9 rejtett kincs, amit érdemes streamelni

Olyan nevekkel, mint Colin Farrell, Nicole Kidman, Dev Patel vagy Aaron Taylor-Johnson.

Rejtett kincsek után kutatva körülnéztünk a streamingszolgáltatók (Netflix, Max, Prime Video, SkyShowtime és a magyar Cinego) kínálatában, és találtunk elgondolkodtató sci-fit, feszült thrillert, szerelmi háromszöges kalandot és megható drámát is. Figyelem! A listában szereplő filmek egy része „last minute”-ajánlat, mert a hónap végén lekerülnek az adott platformról.

 

Áldott mélységek (1983)

Októberben a leghíresebb spanyol rendezőnek, Pedro Almodóvarnak 10 filmje kerül fel a Cinegóra, köztük olyan klasszikusok, mint az Eleven hús, a Beszélj hozzá vagy a Tűsarok. A listában szerepel a rendező kevésbé ismert első filmje, az Áldott mélységek is, ami azonban a sztorija alapján akár ismerős is lehetne, a 10 évvel később bemutatott Apáca-show-nak ugyanis elég hasonló az alaphelyzete. Abban Whoopi Goldberg énekesnő karaktere menekül egy apácazárdába, miután tanúja lesz egy gyilkosságnak, a spanyol verzióban pedig Yolanda, a gimnáziumi tanárból lett bárénekesnő kénytelen a Megalázott Megváltó Nővérek közösségében elrejtőzni, miután a rendőrség a nyomába ered. A nehéz anyagi helyzetben lévő rend befogadja a rászorulót, de ezzel Yolanda problémái még nem oldódtak meg…

Elérhető: Cinego


Búcsú Yangtól (2021)

A karrierjét internetes videóesszékkel kezdő Kogonada második filmje egy meditatív sci-fi-dráma, amely egy olyan világban játszódik, ahol a mesterséges intelligencia jelenléte már természetes. Colin Farrell alakítja a családfőt, aki feleségével együtt egy örökbefogadott kislányt, Mikát nevel. A családnak teljes jogú tagja Yang is, az android tinédzser, akit azért vásároltak meg a szülők, hogy Mika a segítségével kapcsolódhasson kínai örökségéhez. Egy nap azonban Yang lefagy, a javítását viszont hivatalos úton nem lehet megoldani, a családapának ezért más megoldást kell keresnie. Minimalista vizuális stílusa és meditatív tempója miatt a Búcsú Yangtól tökéletes választás azok számára, akik szeretik az érzékeny és filozofikus sci-fit.

Elérhető: Max


Vadállatok (2012)



Oliver Stone a megosztó filmekre specializálódott, lásd a Született gyilkosok, a Született július negyedikén vagy a JFK - A nyitott dosszié példáját. A Don Winslow regényéből készített Vadállatok sem kivétel, Peter Bradshaw, a The Guardian kritikusa például ezt írta róla: „Stone legrosszabb hajlamait erősíti fel: macsóság, bombasztikusság és önimádat, és az, ami elviselhetővé tehette volna ezt a filmet – a humor – hiányzik a menüről.”

Filmek, amik tökéletesek lennének - ha öt perccel rövidebbek!

Vannak filmek, amik ugyan nagyon jók, mégsem sikerült őket tökéletesen lezárni, mert vagy egy felesleges happy endet biggyesztett a végére a rendező, vagy valami nagy durranást tettek be finálénak, de akadnak más okok is.

Itt is írtunk a filmről


Mi viszont inkább a Film Comment szerzőjével értünk egyet, aki úgy írta le a filmet, mint

egy szemérmetlenül buja, szörfös és napozós szerelmi háromszöges és drogkereskedős kalandot, amelyhez egy kis királydráma is dukál."

A történetnek, amiben két, marihuána-terjesztéséből élő barát, Ben (Aaron Taylor-Johnson) és Chon (Taylor Kitsch), illetve a lány, akibe mindketten szerelmesek (Blake Lively) összeakasztja a bajszát a mexikói kartellel, csak a végébe lehet belekötni, de ettől még remek szórakozás.

Elérhető: Skyshowtime (10.30-ig)


Vadászat (2020)

Ki lehet jobb sztorit találni Amerika megosztottságának illusztrálására, mint egy olyat, amiben ideológiai alapon rendeznek embervadászatot? Craig Zobel rendező (A hátrahagyottak) és a Damon Lindelof–Nick Cuse írópáros (Lost) filmje vérbeli akcióthriller, de szatíraként is nézhető. Privilegizált helyzetben lévő liberálisok egy csoportjáról szól, akik kedvtelésből egy tucatnyi elrabolt konzervatív, alsóbb osztálybeli szerencsétlenre kezdenek vadászni. Csakhogy az egyik vad sokáig okosabbnak és ügyesebbnek bizonyul a vadászoknál… Őt nem más, mint az akcióhősnek is kiváló Betty Gilpin (GLOW) alakítja, de a kétszeres Oscar-díjas Hilary Swank is feltűnik, mint az egész ügy középpontjában álló rejtélyes nő.

