A nő, akinek négy élete volt

  • L. Zs. / PORT.hu

Peter Levin 1993-as filmjének (A férfi, akinek három élete volt) főszereplőjével ellentétben Rebecca Miller hősnője, Pippa nem párhuzamos életeket él, a négyes szám egymást követő életszakaszait jelöli. A jelenben csatlakozunk hozzá, hogy vele együtt tekintsünk vissza a múltba, és lélekben elkísérjük őt a jövője felé vezető úton.

3. Feleség és családanya
Élete harmadik szakaszában, negyvenes éveiben ismerjük meg Pippa Lee-t (Robin Wright Penn), az elismert kiadótulajdonos feleségét, két felnőtt gyermek édesanyját, kitűnő háziasszonyt, remek vendéglátót. A nőt, aki harminc évvel idősebb férje, Herb (Alan Arkin) oldalán találta meg a nyugalmat, a csendes boldogságot, a kertvárosi idillt. Amikor azonban új helyre költöznek, a változás megbolygat valamit Pippa lelkében, és feltárulnak a múlt rég lezárt titkos rekeszei. A tökéletes feleség és háziasszony álarca megrepedezik, és a kissé megfásult Pippa számára fokozatosan előtűnik önmaga.

1. Kislányként neurotikus anyával
Pippa egy lelkész és felesége számos fiúgyermeke után egyetlen lányként látta meg a napvilágot. Akár még csodás gyerekkora is lehetett volna, ám anyja (Maria Bello) a nem neki való élet miatti frusztrációját és boldogtalanságát gyógyszerfüggésbe fojtotta, folyamatosan pszichés mérget csepegtetve a kislányra. Végül annyira elhatalmasodott rajta a neurózis, hogy a tinédzser Pippa kénytelen elmenekülni otthonról.

2. A bohém évek
Lelépése után először leszbikus nagynénjénél húzza meg magát, akinek szeretőjével (Julianne Moore) érdekes kapcsolatba kerül. Ezután bandázás és csövezés következik, majd bejárása lesz a manhattani művészvilágba. Itt ismeri meg Herb-öt, a sikeres, érett férfit, aki ekkor még másvalaki (Monica Bellucci) férje. Nagy ára van a későbbi biztonságos családi fészeknek, ez pedig rányomja bélyegét Pippa amúgy is megtépázott lelkivilágára.

4. Amikor már semmit nem vár az ember
Nos igen, éppen ilyenkor szokott mégis történni valami. Pippa megismeri a szomszéd jóképű fiát, Chris-t (Keanu Reeves), aki házassága széthullását követően költözött vissza anyjához, és bolti eladóként helyezkedett el. A két szárnyaszegett ember között különös barátság, majd vonzalom alakul ki. Közben kiderül, hogy szívinfarktusai ellenére Herb megpróbálja kicselezni a körülötte settenkedő halált, még ha ez családi áldozatokkal jár is? Pippa Lee lába alól látszólag kicsúszik a talaj, ám a sorstól kap még egy esélyt.

Miller-darab
A világhírű drámaíró, Arthur Miller lánya, Rebecca Miller - aki nem mellesleg Daniel Day-Lewis felesége és két gyermekének anyja - írta és rendezte a filmet. Írói vénáját le sem tagadhatná, remek történetmesélő. Szerzőnőként ráadásul mesterien vezet be a női lélek rejtelmeibe, hosszabb-rövidebb jutalomjátékot biztosítva Robin Wright Penn, Maria Bello, Julianne Moore, Monica Bellucci, Blake Lively és Winona Ryder számára.

Miközben fordulatos cselekmény részesei lehetünk, bepillantást nyerhetünk abba is, hogy miként formálják az emberi jellemet (jelen esetben hogyan érlelik a nőt) a megpróbáltatások és a különféle intenzitású kapcsolatok. Pippa példát mutat nekünk, hogy miképp lehet átvészelni és a magunk javára fordítani a változásokat.

Kinek ajánljuk?
- A "női" filmek kedvelőinek.
- Annak, aki szereti, ha az értelem és az érzelem egyesül egy filmen belül.
- Robin Wright Penn rajongóknak.

Kinek nem?
- A speciális effektek bűvöletében élő akciófilm-rajongóknak.
- Annak, akit nem érdekelnek a női sorsok.
- A lineáris történetvezetést favorizálóknak.


8/10