90 éves korában meghalt Andrzej Wajda

Az Oscar-díjas lengyel rendező vasárnap este hunyt el Varsóban, halálát tüdőelégtelenség okozta.

Az Oscar-díjas Andrzej Wajda vasárnap este hunyt el Varsóban, halálát tüdőelégtelenség okozta. Napok óta kórházban ápolták, mesterséges kómában tartották - írj az MTI. A rendező Suwalkiban született 1926. március 6-án. Katonatiszt apját a második világháborúban, 1940-ben végezték ki a szovjetek Katynban. Az árva fiú dolgozott munkásként, segédkezett templomok kifestésében, 1942-től harcolt a nácik ellen. A háború után festészetet tanult a krakkói képzőművészeti akadémián, 1952-ben a lódzi filmfőiskolán szerzett rendezői diplomát.

Első filmjében (A mi nemzedékünk, 1954) is a háború Lengyelországra gyakorolt hatását vizsgálta. Az 1944-es varsói felkelés idején játszódó Csatorna világszerte ismertté tette nevét, és a cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját. A háborús trilógia harmadik része, a Hamu és gyémánt (1958) Velencében nyert, a főszerepet játszó Zbigniew Cybulski pedig Kelet-Európa James Deanje lett. Wajda első érett filmjének mégis a Sámsont (1961) tartotta, amiben egy zsidó egyetemista antiszemita tüntetésbe keveredve önvédelemből öl. A világháború témájához később már csak 1970-ben, a Tájkép csata után című filmmel tért vissza. 

Az 1976-os A márványemberben Lengyelország sztálinista múltját elemezte, az 1981-es Vasember pedig már a Szolidaritás mozgalom megszületéséről szólt. A film a cannes-i filmfesztiválon megkapta a fődíjat, de a szükségállapot bevezetése után az összes szocialista országban betiltották, Wajda pedig Párizsba emigrált. A lengyelországi munkásság és értelmiség demokráciáért folytatott küzdelméről szóló Ember-trilógiát csak jóval később, a 2013-ban forgatott Walesa - A remény embere című filmmel zárta le, amelynek főhőse a Szolidaritás alapítója, Lech Wałęsa lengyel államfő volt.

Wajda a rendszerváltás idején tért haza Lengyelországba, ahol a szenátus tagjává választották. 2002-ben készítette el A bosszút, amelynek érdekessége, hogy az egyik főszerepet Roman Polanski filmrendező alakította. 2007-ben személyes drámát forgatott a katyni vérengzésről, amelynek apja is áldozatul esett. A Katyn a negyedik Oscar-jelölt filmje lett, a lengyel filmintézet pedig idén az Emlékképek című, utolsó alkotását nevezte Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában.

Andrzej Wajda művészetét világszerte számtalan díjjal ismerték el. Több alkotása is Fipresci-díjat nyert, kitüntette az Európai Filmakadémia is. Az életművéért Velencében Arany Oroszlánt kapott 1998-ban,a berlini filmfesztiválon tiszteletbeli Arany Medvét (2006), a prágai Febiofesten Kristián-díjat vehetett (2014). A lengyel rendezők közül elsőként ő kapott Oscar-életműdíjat 2000-ben. 2001-ben a francia Becsületrend parancsnoki keresztjével és Németország Nagy Érdemkeresztjével, 2011-ben Lengyelország legmagasabb állami elismerésével, a Fehér Sas Rend a kék szalaggal, 2012-benben a Magyar Érdemrend Nagykeresztje polgári tagozatával tüntették ki. Idén Gdansk díszpolgárává választották.