"…a kémcsövek között legalább kitaláltam, hogy mit csinálnék szívesen."

Április 17-én debütált, és kedd esténként látható az HBO műsorán a Spartacus második évadja, a Bosszú, melyben visszatér az első évadot megelőző minisorozat, Az aréna istenei főszereplője, a Gannicust alakító Dustin Clare. Az ausztrál színésszel Los Angelesben beszélgettünk.

Életében először a sorozat kedvéért fogott kardot?

Volt már a kezemben, de a Spartacus komoly felkészülést igényelt. A Spartacus: Az aréna istenei előtt három hétig edzettem, és a Bosszú előtt is kaptam egy rövid kiképzést.

Gannicus cinikus ember, most viszont ez az utolsó szó, ami az eszembe jut magáról.

Nem is volt egyszerű azonosulnom a szereppel. Ausztráliában van egy híres bokszoló, bizonyos Anthony Mundine, aki jellemében nagyon hasonlít Gannicushoz. Mundine rémesen, már-már visszataszítóan nagyképű a ringben, miközben egy roppant szentimentális fazon az életben. A forgatás előtt jó pár meccsét és interjúját végignéztem, és a beszédstílusa mellett a mozgását is átvettem. Gannicust egyébként nem tartom cinikusnak, talán csak a mimikája miatt tűnik annak. Ő általában kérdez, nagyon érdeklődő pasas. Szabályok között, rabszolgaként nevelkedett, majd felszabadították, és kinyílt számára a világ. Az Aréna isteneihez képest sokat változott, a Bosszúban már jóval bölcsebb, és kevésbé indulatos.

[img id=288846 instance=1 align=left img]A Bosszúnak már az első részében visszatér? (az interjú 2011 júliusában készült, a második évadot csak 2012 januárjában mutatták be az Egyesült Államokban – a szerk.)

Nem, az ötödikben tűnök fel először, de erről még nem beszélhetek.

Könnyen vette, hogy sokszor meztelenül áll a kamerák előtt?

Nem okozott gondot. A Bordélyház című ausztrál sorozatban egy igazi dzsigolót játszottam, és nem egyszer vetkőztem le. A Spartacusban – némi túlzással élve – már rutinból csináltam.

Nem gondolja, hogy a sorozatban megjelenő felfokozott erőszak és szexualitás sok nézőt inkább taszít, mint vonz?

A Spartacus – közhelyesen szólva – feszegeti a határokat, és tudom, hogy az ismerőseim közül is akad pár, akinek ez már sok. De van, aki pont ezért bírja, és mert képregényszerűen, a 300 képi világában forgattuk le.

Ha nem játszana benne, egyáltalán megnézné?

Nem biztos, mert alapvetően más jellegű sorozatokat és filmeket nézek. A kedvencem a western, de ha már "harcos" filmről beszélünk, a Gladiátort szerettem. Remek csatajeleneteket forgattak hozzá.

Igaz, hogy laborasszisztensként kezdte?

Igen, érettségi után az volt az első munkám. Gyűlöltem, de a kémcsövek között legalább kitaláltam, hogy mit csinálnék szívesen. Jelentkeztem egy színi tanodába, felvettek, és jöttek egymás után a szerepek.

Zenél is…

Igen, de nem vagyok zenész, egyszerűen szeretek gitározni és énekelni. Az csak egy hobbi, a színészet viszont hivatás.

A Spartacusnak köszönhetően befogadta Hollywood?

Talán, de annyira nem szeretek itt lenni, túlzottan személytelen. Egyébként sem szeretnék lehorgonyozni, ha van egy jó munka, teszem azt Japánban, Brazíliában, vagy akár Európában, akkor megyek, és nagyon szívesen megcsinálom.

Hol él?

Egy óceánparti városban, Ausztráliában. Amikor csak tehetem, visszavonulok oda, és szörfözök, amennyit csak lehet. A víz megnyugtat. Most végre lesz egy hónap szabadságom.