Ararat

  • judelaw / PORT.hu

Az örmény származású, kanadai rendező, Atom Egoyan saját gyökereit kutatja ebben a gyönyörűen fényképezett, szívvel és lélekkel megírt drámában, amely látszólag két család történetét meséli el egymással párhuzamosan, igazából azonban az örmény nép történelmének krónikája próbál lenni. A megváltás és az identitás keresése a központi téma (akárcsak Egoyan korábbi, méltán népszerű "Eljövendő szép napok" című munkájának esetében), egyszerre két perspektívából ábrázolva.

A jelenben játszódó történet tulajdonképpen a múltról szól. Az események egy, a filmen belüli film forgatása körül rajzolódnak ki. Azt a filmet szintén Ararat-nak keresztelik, s egy bizonyos Edward Saroyan (a mindig kellemes meglepetést jelentő Charles Aznavour) ül a rendezői székben.

Amikor a tizennyolc éves Raffi visszatér Kanadába egy hosszú törökországi út végeztével, a reptéren magára vonja a nyugdíj előtt álló David (Christopher Plummer) figyelmét, aki feltartóztatja a gyanús csomagokkal, nevezetesen filmtekercseket tartalmazó dobozokkal utazó ifjút. A kihallgatás aztán hatalmas mesefolyammá változik, amely során Raffi kitárgyalja cseppet sem zökkenőmentes kapcsolatát művészettörténész édesanyjával, na és mesél francia barátnőjéről is, aki egyben saját mostohanővére. David a fiútól hallottak fényében próbál gyógyírt keresni saját életének kilátástalanságaira. Rendbe kellene tennie kapcsolatát a fiával, akinek félig török barátja történetesen szerepel is a fentebb említett filmben. Így válik aztán teljessé az összefonódás a valóság és az illúzió között, mint a filmbéli filmben, úgy Egoyan művében is.

A rendező nem kis erősfeszítésébe kerül, hogy az apró kis mozaikokból kirakja az összképet, amely aztán a lehető legnagyobb tömegek részére is élvezetes legyen, miközben a közelről kémlelők számára is nyújtson valami ki nem mondott, nem egyértelműsített igazságot.

S bár ebben nem mindig sikeres száz százalékig, azért Egoyan filmje így is a Titanic idei kínálatának egyik legbecsesebb darabja, amelynek záró díszelőadása méltóképpen vesz majd búcsút a tizedik fesztiváltól.