7 kemény női akciósztár, akinek nem kell kaszkadőr

Ezek a színésznők maguk hajtják végre a veszélyes mutatványokat.

Az akciófilmek fő attrakciói a szédületes mutatványok, amiket általában nem is a színészek, hanem az őket helyettesítő kaszkadőrök hajtanak végre – gyakran az életüket kockáztatva. Ám vannak olyan esetek, amikor a színész annyira benne van a karakterben, hogy a legtöbb, de néha az összes kaszkadőrmutatvány közben is őt láthatjuk. Ezt persze szigorú edzésterv és alapos felkészülés előzi meg, ami túlmutat az átlagos színészi munkán. Bár természetesen szükség van kaszkadőrökre, mégis figyelemre méltó, amikor egy színész bevállalja a veszélyt a hitelesség kedvéért – következzen hét női akciósztár, aki nem, vagy nagyon ritkán használ kaszkadőrt.

 

Angelina Jolie

Miben? Tomb Raider-filmek, Salt ügynök (2010)

Jolie a legkülönfélébb műfajokban jeleskedik, de kétségtelen, hogy legtöbb emlékezetes alakítása az akciófilmekhez kötődik. A videójáték alapján készült első két Tomb Raider-film (Lara Croft: Tomb Raider, 2001; Lara Croft: Tomb Raider 2 – Az élet bölcsője, 2003) mindmáig a színésznő legikonikusabb szerepe: Lara Croft karaktere azóta összenőtt Jolie-val, aki egyúttal azt is megmutatta, milyen mértékben képes igénybe venni a fizikumát, ha szükség van rá. Később, a 2010-es Salt ügynökben is a legtöbb kaszkadőrmutatványt maga hajtotta végre. Kaszkadőr-edzője, Simon Crane elmondta, hogy Jolie „eléggé makacs tudott lenni”, amivel többek közt arra célzott, hogy az egyik mutatvány közben a színésznő bevágta a fejét a díszlet sarkába, ám nem volt hajlandó kórházba menni, hogy megvizsgálják, nem történt-e nagyobb baj.

„Nem ismer félelmet a magasban – ez egy fantasztikus adottság”

– tette hozzá Crane.

 

Milla Jovovich

Miben? Resident Evil-filmek

Egy újabb női akciósztár, aki ugyancsak egy videojáték-adaptációnak köszönheti a hírnevét: Jovovich számtalan sci-fiben és horrorfilmben feltűnt, de ezek közül egyértelműen a Resident Evil-franchise emelkedett kultikus státuszba, melyben Alice-t alakította. A színésznő harcművészeti képességeibe alapos betekintést nyerhettünk a filmjeit látva – Jovovich szinte az összes kaszkadőrmutatványt maga végzi, és rengeteget edz a szerepeihez. Miként egy interjúban mondta:

„Ha én nem hiszek magamban, más miért hinne? Rajongok a harcművészetekért, szeretek edzeni és imádok drótkötéllel repülni. Sokan nem szeretik, mert kényelmetlen, de hé, mit számít egy kis kényelmetlenség, ha repülhetsz?!"

 

Jennifer Lawrence

Miben? Az éhezők viadala-filmek, X-Men-filmek

Ha női akciósztárokat sorolunk, nem biztos, hogy elsők közt eszünkbe jut Jennifer Lawrence, pedig Az éhezők viadalával, az X-Menekkel és a 2018-as Vörös verébbel is kiérdemelte ezt a státuszt. Pláne, hogy ezek a filmek nemcsak színészileg, de fizikailag is igen megterhelők voltak számra, hiszen Lawrence szereti maga végrehajtani a veszélyes mutatványokat. A 2013-as Az éhezők viadala: Futótűz forgatásán

több hónapra meg is süketült:

már eleve be volt gyulladva a füle amikor a víz alatti jeleneteket forgatták, végül ez eredményezte a dobhártyaszakadást. Lawrence a forgatás hátralévő részét úgy csinálta végig, hogy csak az az egyik fülére hallott.

