Az első adventi hétvégén csak semmi rohanás, inkább élvezd ki ezeket a programokat!

Divat lett szidni a karácsonyi lótás-futást, de most próbáljuk más szemmel nézni a dolgot, és élvezni a karácsonyi díszekbe öltöztetett várost!

17. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál - Budapest, több helyszínen, november 27. - december 1.

Tizenhetedik alkalommal érkeznek a budapesti Anilogue fesztiválra a világ legjobbjai között számon tartott, újonnan készült animációs filmek. A programot a bristoli Aardman stúdió nyitja a Shaun, a bárány és a farmonkívüli című egész estés animációval az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A földkerekség legismertebb animált bárányának ezúttal egy ufót kell elbújtatnia a nyáj tagjai között.
A hazai közönség az Anilogue versenyprogramjában láthatja elsőként a Kabul fecskéi című francia festményanimációt, melynek idén Cannesban volt a világpremierje. A korábban magyarul is megjelent regény filmváltozata megindító szerelmi történet az afganisztáni tálib uralom idején.
Ugyancsak az Anilogue fődíjáért száll versenybe a Buñuel a teknősök labirintusában című spanyol film, melyben Luis Buñuelt követjük, amint 1932-ben egy szürrealista áldokumentumfilm készítésébe fog. A látványos és természetesen szürrealista motívumoktól nyüzsgő animációt az a Salvador Simó rendezte, aki az elmúlt években többek között a Karib-tenger kalózai látványvilágáért is felelt.
Az Anilogue fesztiválon idén három kategóriában több mint 50 film került versenybe, és versenyen kívül is rengeteg új animációs filmet, virtuálisvalóság-filmet, gyerekprogramot vagy éppen animált dokumentumfilmet láthat november végén a budapesti közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+ moziban, a Francia Intézetben és a Lengyel Intézetben, a Magvető Café pedig a szakmai programoknak és közönségtalálkozóknak ad majd helyet.

8. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál – Művész, Puskin, november 27. - december 1.


November utolsó napjaiban több mint húsz filmre és kísérőprogramra, beszélgetésre ülhetnek be az érdeklődők a Művész és Puskin mozikban. A fesztiválon az elmúlt évek legjobb, a zsidó kultúrát, életmódot, emlékezetet bemutató filmjei láthatók, egyebek mellett az Egyesült Államokból, Németországból, Mexikóból, Izraelből, Franciaországból és Magyarországról.
A válogatás több filmje női életpályákra, sorsokra fókuszál: különleges filmélményt ígér az RBG című amerikai dokumentumfilm, amely Ruth Bader Ginsburg, az amerikai legfelsőbb bíróság sokáig egyetlen női tagjának életét mutatja be. „RBG” több évtizede a női egyenjogúság aktív és ismert szószólója, számos alkalommal fellépett a nemi alapú diszkrimináció ellen. A fesztivál felhozatalában a közelmúlt több elismert hazai alkotása is szerepel, többek között az Oscar-aspiráns Akik maradtak és a Kertész Mihály életét bemutató Curtiz, emellett a „Zsifi”-n lesz A Pásztor című második világháborús dráma díszbemutatója – Illés László filmje októberben a Los Angeles Film Awards-on a legjobb független filmnek járó díjat kapta. A budapesti helyszínek mellett az érdeklődők Győrben is megtekinthetik fesztivál több filmjét.

 

22. Faludi Nemzetközi Filmszemle és Fotópályázat 2019 – Premier Kultcafé, Párbeszéd Háza, november 27-30.


A Faludi Ferenc Akadémia 22. alkalommal rendezi meg nemzetközi tematikus filmszemléjét, valamint 10. alkalommal fotópályázatát. A rendezvény alapvető célja, hogy a vizuális kultúra világán keresztül teremtő párbeszédet indítson el társadalmi kérdésekről, és kreativitásra buzdítsa az alkotókat. Fontos továbbá, hogy a pályázóknak lehetőséget kínáljanak a megjelenésre, az egymással és a szakmával való kapcsolatteremtésre, egy olyan tér, közeg létrejöttét eredményezve ezzel, amely nyitott a világ, illetve az emberi kapcsolatok megtartó értékeire. Bíznak benne, hogy a bemutatott alkotások által a közönségben is megfogalmazódnak gondolatok, melyek személyes életükben vagy a társadalmi létükben lehetnek útjelzők, fogódzók. Részvételre hívnak mindenkit vallási, etnikai, világnézeti hovatartozástól függetlenül.

dunaPart5 - Kortárs Előadóművészeti Platform – Trafó, november 27-30.


