Az idei év kézműves sörös és specialty kávés forradalma közben ételfronton is óriáslépésekben bővül a budapesti gasztropaletta, a korgó gyomrú lakosság legnagyobb örömére. Mutatunk pár nagyon reményteli versenyzőt.
Jónás
[img id=524614 instance=1 align=left img]Közvetlenül a cethal gyomrában, azaz a Bálna névre hallgató, hatalmas indusztriál-futurisztikus rakparti épületkomplexumban nyitotta meg pár napja kapuit a Jónás Kézműves sörház.
A logó és a dizájn tökéletes harmóniában van az eleddig üresen kongó központtal (villamosozó pestiként én is évek óta kérdezgetem magamtól, hogy vajon mi van ebben az épületben – eddig semmi, de most megnyitott és mi örülünk), sörfelhozatalában pedig a lelkes Facebook rajongói tábort látva jól teljesít.
A Jónás védjegyének számító saját sörük, a Ravasz Hód sok sörbarátot meghódított (annyira sajnáluk ezt a szóviccet), de saját készítésű, egyedi címkés és szintén vicces nevű szörpjeik vízzel, sörrel vagy röviditallal kombózva szintén nagy népszerűségnek örvendenek. A zárás később van, mint a Bálnáé (saját kapuja van, nagyon cseles) tehát az egész hely nagyon egyben van, drukkolunk az ugyanilyen sikeres folytatáshoz.
Bontxo
A Falk Miksa utca nem az a vonal, ahova éttermekért, bisztrókért, vagy bármi olyan földi hívságért menne az ember mint az evés – a galériáktól hemzsegő, Parlament melletti utca patináns házaiba legtöbbször festmények, szobrok és egyéb műalkotások foglalnak helyet.
[img id=524685 instance=1 align=right img]A Bontxo pont ezt a hagyományt robbantja szét, mindenki legnagyobb örömére. A baszk étteremben már 690 forinttól rendelhetők a legízletesebb fogások, mint a gazpacho rákkal, Szent Jakab kagylók hurkákkal, paprikaágyon, garnélák serrano sonkába tekerve, préselt olajbogyón, spanyol pacal, ökör és még rengeteg mediterrán gasztroélvezet, elképesztően pénztárcabarát árakon.
Valamint nagyon kedves a hely is, igazi leugrom-a-sarki-kajáldába-meréhenhalok, csak ez épp egy rettentően minőségi étterem. Nagy-nagy ötös.
Vapiano
A Vapianót aki ismeri, az nem felejti egyhamar: már a négysajtos pizzájuk illatának gondolatától is veszélyesen beindul a nyáltermelés, nemhogy a háromdimenziós, falható valóságtól. [img id=524634 instance=1 align=left img]Eddig az első, második, harmadik és ötödik kerületben volt éttermük, de november 8-tól már a negyedik kerületi Westendben is a tányérunkra rendelhetünk egy nagy adag mennyországot. Természetes és friss alapanyagok, szakértelem, esztétika, megfizethetőség na meg gyorsaság a Vapiano hívószavai. Az olasz étterem az ételeken kívül az italokat sem hagyja figyelmen kívül; a borlap megnyerően hosszú, ami a mediterrán tésztafélék kvázi elengedhetetlen kísérője (ja és van Prosecco, aminek külön nagyon örülünk, mert sokkal hangulatosabb ünnepi koccintó tud lenni kisebb összejöveteleken, mint a gyakran túl teátrális pezsgő). Szóval sok bazsalikommal, parmezánnal és Abruzzoval melegen és finoman hűtve ajánljunk. Bon Appetito e Salute!
Szimpla Háztáji
[img id=524624 instance=1 align=left img]Hova nőhet még a Szimpla? - tennénk fel az egyértelmű kérdést, mert hát már így is a tripadvisor véleményezői szerint a legjobb budapesti kocsma, ami 7/7 nap elképesztő forgalmat generál. De mondjuk való igaz, hogy eddig az ételfelhozataluk kritikán aluli volt – a megpucolt nyers répákat áruló lányoknál inkább a lányokért vett egyet a félbefűrészelt trabantban ülő, nagymama varrógépén sörét egyensúlyozó vendég. A Szimpla Háztáji ezt a kulináris hiányosságot tömi be maximálisan: egy nagyon kedves kávézós hangulat párosul valamiféle delis fúzióval, na meg mangalicával, háztáji lekvárokkal, organikus és ültetvényszelektált kávéval (bravo, éljen a specialty forradalom!) és napi kétszer meleg menükkel. A nagyfokú turistapotenciál mellett eléggé esélyes, hogy kézművességre éhes magyarokat is be fog vonzani a hely, szóval hip-hip hurrá a megnyitásnak, nagy hajrá a folytatásnak.
Zelefant
[img id=524628 instance=1 align=left img]Hogy a Micimackó átemelés magyar vagy angol-e, az ékezet hiánya, de a ph helyett f-et használó kiírás miatt nem tudjuk eldönteni, de talán nem is ez a lényeges. Az Organic & Sushi Bistróban minden az egészségesség körül forog: kiváló alapanyagok, rostokban és ásványi anyagokban gazdag vitaminbombák közt nem csak rengetegféle szusit találhatunk, hanem adalékanyagmentes ciabattát reggelire, pohárkrém süteményt, meg füstölt lazacsalátát narancscsal, és hozzá valami energiaturbó smoothie-t: fiatalos és közönségbarát a Nádor utcai bisztró, ahova már most nem csak a Százholdas Pagony lakói járnak, hanem a munka közben organikus finomságokra megéhezett pestiek is.