A kabalapasi

  • TóCsa / PORT.hu

Jessica Alba már hosszú ideje mondogatja, hogy elege van a kirakatszerepekből, ahol semmi másra nincs szüksége, mint a bájos pofijára és a formás popsijára. Rendszeres panaszkodása meghallgattatásra talált, mivel az elkövetkező egy-két évre egész érdekes főszerepeket harcolt ki magának.

Ezen sorozat első állomása A kabalapasi című romantikus vígjáték, melyben formás pofijú és popsijú hősnőnk komikaként próbálhatta ki magát. Jelentjük: sikerrel. Alba nem csak szexi tud lenni, hanem egyben bájos, aranyos, és ha kell, akkor némileg ügyetlen és esetlen is. Az elsőfilmes Mark Helfrich (aki korábban menő vágóként dolgozott Hollywoodban) komédiájában azonban kétségtelenül nem neki jutott az igazán vicces szerep, ő inkább csak az események mozgatórugója.

A film komikumforrása kétségtelenül Dane Cook, akit idehaza nem nagyon ismerhet a közönség (legutóbb a Mr. Brooks-ban volt antipatikus mellékszereplő), a tengerentúlon mégis telt házas stand up comedy show-kat csinál nem csak kis klubokban, hanem komoly méretű csarnokokban. A fickó tehát tud valamit, és ez a filmből ki is derül. Fogorvost alakít, aki bár rendkívül népszerű a nők körében, mégis mindenki csak egy rövid viszonyt, netán egy egyéjszakás kalandot szeretne vele lebonyolítani. Mindez egy gyerekkori átokra vezethető vissza: egy tinédzser boszorkány szerelme visszautasításáért elátkozta Charlie-t, hogy minden nő, akivel lefekszik elhagyja őt, és a következő szerelme rögtön a nagy Ő lesz. Pár év után a Charlie-t körülvevő hölgyek rájönnek a turpisságra, így mindenki a férfi ágyába akar bújni, hogy hamarosan az oltár elé vezessék. Fogdokink eleinte él is a felkínált lehetőséggel és tucatszámra viszi ágyba a gyengébb nem képviselőit, ám amikor szerelmes lesz, komoly gondba kerül.

Mark Helfrich nem a romantikus vígjátékok klasszikus vonalát, hanem inkább a Farrelly-testvérek fémjelezte ösvényt követi, így a film humora nem olyan finom, mint mondjuk az Igazából szerelem esetében, sőt az aranyos jelenetek mellett nem riad vissza a kimondottan gusztustalan pillanatoktól sem. Amikor Charlie meg akar bizonyosodni átka létezéséről, lefekszik a világ egyik legrusnyább nőjével. Az ilyen pillanatokat nehéz átvészelni és a néző kegyelemért könyörög, viszont amikor hősünk nem fekhet le a gyönyörű Cam-mel (Jessica Alba), miközben a nő tálcán kínálja magát, rögtön működni kezd a film humora.

Furcsa, kétarcú film A kabalapasi, mivel egyszerre próbál megfelelni a romantikára vágyó nézőknek, és a tahóbb humorra áhítozó közönségnek, és fura hibridként mindkét tábor igényeit csak részben képes kielégíteni. A rekeszizmok sűrű összerándulása azért garantált, sőt a férfi nézők egyetlen más hollywoodi filmben sem láthatnak ennyi fedetlen keblet mostanában.