Ajánlatok péntekre

Íme néhány program a PORT folyamatosan bővülő kínálatából. Kattintsatok és válogassatok!

Holdbeli csónakos

Budapest Bábszínház, március 18., 10:00

Weöres Sándor költői mesejátéka a szó legmélyebb, legnemesebb értelmében mese is, játék is. A vásári bábhagyomány humorát és szabadságát ötvözi a klasszikus népmesék felnőtté válásról szóló történeteivel, darabjában egyszerre van jelen a bábjáték könnyedsége és az élet komolysága. Varázslatos mű, amely a család minden tagjához szól. - Hoffer Károly rendező

Szegény Dzsoni és Árnika

Budapesti Operettszínház - Raktárszínház, március 18., 11:00

Szegény Dzsoni és Árnika című előadásunk Lázár Ervin meséje nyomán készült, amely egy vándorútra kelő szerelmespár történetét meséli el. Az adaptációt Szirtes Edina Mókus semmivel sem összetéveszthető, szívet melengető, világzenei dallamai és a slam poetry világából érkező Závada Péter játékos dalszövegei teszik gyerekek és felnőttek számára egyaránt élvezetessé.

Ékszerkészítő kurzus - Fafaragás, csont-szaru intarzia, rézveret

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, március 18., 14:00-20:00

A foglalkozások során megismerhetjük a szükséges alapanyagokat - előkészített szürke marha tülökkel és marhalábszár csonttal dolgozunk -, ezek kikészítési módját és a technikához szükséges eszközöket, valamint Mikes Lajos népi iparművész fafaragó segítségével megtehetjük első lépéseinket az intarziás fafaragás területén.

Ördöngösök

Toldi Mozi Kisterem, március 18., 16:45

A háború után felvirágzó "fekete film" méltán világhíres klasszikusa ez a krimi-adaptáció, amely az ötvenes években játszódik egy francia kisváros sivár iskolájában. Michel, az igazgató zsarnok-szadista szigorral uralkodik a diákokon, a tanári karon és szívbeteg feleségén, Christinán, akié az iskola. Az elgyötört nejnek talpraesett kolléganője, Nicole segít megvalósítani a lassan megérlelődő gyilkos gondolatot. De a sokkolóan bemutatott gyilkosság csak kezdete ennek az izgalmakban bővelkedő, fordulatos és mesterien feszült filmnek...

Családi kalandozások online - kezdjék velünk a hétvégét!

Online, március 18., 17:30-18:00

„Piros, fehér, zöld, ez a magyar föld!” skandáljuk a mondókát, de mire is gondolunk, amikor a magyar földet emlegetjük? A végtelen Alföldtől a Mátra csúcsáig, a kanyargó Tiszától a „magyar tengerig” a legkülönfélébb tájak juthatnak eszünkbe. A magyar tájképfestészet remekműveit megismerve játék és beszélgetés lesz az 1848–49-es forradalom és szabadságharc témájáról.

ifj. Benedek Jenő: Szelíd horizont

Klebelsberg Kultúrkúria, március 18., 18:00 (megnyitó)

„Mintha azt súgnák a festmények: létezik az átmenetiséggel ellentétben állandóság, a töredezettséggel szemben teljesség, a nyugtalan nyüzsgés ellenében csönd, elmélyedés. Egy másik dimenzió, amelybe átlépve az önmagunkra találás a jutalom.”

Tavaszköszöntő koncert

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye, március 18., 18:00

A koncert az Ifjú tehetségek a Zenei Gyűjteményben sorozat része, melynek célja, hogy lehetőséget adjunk a zenei felsőfokú képzésben részt vevő hallgatóknak és a pályájuk elején álló, már végzett zenészeknek a bemutatkozásra. A változatos koncerten gyönyörű dalok és áriák csendülnek fel - köszöntve a tavaszt.

