8 olimpikon, aki színészként is kipróbálta magát

Ott van köztük a Reszkessetek, betörők! egyik szereplője, és persze egy híres magyar is.

A zenészekhez és az énekesekhez hasonlóan az elitsportolók előtt is nyitva állnak Hollywood és a tévéstúdiók kapui. Mivel a sportolók általában csúcsformában vannak, logikus, hogy sokan akciófilmes szerepeket kapnak, a többség azonban biztosra megy, és inkább csak saját magát alakítja. Az olimpiát megjárt sportolók közt az utóbbiak vannak többségben, ahogy az alábbi listából is kiderül.


Bob Anderson

Forrás: Screenrant

Sportág: Vívás (1952)

Robert James Gilbert Anderson mozgalmas életet élt. A Brit Királyi Haditengerészet tagjaként a Földközi-tenger térségében szolgált a második világháború alatt, majd vívóként számos érmet nyert az 1950-es Brit Birodalmi Játékok során. Nagy-Britannia képviseletében ötödik helyezést ért el Helsinkiben, az 1952. évi nyári olimpiai játékokon kardvívás csapatversenyszámban.

A nevét és az arcát kevesen ismerhetik, a legtöbbször ugyanis a színfalak mögött dolgozott. Több mint ötvenéves filmes pályafutása során olyan filmek harcjeleneteit komponálta, mint a Hegylakó, A herceg menyasszonya, A Gyűrűk Ura filmtrilógia és a Halj meg máskor. Hollywood első számú kardvívás-koreográfusaként tartották számon, és számos színész (köztük Errol Flynn, Sean Connery, Antonio Banderas és Johnny Depp) vívásedzője volt. Ő volt Darth Vader kaszkadőre a Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág és a Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér című filmek fénykardpárbaj-jeleneteiben.


Johnny Weissmuller

Forrás: Screenrant

Sportágak: Úszás/Vízilabda (1924/1928)

A bánsági sváb származású Weissmüller Jánost a magyar olvasók többségének valószínűleg nem kell bemutatni. A leendő olimpiai bajnok, aki a születése évében került az USA-ba, tizenhét évesen kezdett világrekordokat felállítani úszásban, amikor mindössze 52 másodperc alatt úszta le a 100 métert - ez a rekord tizenhét évig megdönthetetlen maradt. 1924-ben 100 és 400 méter gyorson, illetve 4×200 m gyorsváltóban lett olimpiai bajnok, plusz bronzérmet szerzett az amerikai vízilabda-válogatottal, 1928-ban pedig szintén megnyerte a 100-ast és a 4x200-at.

Testalkata és természetes karizmája miatt Hollywood gyorsan lecsapott rá, és már 1929-ben megkapta első szerepét. A sikert végül Edgar Rice Burroughs klasszikus regényének első élő szereplős változata, a Tarzan, a majomember hozta el számára, amelyben ő alakította a címszereplőt. Végül még 11 Tarzan-filmben játszott, és összesen 47 évet töltött el a filmiparban.


Bruce / Caitlyn Jenner

Forrás: Screenrant

Sportág: Tízpróba (1972/1976)

Caitlyn Jenner, aki 2015-ös tranzíciójáig Bruce volt, nemcsak atlétikában, de amerikai futballban is nagy tehetségnek számított. Bár futballösztöndíjjal járt egyetemre, később inkább a tízpróbára az atlétikai sportok közül a legnehezebbre összpontosított. Az 1972-es nyári olimpiai játékokról érem nélkül tért haza, de nem adta fel 1976-ban visszatért, és olimpiai bajnok lett.

A legtöbb időt a képernyőn a Keeping Up with the Kardashians című valóságshow-ban töltötte 2007 és 2021 között, a hat gyerekével együtt, de előtte vendégszerepelt különböző televíziós sorozatokban, például a The Fall Guy-ban, a Gyilkos sorokban és a Szerelemhajóban. Legkomolyabb szerepe a CHiPS című sikersorozatban volt, az ötödik évadban hét epizód erejéig alakította Steve McLeish rendőrtisztet. Rövid ideig feltűnt a Másnaposok viadala című sorozatban is, mint Skip Bayflick.


