A muzsika majmai

A tinédzserek rajongott kedvencei, a Jonas Brotherses fiúk 3D-ben mutatják meg, hogyan csinálják a slágereket - és a Disney-producerek meg azt, hogy kell hülyíteni a kamasznépet.

Nekem a zene, a zene, a zene kell, a zene...
Nem új keletű és egyre divatosabb - különösen a térhatás terjedésével (lásd: U2 3D) - a koncertfilm. Ide tartozik szinte mindegyik, előadását képre rögzítő együttes produktuma, aminek a mozikba kerülő csúcsát az Oscar-díjas Martin Scorsese Rolling Stones-dokumentumhódolata, a Shine a Light jelenti. De bizony szintúgy ide tartozik a Hannah Montana/Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert Tour című opus. Amit történetesen az a Bruce Hendricks rendezett, aki a Jonas Brothers - A koncert 3D című produktumot is jegyzi.

Rokonság
Mi tagadás, a koncertfilmek és a musicalek szegről-végről rokonságot mutatnak (a videoklip műfaja is kezet csókolhat a filmre vitt zenés daraboknak), tehát hiába is rágjuk zavartan néhányan a szánk szélét, bizony egy tőről fakad a Hair, a Jézus Krisztus Szupersztár - és a Hannah Montana: A film meg a High School Musical-trilógia.

Pénzzé tett zene
Montana kisasszony és középiskolás srácok zenés történetéhez kapcsolódik a Jonas Brothers filmje is. Mindannyian Disney-termékek, és ilyen szempontból teljesen lényegtelen, hogy milyen "értékeket" hordoznak, "üzeneteket" közvetítenek, a tizenéves - amerikai - célközönség meg van célozva, és bizony szíven és (a szülői apanázstól duzzadó) pénztárcán találtatik.
Az (üzleti) összefüggésekre némi példa: a Jónás-fiúk vendégszerepeltek a Disney Channel Hannah Montana elnevezésű sorozatában, konkrétabban annak az Én és Mr. Jonas és Mr. Jonas és Mr. Jonas című epizódjában (szintén ebben a részben előadták a We Got the Party című későbbi sikerdalukat, Miley Cyrusszal), az ominózus epizód közvetlenül High School Musical 2. bemutatója után debütált, amit aznap este majd' tizenegy millió (kis-) ember nézett, későbben pedig társ-műsorvezetői szerepet kaptak (megint csak) Cyrus kisasszony oldalán a Teen Choice Awardson.
Valahogy úgy van ez az egész, amiképpen a jobb sorsa érdemes Josie és a Vadmacskák című szatirikus tinifilm (-paródiában) szerepelt: elébb a zenei anyagok egyik titkos háttérsávján, majd a mozgóképeken bábvezérelték a zombisított kamaszokat, hogy milyen sztároknak hódoljanak - és pláne: mit vásároljanak.

Zenebohócok
Ez a koncert-mozi sem más, mint a divathullám (és ehhez kapcsolódva: az eladások-vásárlások) serkentője. A Jonas Brothers - amely együttes egyébként valóban létezik, bár megértjük a harmincas-negyvenes rockerek azon összeesküvés-elméletét, miszerint az egész puszta kitaláció -, vagyis Kevin, Joe és Nick Jonas triójának Burning Up elnevezésű turnéját három dimenziós képre rögzítve ugyanis nem lehet filmként értelmezni. Persze, látványos (a 3D megteszi a hatását), és a tizenéves lányok imádni fogják, de a többiek nem igazán tudnak mit kezdeni vele. A fiúk színpadi előadásához, a színfalak mögötti "magánéletéhez" a rendező, Bruce Hendricks semmit sem tesz hozzá. Valószínűleg ezt várták el tőle - a Disney-producerek korábban már láthatták, hogy Hendricksnek a Hannah Montana - Miley Cyrus: "Mindenből a legjobbat"-koncert című tévéfilmje esetében ez az egész önállóan működik -, mindössze az volt a feladata, hogy olyanokat mondjon: köszönöm, ennyi meg hogy vége, csapó.

Kinek ajánljuk?
- Sikítozásra hajlamos kamaszlányoknak.
- Akik imádják a Hannah Montanah- és High School Musical-filmeket.

Kinek nem?
- Akik szeretik - és tisztelik - a filmeket.
- Nagykorúaknak (18 év fölöttieknek).


3/10