Elérhető: Max


Csábítás (2017)

Nem szokás Sofia Coppola legjobb filmjei, az Elveszett jelentés vagy a Marie Antoinette mellett emlegetni a 2017-es Csábítást, és ha valóban nem is lesz belőle klasszikus, mégis izgalmasan, kiváló színészek közreműködésével adaptálta Thomas Cullinan regényét. Az amerikai polgárháború idején játszódó kosztümös filmben egy sebesült északi katona valahol délen, egy bentlakásos intézet hölgyei között húzza meg magát. A fogoly megpróbálja belopni magát az ott élő magányos nők szívébe, akik előbb egymás, majd a katona ellen fordulnak. A katonát Colin Farrell, a nőket Kirsten Dunst, Nicole Kidman, Elle Fanning és Angourie Rice alakítják.

Elérhető: Netflix (10.31.-ig)


Egy anya George W. Bushsal szemben (2022)

A megtörtént eseményeket feldolgozó filmben a Németországban élő, csupaszív török háziasszony a rendőrséghez fordul, hogy segítséget kérjen bajba keveredett fiának. A mindvégig optimista, állandóan pörgő Rabiye egyre kétségbeesettebben küzd az igazáért, és megnyeri segítségül az empatikus ügyvédet, Bernhard Dockét is. A folyamatosan beszélő, mindenkiről gondoskodni vágyó, tyúkanyószerű nő és a csendes, fanyar humorú ügyvéd furcsa párosa Brémából egészen Washingtonig eljut, hogy személyesen George W. Busht szembesítsék az igazságtalan helyzettel. Egy rendkívüli nő története, akiből a történelmi események valódi hőst faragtak.

Elérhető: Max (10.31.-ig)


Hotel Mumbai (2018)

Nem emlegetjük Anthony Maras filmjét a 2010-es évek legjobb akcióthrillerei között, pedig egyértelműen ott a helye.  A sztori háttere sajnos nem fikció: 2008 novemberében merényletsorozat tartotta rettegésben Mumbai városát: a Lashkar-e-Taiba nevű pakisztáni iszlamista csoport 10 tagja összesen 12 célpontot támadott meg, és legalább 174 ember veszített életét, beleértve a támadók közül 9-et, és több mint 300-an sebesültek meg. Maras filmje a Taj Mahal Palace Hotel luxushotelben történtekkel foglalkozik, ahol 31 ember veszítette életét, beleértve a két támadót és egy kommandóst. Az áldozatok emlékét tiszteletben tartó, feszült és megrázó film egyik producere és egyben főszereplője a Gettómilliomos sztárja, Dev Patel, és feltűnik az az Armie Hammer is, aki azóta kiírta magát Hollywoodból.

Elérhető: Cinego


Határtalan éj (2019)

Az 1950-es években Új-Mexikóban Fay Crocker (Sierra McCormick), egy telefonközpontos lány és Everett Sloan (Jake Horowitz), egy rádiós DJ olyan hangjelet fedez fel, amelyről azt hiszik, hogy a világűrből érkező üzenet.

Ahogy egyre több mindenre jönnek rá, a fiatalok belebotlanak egy kormányzati összeesküvésbe, amely veszélybe sodorja az életüket is. Andrew Patterson rendezése egy rendkívül élvezetes, okosan és jól megírt sci-fi-rejtély, amely vonzerejének jelentős részét a történelmi környezetből meríti. Patterson egy jól ismert narratívát használ – UFO egy kisváros felett! –, de újraértelmezi és modernizálja azt, és teszi mindezt minimális, 700 ezer dolláros költségvetésből.

Elérhető: Prime Video


Lunana: Egy jak az iskolateremben (2019)

Pawo Choyning Dorji alkotása 2021-ben történelmet írt: első bhutáni filmként megkapta az Oscar-jelölést. (Már 2020-ban is felterjesztették, de akkor technikai okokból elutasították.)
A sztori szerint a fiatal bhutáni tanárt, az emigrációra készülő Ugyent felettesei megrovásul a világ legtávolabbi iskolájába küldik, egy Lunana nevű himalájai faluba, ahol nincs villany, sem fűtés, az iskolában pedig tábla. A falu szegény lakói szeretettel fogadják új tanítójukat, ám neki mindenféle eszköz nélkül kellene tanítania a falusi gyerekeket. Legszívesebben feladná és távozna, de apránként meghódítja a kicsik és családok kedvessége és tanulási vágya.

A Lunana a Rotten Tomatoes kritikusi konszenzusa szerint „egy egyszerű történet nagy szívvel – és emlékeztető arra, hogy a film képes nemzetközi határokon átívelő, egyetemes igazságokat közvetíteni.”

Elérhető: Max (10.31.-ig)