Az Ezeregyéjszaka virágai - Pasolini 100

Cinema MOM, március 18., 18:30

Nagyon sok forrásból kb. a XV. században foglalták írásba Az Ezeregyéjszaka meséit, de akkor sem az írás dominált, hiszen a történeteket a mohamedán böjthónap, a Ramadán éjjelein mesélték, hogy a koplalást feledtessék. A mesemondók dramatizálva adták elő mondandójukat. A film is megpróbálta felidézni ezt az elevenséget. Az Ezeregyéjszaka a keresztes hadjáratok révén számtalan európai szerzőre is hatott, sőt valószínűleg ez adta a Dekameron gondolatát is. Így a három film egysége még szorosabb lett. Zumurrud és Nuradim szerelme és sorsa több mint a körülmények nyers visszatükrözése. Zumurrud meséiben egy képzelt világot fejez ki, de ezt a képzelt világot, mint kiderül, felülmúlja a valóság.

Anima Musicae Kamarazenekar - A mélység hangja

BMC - Koncertterem, március 18., 19:00

A tavasz a megújulás évszaka a zord és hideg tél után. Fenyő László közreműködésével az Anima Musicae Kamarazenekar is egyfajta zenei újdonságot hoz el a komolyzene szerelmeseinek a Budapest Music Centerbe, amely stílusosan A mélység hangja címet kapta. A csaknem kétórás zenei utazás az olasz zeneművek köré épül. Fenyő László, a népszerű csellóművész biztos stílusérzékének és szokatlanul széles repertoárjának köszönhetően számos nemzetközi versenyen ért el kimagasló helyezést. A zeneszerető közönség és a kritikusok egybehangzóan úgy vélik, hogy az egyik legizgalmasabb, legfelkavaróbb művész ő, aki egészen rendkívüli módon képes alázattal szolgálni mind a zeneszerző szándékait, mind magát a zenét – és eközben lenyűgözi hallgatóságát. Ennek megfelelően minden koncertje teljesen egyedi.

Egy csepp méz

Radnóti Színház, március 18., 19:00

Joan Littlewood, angol rendező és drámaíró, akit a modern színház anyjának is neveznek, 1958-ban kapott egy levelet, és hozzá mellékelve egy színdarabot egy 19 éves lánytól, Shelagh Delaneytől. A lány saját bevallása szerint két héttel korábban még azt sem tudta, mi a színház, de egy barátjával megnézte Terence Rattigan Variáció egy témára című darabjának előadását, és úgy érezte, tudna ennél jobbat írni. Megírta hát tíz nap alatt az Egy csepp mézet.

A kő

Pesti Színház, március 18., 19:00

Talán az egész 20. század történelme elmesélhető egy család, egy ház, egyetlen kő történetén keresztül is… Nehéz titkokat rejthet egy ház, amely az évtizedek alatt többször is gazdát cserélt, és így családról családra, generációról generációra hagyományozódtak a kertben és a falakban eltemetett történetek. Marius von Mayenburg drámájában felszínre törnek ezek a titkok, amelyekkel talán megérthetünk valamit a múltunkból, de méginkább a jelenünkből. A kő gyönyörű vallomás a családi legendákról, szeretetről, árulásról és újrakezdésről.

Toldi

Szkéné Színház, március 18., 19:00

Az innovatív előadás során a teljes Arany-mű elhangzik eredeti nyelven, miközben a mozgás, a zene, a tánc és a szöveg is a darab szerves részévé válik. A nemzetközi hírű színházi társulat a klasszikus darabot a Liszt Ferenc-díjas Kiváló Művész, Dresch Mihály zenéjével kísérve mutatja be. Az előadás egy részletét Nagy Norbert társulati tag megzenésítésében, ének formájában hallhatja a közönség.

Kék róka

Újszínház, március 18., 19:00

„Járt-e Cecile a Török utcában?” – ez a kérdés azok számára is ismerős, akik eddig nem olvasták vagy látták a Kék róka című színjátékot, mely a francia társalgási vígjátékok mintájára készült, és Herczeg Ferenc legnagyobb színpadi sikere. A néző, mintha egy kulcslyukon át leselkedne négy ember szerelmi civakodásának szemtanújaként.

