7 vérlázítóan rossz döntés az Arany Málna-díj történetében

Azért olykor az anti-Oscar stábjának is vitatható az ízlése.

Ahogy az Oscar-díj minden évben a legrangosabb filmes teljesítményeket díjazza, úgy az Arany Málna-díj a legsilányabbakat. A megszégyenítő „elismerést” gyakran övezik viták vannak akik kifejezetten aljasnak tartják , és bár a cél elsősorban az irónia és szórakoztatás, az utóbbi időben már a megszüntetését is követelték. Az Arany Málna valójában a díjak és díjkiosztók paródiája, és gyakran tényleg a legrosszabb filmek kapják meg, de van pár eset, amikor nagyon durván mellényúltak a döntéshozók. Ezek közül szedtünk össze a hét legkínosabbat.

 

Brian De Palma (A sebhelyesarcú – 1983)

Kategória: Legrosszabb rendező (jelölés)

A rendezőt összesen ötször jelölték Arany Málnára, ezek közül az 1990-es Hiúságok máglyája minden kétséget kizáróan megérdemelte, de a gengszterfilmek egyik alapvetése érthetetlen módon kapott jelölést, ráadásul a legrosszabb rendező kategóriában. Palmát ekkor már nagy rendezőként tartották számon, ha nem is volt akkora kaliber, mint mondjuk Martin Scorsese, de azért mégiscsak egy Al Pacino főszereplésével készült, kultikus filmről beszélünk, amire a bemutatókor a Málnások csúnyán vakok voltak.

 

James Cameron (Rambo 2. – 1985)

Kategória: Legrosszabb forgatókönyv

James Cameronnak sok mindent szóvá lehet tenni: az önteltségét, a bunkóságait, ahogy a rajongókhoz viszonyul, de hogy tehetségtelen forgatókönyvíró lenne, azt nem. A Rambo 2. volt a 6. Arany Málna-gála egyik nagy „nyertese”: hét kategóriában jelölték, ami azért nagy szó, mert összesen tíz volt, és ebből négy díjat el is vitt:

  • Legrosszabb film
  • Legrosszabb színész (Sylvester Stallone)
  • Legrosszabb forgatókönyv (Sylvester Stallone és James Cameron)
  • Legrosszabb „eredeti” dal (Rambo 2. - Peace in Our Life)

Mondjuk Frank Stallone, Sylvester Stallone testvérnek dala kétségtelenül megérdemelte. De hogy ez lett volna a legrosszabb forgatókönyv abban az évben?! Pedig telis-tele van olyan dumákkal, amik meghatározták a nyolcvanas (sőt, a kora kilencvenes) évek akciófilmjeit – a Rambo 2. egy olyan film ami tudja, mit akar, és mindent megtesz azért, hogy el is érje a célját. Cameron meg, amikor megtudta, hogy Arany Málnát kapott, megrándította a vállát és leforgatta A bolygó neve: Halált.

 

Stanley Kubrick (Ragyogás – 1980)

Kategória: Legrosszabb rendező (jelölés)

Sokszor szóba került itt, a PORT cikkeiben is, hogy Kubrick milyen barbár módon bánt a színészeivel, főként a Ragyogás készítésekor: Shelley Duvall életét és karrierjét is szinte teljesen tönkretette a Ragyogás forgatása. Több interjúban is mesélt az őt ért traumáról, volt olyan, hogy a szerep kedvéért egész napokat töltött sírással. Azt a jelenetet például, amiben Duvall egy baseballütővel védekezik az erőszakosan fellépő férjével (Jack Nicholson) szemben, 127-szer forgatták le.

Bár a film mostanra klasszikussá érett, megjelenésekor sokan kritizálták a lassú tempója miatt, ami akkoriban ritka volt egy horrorfilm esetében.

Nem csoda, hogy Kubrickot a legrosszabb rendező kategóriában jelölték, de kétségtelen, hogy, valamint nagyon benéztek a Málnások.

Ez is érdekelhet

8 sztár, aki nemcsak „elnyerte”, de át is vette az Arany Málnát

Sandra Bullock, Halle Berry és Dwayne Johnson is nagyon viccesen reagálták le, hogy nekik ítélték oda a filmvilág „anti-Oscarját”, a Razzie-t.

