Amerikai rapszódia

Az Amerikai rapszódia egy magyar arisztokrata család története, amely mások példáját követve Nyugatra menekül a kommunista elnyomás elől. A gondosan megtervezettnek látszó akcióba azonban váratlan hiba csúszik. A házaspár és a nagyobbik lány eljut Bécsbe, azonban a kisebbik, még csecsemőkorú gyerekük Magyarországon reked, mert a nagymama nem meri rábízni sorsát egy gyanús külsejű asszonyra, aki a határon csempészné át a kislányt.

A család megtörten folytatja útját Amerikába, ahol a férj egy repülőgépgyárban kap állást, és ahol szépen lassan beolvadnak az amerikai társadalomba. Közben a nagymama vidéken talál nevelőszülőket az aprócska Zsuzsának, ahol szeretet és gondoskodás mellett cseperedik fel. A gondtalan falusi élet egy életteli, vidám gyereket farag belőle.

Hat év múlva a munkatáborból szabaduló nagymama valósággal visszalopja az unokáját, és egy repülőgépen Amerikába küldi a családja után. A szülők boldogsága határtalan, ám a kis Zsuzsa számára a változások súlyos lelki válságot okoznak, honvágya és nevelőszülei iránti szeretete által vezérelve állandóan haza szeretne menni. Egy apjával kötött egyezség végül megnyugtatja a lányt, aki végül átlagos amerikai tinédzserként nő fel a csendes, kertvárosi környezetben. Zsuzsa azonban végtelenül rossz természetűvé válik, anyjával állandó harcot folytat. Amikor az ellenséges hangulat már tarthatatlanná válik, az apa úgy dönt, a korábbi megállapodásuk értelmében elengedi a lányát, hogy visszatérjen Magyarországra.

A hazatérő Zsuzsa felkeresi egykori nevelőszüleit, és nagymamáját, kutatja múltjának emlékeit, és megpróbálja megérteni, hogy hová tartozik valójában. A tanulságos út végére érve, már egy egészen más emberként tér vissza Amerikába.

Zsuzsa és családjának története nem egyedi, a kommunizmus üldöztetése elől sokan kerestek menedéket a határokon túl. Arról azonban nem sokat tudunk, hogy mi történt valójában velük, és ők maguk sincsenek tisztában, hogy távozásuk után mi történt Magyarországon. Gárdos Éva, aki saját élettörténetét dolgozta fel ebben a filmben (ő az igazi Zsuzsa), kellő távolságból közelít ehhez a témához. A tengerentúlon sikeres vágóként tevékenykedő Gárdos Éva neves színészek és rengeteg magyar színész és alkotótárs segítségével egy hihető történetet varázsol elénk, ami mentes a történelmi tablóktól és az idealizált amerikai álomtól. Az Amerikai rapszódia emiatt egy életszagú, jól kidolgozott dráma lett, amely magyar és amerikai szemmel nézve egyaránt érdekesre és meghatóra sikeredett.