Recirquel: Solus Amor

Müpa - Fesztivál Színház, március 18., 19:00

A két test és egy lélek egyesüléséről szóló Non Solus, majd a föld és az emberiség kapcsolatát ábrázoló My Land után a világhírű magyar újcirkusz-társulat új produkcióval jelentkezik. A Solus Amor a megelőző kettő szerves folytatása, a trilógia záróköve.

Keresztül-kasul

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, március 18., 19:30

A szellemes és romantikus vígjáték egyik megfejtése bizonyosan az: racionális világunkban is elég lehet másfél óra ahhoz, hogy egy kiszámíthatóan és szokásosan unalmasnak induló utazás kiszámíthatatlanul és szokatlanul érzelmessé és szenvedélyessé váljon.

Lucas Jussen & Arthur Jussen (zongora)

Zeneakadémia, március 18., 19:30

A hollandiai Hilversumból induló testvérpár, Lucas és Arthur Jussen napjaink keresett zongoraduói közé tartozik, fiatalos lazaságuk üde színfoltot jelent a komolyzene berkeiben. 2010 óta exkluzív szerződésben állnak a Deutsche Gramophon lemezkiadóval, náluk jelent meg a múlt évben hetedik lemezük. Sir Neville Marriner szerint Jussenék játékának különleges hatása abban rejlik, hogy nem csupán két kiváló zongorista játszik egyszerre a színpadon, hanem a művészek mintha olvasnának egymás gondolataiban, hiszen legapróbb rezdülésekre is azonnal reagálnak.

Mihail Pletnyov, Takács-Nagy Gábor és a Concerto Budapest

Müpa, március 18., 19:30

A szimfonikus repertoár három megkerülhetetlen remekművét ígéri a Concerto Budapest márciusi koncertje, ráadásul a hangverseny szólistája a karmesterként is jelentős orosz zongoraművész, Mihail Pletnyov lesz, aki két évvel ezelőtt épp a pandémia kitörése előtt a Concerto Budapest szervezésében adott nagy sikerű szólóestet a Müpában. Most Takács-Nagy Gábor értő dirigálásával játssza Beethoven drámai fordulatokban bővelkedő versenyművét.

Harmónia Jazzműhely: Orbay Lilla Group

Budapest Jazz Club, március 18., 20:00

Az énekesnő Orbay Lillára a hagyományos Jazz Csillagvizsgálón figyeltek fel olyannyira, hogy tavaly már az Érdi Jazz Fesztiválon helyet kapott annak ellenére, hogy még nem tartozik a „nagy nevek" közé. A hangsúly a „még"-en van. A Budapest Jazz Clubban már majdnem telt ház előtt debütált és egy másik zenekarával helyet kapott a MÜPA Jazz Showcasen is. A többiek is azonos kategóriába sorolhatók. A szaxofonos Oláh Kálmán Jr., a gitáros Usztis Péter és a zongorista Horváth Balázs lesz, a fantasztikusan tehetséges ritmus szekciót a basszusgitáron Pál Gábor, dobon pedig Fábry Adonisz alkotja.

Fonó Duplázó: Ég Alatti 5 és Ségercz Ferenc, Rézeleje Fanfárosok

Fonó Budai Zeneház, március 18., 20:00

Az öt fiatalból álló Ég alatti 5 zenekar energikus muzsikáját 2015 óta hallhatja a közönség, azóta számos budapesti és vidéki helyszínen felléptek. Műsoruk gerincét saját szerzeményeik adják, melyek stílusukban és lendületükben leginkább a ‘60-as évek hard-bop és modális jazz muzsikáját idézik, jellegükben mégis egyediek. A Rézeleje Fanfárosok 2020 óta játszik ebben a formában együtt, elsősorban moldvai tánczenét.