Michael Jordan

Sportág: Kosárlabda (1984/1992)

Minden idők legjobb kosárlabdázója, Michael Jordan öt NBA-címhez segítette a Chicago Bullst, mielőtt 1993-ban visszavonult, de 1995-ben visszatért, és végül 1998-ban még egy bajnoki címhez segítette a csapatot. Jordan először 1984-ben, egyetemistaként vett részt az olimpiai játékokon, bajnoki címet szerezve, majd még egyszer az 1992-es barcelonai olimpián a "Dream Team" tagjaként, Patrick Ewing, Larry Bird, Scottie Pippen, Charles Barkley és Magic Johnson csapattársaként

Michael Jordant színésznek nevezni túlzás lenne, hiszen a legendás sportoló mindig csak saját magát alakította a különböző filmekben és sorozatokban. A Space Jam - Zűr az űrben és a Bolondos dallamok című produkcióban is papíron "Michael Jordan"-t játssza Bill Murray és Tapsi Hapsi társaságában.


Shaquille O'Neal

Sportág: Kosárlabda (1996)

Az NBA legendás játékosa 1995-ben a bajnokság döntőjébe vezette csapatát, az Orlando Magicet, nem meglepő tehát, hogy 1996-ban beválasztották a második "Dream Team" csapatába, az Atlantában megrendezett nyári olimpiai játékokra, ahonnan természetesen aranyéremmel távoztak.

Michael Jordanhez hasonlóan O'Nealt is leszerződtették egy hollywoodi kosárlabda-filmhez. A Nick Nolte, Penny Hardaway és Matt Nover főszereplésével készült, rendkívül alulértékelt Csont nélkülben O'Neal egy tehetséges egyetemi kosárlabdázót alakít. Később olyan filmekben játszott főszerepet, mint a Kazaam, a szellem és az Acélzsaru, de mindkettőt filmet egyöntetűen lehúzták a kritikusok, és a közönség sem rajongott értük. Ezek után már inkább csak önmagát alakította, például a Horrorra akadva 4.-ben.


Lebron James

Sportág: Kosárlabda (2004/2008/2012/2024)

Az NBA jelenlegi legnagyobb sztárja több mint 20 éve tartó pályafutása során minden létező díjat megnyert, ráadásul ő szerezte a legtöbb pontot az NBA történetében, megelőzve Kareem Abdul-Jabbart. Nem meglepő tehát, hogy háromszor is megjárta az olimpiát a válogatottal, és egy harmadik hely (2004) mellett kétszer is aranyérmet nyert (2004, 2008).

Michael Jordanhez és Shaq O'Nealhez hasonlóan James is belekóstolt a színészetbe. Legtöbbször önmagát alakította, mint például az új Space Jam-filmben vagy a Kész katasztrófában, ahol a sportorvos Aaron (Bill Hader) halk szavú legjobb barátját játszotta, kiválóan.


McKayla Maroney

Forrás: Screenrant

Sportág: Torna (2012)

Maroney nevét a 2012. évi nyári olimpiai játékok idején ismerte meg a világ, amikor aranyérmet nyert az amerikai válogatottal. Az ugrás esélyeseként (és a regnáló világbajnokként) úgy tűnt, hogy könnyedén hazaviheti az aranyat, azonban a második kísérleténél elesett, ami csökkentette az összesített pontszámát, és csak ezüstérmet szerzett a versenyszámban – ennek olyan látványosan nem örült, hogy grimaszából mém lett.

McKayla több tévésorozatban is játszotta magát, például a Superstore – Az agyament műszak című sorozatban, és 2012-ben a Dancing with the Starsban is versenyzett. Az első igazi színészi fellépésére a Szívek doktora című sorozatban került sor, ahol hat epizódon át alakította a Tonya nevű karaktert. Emellett 2013-ban a hosszú ideje futó krimisorozat, a Dr. Csont egy epizódjában is volt egy kisebb szerepe.


+1 Hillary Wolf

Forrás: Screenrant


Sportág: Dzsúdó (1996/2000)

A legtöbbször a sportolókból lesznek színészek, nem pedig fordítva, Hillary Wolf azonban kivétel. Gyerekszínészként számos tévéfilmben szerepelt, és karrierjének csúcspontja tizennégy évesen jött el, amikor Megant, Kevin McCallister (Macaulay Culkin) idősebb testvérét alakította a karácsonyi sikerfilmben, a Reszkessetek, betörők!-ben. A folytatásban (Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban) még eljátszotta egyszer a szerepet, de utána visszavonult.

A színészkedés helyett a dzsúdóra fókuszált, amelyet hétéves kora óta űzött. Olyannyira profi lett benne, hogy bekerült az amerikai olimpiai csapatba, és kétszer is képviselte nemzetét, előbb az 1996-os, majd a 2000-es olimpián, Atlantában, illetve Sydney-ben. Bár érmet nem szerzett, 1996-ban a kilencedik lett.


Via: Screenrant  / Wikipedia