A pálmák alatt, mikor gazdagok leszünk

  • TóCsa / PORT.hu

Hollywoodban régi jó szokás, hogy ha egy férfi-nő páros működőképes a vásznon, akkor párévenként nem árt őket újra összeboronálni, hogy a szimpatizáló nézőknek köszönhetően rendesen csilingeljenek a mozikasszák. Hasonló példákért nem kell Katherine Hepburnig és Spencer Tracyig visszamennünk az időben, hanem elég a Keanu Reeves-Sandra Bullock vagy a Michael Douglas-Kathleen Turner párosra gondolnunk, és akkor már helyben is vagyunk.

Előzmények

2003-ban az év egyik meglepetéssikerének számított a Hogyan veszítsünk el egy pasit tíz nap alatt című romantikus vígjáték. A meglepetés nem csak a film gyengus színvonalának, hanem annak is köszönhető volt, hogy akkoriban még Kate Hudson neve nem jelentett sokkal többet Goldie Hawn és Kurt Russell lányánál, és a szereposztók is maximum a Majdnem híres Penny Lane-je kapcsán emlékezhettek rá, valamint Matthew McConaughey sem volt képes korábban egy egész filmet elvinni a hátán. A páros jól muzsikált a vásznon, és a film váratlanul több mint százmillió dollárt fialt. Az eltelt öt év során egyik szereplő karrierje sem termelt ki egy sikerfilmet sem, így törvényszerű volt, hogy újra találkozzanak.

Szereplők

Talán túl unalmas lett volna a két szereplőt egy hagyományos romkom keretében viszontlátni, ezért a producerek inkább egy kincskeresős kalandfilm ürügyén hozták őket újra össze olyan nyolcvanas évekbeli klasszikusok modorában, mint A smaragd románca vagy A Nílus gyöngye. Dzsungel és sivatag helyett egzotikumként ezúttal inkább a bahamai turistaparadicsomot választották az alkotók, így a régi kincsek kutatása luxusyachtok és strandolók közelében folyik, és legalább minden szereplő szép aranybarnára sülhetett forgatás közben, amire szükség is volt, mivel a fél filmet fürdőruhákban játsszák végig. Matthew McConaugheyről újfent kiderül, hogy a színészi eszköztára kimerül abban, hogy aznap éppen húz-e kidolgozott felsőtestére pólót, vagy sem, Kate Hudson pedig egyszerűen túl tehetséges és szép ahhoz, hogy ilyen fércművekben pocsékolja el az adottságait. Hozzájuk képest Donald Sutherland feltűnése egyenesen istenkáromlás lehetne, ha nem tudnánk, hogy a színész karrierje leginkább olyan kollégáihoz hasonlít, mint Samuel L. Jackson vagy Gérard Depardieu, akik pénzért mindent elvállalnak, ami csak az útjukba kerül.

Konfliktusok/Summa

A film konfliktusforrását leginkább Hudson és McConaughey szópárbajai és veszekedései adják, hiszen egy válófélben lévő házaspárt játszanak, de a zsáner törvényszerűségei miatt a végkifejletre nyugodtan lehet fogadásokat kötni. Hozzájuk képest a kincskereső konkurensek és egyéb üldözőik, sőt még a szövetségeseik is csak asszisztálnak ehhez a románchoz, hiszen Andy Tennant rendező annyi feszültséget sem volt képes csempészni a Bolondok aranyába, hogy a filmben bármelyik akciójelenetnek valódi tétje legyen. Egyszerűen képtelen volt kordában tartani a sztorit, amit az is jól mutat, hogy közel két órásra nyújtotta, amikor nyolcvan percben lazán megoldhatta volna, és akkor nem kéne olyan borzasztóan elhúzott jeleneteket néznünk, mint amikor a hajó belsejében a kincs történetét legalább negyed órán keresztül mesélik el, és közben nem történik az égadta világon semmi érdekes.

Kinek ajánljuk?
- Éppen üdülési célpontot kereső turistajelölteknek, akik valami távoli szigetcsoportra vágynak.
- Azoknak, akik a kincskeresést fürdőruciban, napozóolajjal és koktélok kíséretében tudják csak elképzelni.

Kinek nem?
- Akik hajlamosak csalódni akkor, ha egy kalandfilmre váltottak mozijegyet, de csak némi másodrangú romantikát kapnak a pénzükért.
- Akiknek a kincskeresős mozik etalonjának A Sierra Madre kincse számít.