10 dolog, amit nem tudtál Andie MacDowellről

A legnagyobb szerepeit szinte a véletlennek köszönhette a kilencvenes évek ártatlan szépsége, aki 59 évesen egy meztelen jelenettel tért vissza a reflektorfénybe. Összeszedtünk tíz érdekességet a ma is gyönyörű Andie MacDowellről, akinek a lányai is elindultak a színészi pályán.

1. Amikor Andie MacDowell a nyolcvanas évek végén betört a köztudatba, a filmjeiben mindig ő volt a kedves, egyszerű lány. Az életben sem egy vadorzó típus, még arra is nehezen vette rá magát, hogy pofon vágja Bill Murray-t, ahogy azt az Idétlen időkig forgatókönyve többször is megkövetelte.

2. Modellként figyeltek fel rá először, az Armani, az Yves Saint Loren reklámjaiban szerepelt, és a Calvin Kleinnek készült reklámja segítette hozzá az első filmes munkájához.


3. Az első filmjében a dzsungelből az arisztokrata családjához visszatérő Tarzan szerelmét játszotta. A Greystoke - Tarzan, a majmok urában viszont annyira erős déli akcentussal beszélt, hogy utószinkronizálni kellett, és végül Glenn Close hangján beszél a filmben.  

4. Nem sokkal később a Szex, hazugság, videóban ismerhette meg a művészfilmek közönsége. Steven Soderbergh erősre sikerült első filmjében ő játszotta a megcsalt feleséget, aki boldogtalan házasságban él egy menő ügyvéddel. Soderbergh először nem neki szánta a szerepet, a tarzanos alakítása alapján még meghallgatásra sem akarta behívni. A szerepet eredetileg Elizabeth McGovernre írta, aki mostanában A szolgálólány meséjében és a Downton Abbey-ben látható, de akkoriban a producerei túl pornográf jellegűnek találták a forgatókönyvet, ezért meg sem mutatták neki. Aztán Brooke Shields-nek ajánlotta fel a lehetőséget, aki visszautasította, és végül úgy tukmálták rá MacDowellt, aki aztán a meghallgatáson teljesen levette a lábáról.

5. A Négy esküvő, egy temetésért fizetés helyett a bevételből kért részesedést, és csak utólag derült ki, hogy mennyire jól döntött. Végül kétmillió dollárt (500 millió forintot) kapott így a szerepért, miközben Hugh Grant, aki szintén ekkortájt ért a csúcsra, rongyos százezer dollárral (25 millió forinttal) kellett beérje.

6. Pedig csak egy véletlen tragédiának köszönhető, hogy szerepelt a filmben. A szerepét eredetileg Jeanne Tripplehorn játszotta volna, de nem sokkal a forgatás kezdete előtt meghalt a színésznő édesanyja, így le kellett mondania a forgatást. Helyette került képbe Andie MacDowell.

7. Sokáig tudatosan nem vállalt tévésorozatokat, mert úgy érezte, a munka teljesen beszippantaná, és inkább a gyerekeivel szerette volna tölteni az idejét. Amióta viszont mindhárman felnőttek, keresi a lehetőségeket, úgyhogy nem kizárt, hogy előbb-utóbb egy nagyszabású sorozatban láthatjuk viszont.

8. A lányai is a szórakoztatóiparban keresik az útjukat, bár McDowell próbálta erről lebeszélni őket. Az egyikük, Rainey Qualley szerepelt a Reklámőrültek egy erotikusabb jelenetében, Margaret Qualley-t pedig Ryan Gosling és Russell Crowe igyekszik megmenteni a Rendes fickók című krimivígjátékban.

 

9. MacDowell mindig a természetes szépséget képviselte, és nagyon szépen öregszik, ehhez nyilván nagyban hozzájárul, hogy minden áldott nap sportol egy órát. “Ha kihagyok egy napot, már nem érzem magam olyan jól a bőrömben” - nyilatkozta.

10. A első meztelen jelenetét a közelmúltban vállalta el 59 évesen a Love After Love című filmben, amiben egyes kritikusok szerint élete egyik legjobb alakítását nyújtotta. A családi drámában egy frissen megözvegyült édesanyát játszik, aki próbál újra férfit fogni magának. A meztelenkedés mégsem viselte meg. “Attól jöttem inkább zavarba, hogy milyen szomorú vagyok a filmben, mivel így sosem láttam még magamat, meztelenül viszont rengetegszer - mondta a színésznő, aki a szerepet nagy lehetőségként élte meg, amire nagyon sokat várt. Azt reméli, hogy ez újabb kapukat nyit meg előtte.