A platform célja 2008 óta és az idei 5. alkalommal is változatlan: a független magyar előadóművészeti szcéna feltörekvő generációinak és háttérintézményeinek bemutatása, nemzetközi piacra lépésük elősegítése, valamint kapcsolatok kiépítése. A 10 éves kapcsolati hálónak, valamint a széleskörű és személyes promóciós munkának köszönhetően 2017-ben már 39 országból 122 neves programszervezőkből, fesztiváligazgatókból, menedzserekből és kritikusokból álló szakértő gárda érkezett Budapestre, hogy egy négynapos intenzív esemény-sorozaton vegyenek részt.

 

Advent Óbudán 2019 – Szentlélek tér, Óbudai Fő tér, november 29. - december 23.


Idén is felölti ünnepi pompáját az óbudai Fő tér és Szentlélek tér, ahol az Advent Óbudán nagyszabású rendezvénysorozat karácsonyi programjai meghittséget varázsolnak a karácsonyvárás időszakába. Zenei fellépők sora, gyermek programok, kézműves vásár, ízletes falatokat kínáló gasztrosétány várja a látogatókat.
Hagyományokkal bíró karácsonyi programsorozatunknak napjainkra is sikerült megőriznie családias jellegét és olyan színes, az adventi ünnepkörhöz méltó ingyenesen látogatható programkínálatot összeállítani, hogy a család minden tagja jól érezze magát. A Fő téri vásári forgatagban ott lesz a kisgyerekek nagy kedvence a műemlék körhinta, a nagyobbakat a karácsony ízei és színpadi néznivalók sora várja.

 

Advent Szentendrén 2019 – Szentendre, Dumtsa Jenő utca, Fő tér, Dunakorzó, november 30. - január 6.


Szentendre történelmi belvárosa ismét ünnepi díszbe öltözik az adventtől vízkeresztig tartó időszakra. Öt héten át a város sokszínű programkínálattal várja a látogatókat: Adventi vásár a Dumtsa Jenő sétálóutcában; egyházi -és gyerekprogramok; koncertek; kiállítások; jótékonysági akciók; advent vasárnapjain gyertyagyújtás a Fő téren. A szentendreiek az adventi áhitat időszaka után 2020-at az ingyenes újévi koncerttel köszöntik.

 

19. Tatai Vadlúd Sokadalom – Tata, Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony, november 30.


A látogatókat idén is sok ezer vadlúd reggeli kirepülésének és esti behúzásának látványa, madármegfigyelő verseny, szakmai előadások, állatbemutatók, természetismereti programok, játszóház és kézműves vásár várja!
A rendezvényt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesülettel közösen szervezik.

 

MikulásGyár - Millenáris, Lurdy Ház, november 29. - december 21.

2019-ben 15. alkalommal rendezik meg a MikulásGyár akcióját. Idén minden eddiginél hosszabb nyitvatartással, november 29. és december 21. között várják az adományokat a Millenáris Parkban 9 és 21 óra között, a Lurdy Házban 10-től 19 óráig. A MikulásGyár a térség legnagyobb, legismertebb és legelismertebb szervezett - nem ad hoc jellegű - jótékonysági akciója. A MikulásGyár az adományozóktól nem kér és nem fogad el készpénzt, emelt díjas sms-t, elsősorban tartós élelmiszert (konzerv, tészta, rizs, liszt, olaj, cukor, édesség stb.), tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhát, játékot, könyvet gyűjt a rászorulóknak. Az adományok szelektálását és szétosztását - rászorultsági alapon - a Magyar Vöröskereszt végzi a Magyar Posta és Posta Logisztika segítségével.

 

Advent a Gasztrosétányon - Etyek Gasztrosétány, november 30. 10-18h

Közeleg az év egyik legszebb, szent időszaka! Etyeken is hangolódnak már az emberek, ezért a karácsonyvárás jegyében november 30-án, szombaton, 10.00 órától nyitott pincékkel várja vendégeit az etyeki Gasztrosétány. Adventi kézműves vásárral, ünnepi ételekkel készülnek a helyiek, lesz ropogós pulykacomb, forró és tüzes italok és bejglikóstoló is! A Gasztrosétányon is minden pincészet és kézműves vállalkozás, tehát a Vendégvárók az ünnepre hangolódnak. Szeretnék a vendégeiket is megajándékozni ezzel a meghitt hangulattal, ezért mindnyájan karácsonyi ízekkel, programokkal készülnek. Természetesen az ó- és újborra szomjazóknak vagy sonkára és sajtra éhezőknek sem kell visszafordulniuk, de ezúttal a ropogós pulykacombé, forró italoké, zserbóé és bejglié lesz a főszerep.

