Gálffi László, az előadást Ördög Tamás rendezi.


5+1 legendás szerepével köszöntjük a színésznőt.

Három bemutatóban játszotta és egyszer rendezte a Pinokkiót Kaposváron

Két alakítását tartja jónak a kaposvári évekből Pogány Judit, ha megnézi ma a felvételeket. Az egyiket Babarczy László rendezte: ez Molnár Ferenc Liliomja, amelyben Julikát játszotta. A másik pedig Ascher Tamás diplomarendezése volt: ez Szép Ernő Patikája, amelyben Katit, a cselédlányt alakította. Mindkettő a kaposvári színház fénykorában készült, mikor tucatjával utaztak a Somogy megyei városba a színházszeretők. A pesti vendégszereplésüket a Vígszínházban úgy várta mindenki, alig lehetett rá jegyet kapni.

Forrás: Perjéssy Gábor / PORT.hu

 

Az Ahogy tetszik után (amelyben pályakezdőként Rosalindát játszotta) állítólag 23 percig zúgott a vastaps, egy másik produkciónál, az Állami Áruháznál pedig 27 percig.

Bár hosszan lehetne sorolni Pogány Judit kiváló kaposvári szerepeit (majdnem 100 darabban játszott), az egyik legemlékezetesebb, amely több generációt végigkísért: a Pinokkió. Carlo Collodi műve nyomán Litvai Nelli írta a színpadi verziót, a dalszövegeket pedig Kormos István, a zeneszerző pedig Székely Iván. Az első bemutatója 1973. október 16-án volt, ezt szintén Ascher Tamás rendezte, akárcsak az 1978-as és az 1988-as premiert. Maga Pogány Judit is színpadra állította a fabábú történetét 1996-ban, 2004-ben pedig Hornung Gábor rendezte meg. Minden bemutató Pauer Gyula eredeti díszlet- és jelmeztervei alapján készült.

Elnöknők, a fekáliadráma


Csákányi Eszter színésznővel a kaposvári színházban évtizedekig és most, az Örkényben is együtt játszik Pogány Judit. A Katona József Színház Kamrájában ment az a Werner Schwab-darab (fordította: Parti Nagy Lajos), az Elnöknők, amelyet 1996-tól 23 éven át, 295 előadásban játszott Csákányi, Pogány és Szirtes Ági. Ezt is Ascher Tamás állította színpadra. A 36 évesen elhunyt Schwab „fekáliadrámáknak" nevezte sorozatát, amelynek ez a nyitódarabja volt, és

az abszurd történetben jelentős eszmecsere hangzik el az emberi ürülékről.

(Az író amúgy képzőművésznek tanult, majd családjával 1981 és 1989 között egy távoli tanyán állítólag foszladozó állathullákból gyártott szobrok közt élt.) A parádés előadás címét Pogány Judit úgy fejtette meg: ezek az elnöknők „fölfelé elnökölnek”, azaz náluk lejjebb már nincsen senki.

 

Az Örkény tündére, aki majdnem húsz éve lát a sötétben


Bár az egyik Facebook-posztja szerint Az ajtó – Szeredás Emerenc emlékkoncert című darabban játszott szerepét tartja legfontosabbnak az Örkényben Pogány Judit, fontos előadása, a szintén rekordideje futót mesebeszéd, A Sötétben Látó Tündér. A darabot magyar népmesék motívumainak felhasználásával írta Bagossy László és ő is rendezte, a premier 2005-ben volt, és a mai napig játssza a színésznő.

Forrás: szinhaz.hu

 

A történet mesél a Sötétben Látó Tündér születéséről, és persze arról, hogyan tanult meg látni a sötétben. Tökmag királyfiról, aki a Fekete-tenger hetvenhetedik szigetének legsötétebb szegletébe elment egy üveg különleges lekvárért, amelyben lakott valaki.

Legjobb gyerekelőadásnak tartották abban az évadban a kritikusok, valamint a produkció alkotói megkapták a III. Országos Gyerekszínházi Biennálé fődíját, az Üveghegy-díjat 2006-ban.

 

Bundabugyi nélkül, kombinéban a nyitott villamoson


Ki ne emlékezne a slágerekkel teletömött kultikus filmre, a Csinibabára, amelyben Pogány Judit egy éjszakai kalauznőt játszik a remizbe igyekvő utolsó villamoson? A kalauznő megismerkedik egy férfival (Andorai Péter játszotta), aki kételkedik abban, hogy a nőn van-e bugyi.

És mit tesz ilyenkor a közfeladatokat ellátó személy a hatvanas években játszódó moziban? Kombinéra vetkezik.

A filmet Tímár Péter rendezte, akihez olyan filmek kötődnek, mint az Egészséges erotika, a Mielőtt befejezi a röptét a denevér , a Csapd le csacsi, a Zimmer Feri (ebben is játszott Pogány Judit) vagy a 6:3, avagy játszd újra, Tutti.

 

Rajzfilmek varázslatos hangja: Vuk, Kacsamesék, Szaffi, Bogyó és Babóca

Forrás: Pannonia Entertainment Ltd.

 


A gyerekelőadások mellett számtalan rajzfilmből ismerhetjük Pogány Judit hangját. Ő a kicsi Vuk, a róka, Dagobert bácsi három kacsaunokaöccse, Niki, Viki és Tiki (az összes évadban), Szaffi, valamint a Bogyó és babócában több mint 70 karakter! Itt írtunk erről még többet az „5 és még 70 jól ismert hang, amiért imádjuk Pogány Juditot” című cikkünkben.

 

+1: a felújított Panelkapcsolat

Órákon át sorolhatnánk, milyen legendás filmekben, előadásokban láthattuk Pogány Juditot vagy hallhattuk a hangját, de a Tarr Béla rendezte Panelkapcsolatot azért emeljük ki, mert nem is olyan régen készült el az 1982-es filmdráma felújított kópiája. Ebben a moziban korábbi férjével, Koltai Róberttel játszanak egy panelban élő, kétgyermekes házaspárt.

A bezártság, a szűk mozgástér, valamint a konfliktusok miatt a férfi elköltözik, de nem sokkal később vissza is tér, mivel nem tud élni a családja nélkül.

A kibékülést és az új életszakaszt mivel mással ünneplik meg, mint egy új mosógép vásárlásával?!