 

Charlize Theron

Miben? Atomszőke (2017); A halhatatlan gárda (2020)

Ha már szóba kerültek az ikonikus szerepek, azzal, hogy Mad Max – A harag útja című filmben eljátszotta Furiosát, Charlize Theron örökre beleírta magát a posztapokaliptikus filmtörténelembe. Ráadásul komolex kaszakdőrmutatványokat hajt végre – nemcsak ebben a filmben, de például a 2017-es Atomszőkében, amiben a rendező, David Leitch szerint a veszélyes mutaványok 99 százalékában Theront láthatjuk a filmben. Miként mondta: „Bebizonyította, hogy tíz, tizenöt, húsz vagy akár harminc mozdulatot is képes megcsinálni egymás után anélkül, hogy vágni kéne, vagy le kéne állni a felvétellel. Úgy voltunk vele, hogy hű, ez egyedülálló, ezt muszáj kiaknázni!”

ez is érdekelhet

A 10 legkeményebb kémnő a filmekben

Mindegy, hogy a CIA-től, az MI6-től vagy a hetvenes évekből érkezeztek, ezek a csajok még James Bondot is túlélik.

Lássuk!

 

Scarlett Johansson

Miben? Marvel-moziverzum

Nagyrészt a Marvel-filmeknek köszönheti Scarlett Johansson, hogy akciószárrá vált, hiszen a Fekete Özvegy/Natasha Romanoff szerepében a képregényes moziverzum egyik legikonikusabb alakját keltette életre. Persze ott van még a 2014-es Lucy, meg a 2017-es Páncélba zárt szellem is. Johansson kissé kakukktojás a listán, hiszen az évek során számtan kiváló kaszkadőrrel dolgozott együtt, de a Marvel-filmekben látható akciójelenetek egy részében ő maga szerepel: harcművészet, akrobatika és egyéb harci koreográfiák vannak a tarsolyában. A 2021-es Fekete Özvegy rendezője, Cate Shortland elmondta, hogy Florence Pugh és Johansson is maga hajtotta végre a kaszkadőrjelenetek nagy részét:

„Azt hiszem, mivel Florence figyelte Scarlettet, és látta, hogy ő mennyire igyekszik, ez hatással volt rá. Ez elég király. Scarlett elég sok mindent maga csinált.”

 

Margot Robbie

Miben? Suicide Squad - Öngyilkos osztag (2016); Ragadozó madarak (2020); The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag (2021)

Marvel után egy DC-díva: Margot Robbie eddig három filmben is eljátszotta Harley Quinnt, Joker tébolyodott párját, aki már egy ideje szingliként tolja. Szerepe szerint számtalan akciójelenetben kell megállni a helyét, Robbie pedig kifejezetten otthonosan érzi magát ebben a közegben, amit lehet azzal is összefügg, hogy

korábban tornász volt.

Épp ezért a legtöbb kaszkadőrjelenetben ő maga áll helyt: legyen szó arról, amikor öt percet kell tölteni a víz alatt a Suicide Squadban, vagy amikor a Ragadozó madarakban szétrúgja a pasik seggét. Robbie képességei James Gunnt is megbabonázták: ezért ragaszkodott ahhoz a jelenethez, amikor Harley a lábával fojtja meg az egyik fogvatartóját a The Suicide Squadban. Ja, és egy érdekesség: Robbie bátyja, Lachlan maga is kaszkadőr.

 

Gal Gadot

Miben? DC-moziuniverzum

A végére még egy DC-karakter jutott: a Gal Gadot által alakított Wonder Woman (de ne feledjük, több Halálos iramban-filmben is szerepelt). A képregényfilmek fizikailag megterhelő jeleneteiben többször is a színésznőt láthatjuk kaszkadőr helyett. Ám Gadot azt is kiejlentetette, hogy el kell ismerni a kaszkadőrök munkáját és bátorságát, utalva ezzel arra, hogy nem minden mutatványt ő csinált.

„Mindig igyekszem megünnepelni a kaszkadőreimet. Egyszerűen hihetetlen az a rengeteg munka és kockázat amit ilyen odaadással vállalnak.”  

– mondta Gadot, akinek bevallása szerint a közelharc a kedvenc kaszkadőrmutatványa.

 

(via Collider)