Ali G in Da House

Ali G, az MTV U.K. lepcsesszájú ceremóniamestere igazi sztárrá cseperedett. Röviddel azután, hogy szerepet kapott Madonna Music című videóklipjében, a mozivásznat is meghódította. Debütáló filmjében az Egyesült Királyság vezető politikusait igyekszik kidumálni a nadrágjukból.

Bár a televíziós műsorok filmadaptációi csak igen ritkán vászonképesek, akad azért egy-két produkció, amely a kritikusok elszánt fanyalgása ellenére is sikeresnek bizonyul - a katódsugár-delejbe bambult, szárazkolbászt ropogtató tévénézők és a szofisztikáltabb filmszínház-látogatók körében egyaránt.

Ali G, az MTV Sacha Baron Cohen által megformált hebehurgya műmájere hosszú ideje borzolja a bigott brit közönség idegeit: sikamlós szövegeivel és excentrikus viselkedésével a szigetország erkölcscsőszeinek folyamatos berzenkedése ellenére is számtalan rajongót szerzett magának.

Cohen megannyi átképernyőzött év után végül a nagyfilmes bemutatkozásra is lehetőséget kapott, és Mark Mylod rendezővel kart karba öltve elkészítette első moziját, az Ali G in Da House-t.

Ali G (Cohen), a Los Angeles-i gettó "rettegett" kirakatrappere szerteágazó baráti kapcsolatainak ápolásával, beat-boxolással, csajozással, valamint a helyi lurkók pátyolgatásával tölti idejét. Remekül érzi magát a bőrében, semmi kedve hozzá, hogy a köldök-vakargatáson kívül bármi mással foglalkozzék.

Egyszeriben mégis a brit politika honfivértől iszapos porondján találja magát. Egy dörzsölt politikus, David Carlton kancellár (Charles Dance) ármánykodásának köszönhetően képviselőnek jelölteti magát.

Az ördögi Carlton egyetlen okból ambícionálja emberünk honatyává transzformálódását: a botrányos viselkedésű rappert szeretné felhasználni arra, hogy meggyengítse a miniszterelnök (Michael Gambon) hatalmi pozícióit.

Bár Ali G kíméletlenül trágár humora még egy frissen szabadult erőszaktevőt is pirulásra késztetne - a főszereplő egyebek mellett animál-szexuális felvilágosítással, valamint Elizabeth királyné szeméremtestével kapcsolatos élcekkel mulattatja közönségét -, a komoly ízlésbeli kihívásokkal küszködő színész játéka mégis eladhatóvá, hovatovább: élvezhetővé teszi a mozit.

A készítők a remek beszélőkével megáldott komédiás mókás ancúgjai és kivételes verbális kvalitásai mellett a helyzetkomikum adta lehetőségekre is építettek. Cohen botrányosan kacagtató filmes debütálása minden bizonnyal komoly jegybevételekkel vastagítja majd egyes - ehelyt meg nem nevezett - befektetők bukszáját.