Tovább

 

Shelley Duvall (Ragyogás – 1980)

Kategória: Legrosszabb színésznő (jelölés)

Forrás: Warner Bros.

 

Még egy furcsa jelölés, amit a Ragyogás kapott. A nemrég elhunyt Shelley Duvallt a legrosszabb színésznő kategóriában jelölték Arany Málnára. Míg Jack Nicholson alakításáról általában pozitív véleménnyel voltak, Duvall játékát elég sok kritika érte. A jelölést minden bizonnyal azért kapta, mert a film második felében kissé túltolja a félelemben és sokkban lévő feleség szerepét. Mint fentebb is írtuk, ez azonban elsősorban Kubrick megkérdőjelezhető módszerének köszönhető, hiszen úgy hozta elő a színészből a pánikot, hogy tényleg kegyetlenül bánt vele a forgatáson. Miután ez kiderült, az Arany Málna társalapítója, Mo Murphy így nyilatkozott a jelölésről:

„Ismerve a film forgatási körülményeit, hogy Stanley Kubrick miként őrölte fel őt, ezt a jelölést visszavonom.”

 

Danny DeVito (Batman visszatér – 1992)

Kategória: Legrosszabb mellékszereplő (jelölés)

Tim Burton második és egyben utolsó Batman-filmje a franchise egyik legjobb darabja, a Danny DeVito által alakított Pingvin pedig kétségtelenül a film egyik legemlékezetesebb karaktere.

A színész rengeteg protézist és sminket viselt, hogy csúf gonosztevővé váljon, játéka mégis átüt mindezen.

Ráadásul nem hazudtolta meg magát, és kellő mennyiségű humort is vitt ebbe a visszataszító figurába. Ott a helye a legjobb Batman-gonoszok közt, szóval teljesen érthetetlen, hogy a Málnások miért jelölték a legrosszabb mellékszereplő kategóriában.

Ez is érdekelhet

10 film, amit Oscarra és Arany Málnára is jelöltek ugyanabban az évben

A Baljós árnyak, a Joker, a Szöszi és számos másik film esetben is előfordult már, hogy a legjobb és legrosszabb alkotásoknak járó díj várományosa lett.

Tovább

 

Aerosmith: I Don't Want to Miss a Thing (Armageddon – 1998)

Kategória: Legrosszabb eredeti dal (jelölés)

Az Aerosmith száma egy igazi, klasszikus rockballada, amit a legjobb eredeti dal kategóriában Oscar-díjra is jelöltek – meg Arany Málnára is. A döntés hátterében talán az állt, hogy Málnások

túl giccsesnek és melodramatikusnak érezték,

pedig, valljuk be, ez a hangulat tökéletesen illik a filmhez. Az Armageddon egy vérbeli sci-fi, ami ugyanakkor csordultig van érzelmekkel, és akinek nem szakad át a könnycsatornája a lezárást látva és ezt a dalt hallva, az nagyon mélyre temette az érzéseit.

 

Bruce Willis mint önálló kategória

Forrás: 20th Century Fox

 

Ha már szóba került az Armageddon, nem mehetünk el szó nélkül az Arany Málna történetének legkínosabb díja mellett sem: 2021-ben ugyanis Bruce Willis önálló kategóriát kapott. A nyolcvanas, kilencvenes évek egyik legnépszerűbb akciófilmsztárja, aki később drámai szerepekben is megállta a helyét, 2014 és 2022 közt egyre több silány filmben szerepelt. 2021-ben összesen nyolc filmben játszott, és rémes alakításokat nyújtott – úgy tűnt, hogy csak felmondja a szöveget, amit fülesen keresztül diktálnak neki. A Málnások kapva kaptak az alkalmon, és létrehoztak egy külön kategóriát: „Bruce Willis legrosszabb alakítása”, így biztos volt, hogy mindig kap egy Arany Málnát. Ám 2022 márciusában kiderült, hogy a színésznél afáziát diagnosztizáltak – ez magyarázta a színészi teljesítményének romlását, és azt is, hogy miért vállalt el ennyi filmet: ez volt az utolsó lehetőség számára, hogy pénzt keressen. Mikor ez kiderült, visszavonták a kategóriát:

„Ha valakinek az egészségügyi állapota befolyással van a döntéshozatalára és/vagy a teljesítményére, nem helyénvaló Arany Málnát adni neki.”

 

(via Movieweb)