 

IV. Adventi Történelmi Kézműves Vásár és Hagyományőrző Találkozó - Magyar Nemzeti Múzeum, november 30. - december 1.

Szeretettel meghívnak az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Történelmi Kézműves Vásár és Hagyományőrző Találkozóra! A rendezvény jó hírnevének köszönhetően az ország legnagyobb és leghíresebb múzeuma, a Magyar Nemzeti Múzeum ad ismét helyszínt az év végi rendezvénynek!
Miben más ez a rendezvény, mint a többi?
Találkozóhelyet biztosítanak a valódi történelmi kézműveseknek és a vásárlóknak. Itt minden megtalálható a római kortól egészen a XIX. századig. A jó hangulat és a vásári portékák mellett szakmai előadásokkal, vívóversenyekkel, régizenei koncerttel várnak mindenkit. A sok éves hagyományőrző és kézműves tapasztalattal rendelkező szervező csapat pedig garantálja a szakmai minőséget.
Miért itt?
A Nemzeti Múzeum kulturált, nagy méretű belső terekkel rendelkezik, e mellett étterem és büfé is működik. Mindez Budapesten szívében, tömegközlekedéssel is jól megközelíthető, központi helyen van.
Mikor?
November 30-án és December 1-jén, amikor már közeledik a nagy karácsonyi ajándékvásárlás, de még nincs ötleted mit vegyél... Itt biztosan találsz igényes kézműves ajándékot a történelmi érdeklődésű ismerőseidnek, barátaidnak.
Ha történelmi kutatással, vívással, íjászattal illetve életmód rekonstrukcióval foglalkozol, vagy csak érdekel a történelem, akkor itt a helyed!

 

Müpa Kultúr Kültér - Müpa (Sátor), november 30. - január 5.

2019-ben sem lenne teljes az ünnepi készülődés a Müpa Kultúr Kültér nélkül, amely idén november 30-ától vár kicsiket és nagyokat. Újra birtokba lehet venni hatalmas jégpályát, a Müpa Sátorban pedig ezúttal is izgalmasabbnál izgalmasabb programok követik egymást.

 

Első Ünnepi Könyvvásár - Petőfi Irodalmi Múzeum, november 22. - december 15.

Könyvet adnál karácsonyra? Az Első Ünnepi Könyvvásáron megveheted a szezon legsikeresebb újdonságait – akár 30% kedvezménnyel! Több mint 500 cím közül választhatod ki a tökéletes ajándékot. Bödőcs Tibor és Kőhalmi Zoltán; Kepes András és Gárdos Péter; Bálint György és Bánó András; Náray Tamás; Koltai Róbert; Karafiáth Orsolya; Dolák-Saly Róbert; Farkasházi Réka és a Tintanyúl; Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva; Mautner Zsófi és Váncsa István; Böjte Csaba és Boldizsár Ildikó; Simon Márton és Varró Dániel; Szentesi Éva és Babarczy Eszter; Szécsi Noémi és Cserna-Szabó András, Szabó T. Anna és Szőcs Géza – ők ott lesznek az Első Ünnepi Könyvvásáron. És persze ott lesznek Margaret Atwood Booker-díjas új regénye, a Testamentumok vagy Elena Ferrante Nápolyi regényei, sőt, a Grincs is felbukkanhat, talán az idén sem tudja ellopni a karácsonyt...

 

Advent a Hegyvidéken - Városháza tér, december 1-23.

Advent első vasárnapján tizenhetedik alkalommal nyitja meg kapuit az „Advent a Hegyvidéken” kézműves vásár és kulturális programsorozat. Az ünnepélyes vásárnyitóra december 1-jén 11.00 órakor várják az érdeklődőket. A gyermekrajz pályázat díjnyertes alkotásai a Polgármesteri Hivatal földszinti folyosóján tekinthetők meg december 23-ig. A műsor sorozatban lesz fényfestés, fellép a Makám és a Katáng együttes, egy különleges mese hangzik el Danny Bain tolmácsolásában, olyan neves kórusok muzsikáját hallgathatják, mint a Monteverdi- és a Spirit Gospel kórus. Esténként színvonalas élőzenével szórakoztatja a vásárlátogatókat a Fenyves trió, a Cseh Tamás Projekt valamint a Merry Go Round duó.

 

Advent a Várkert Bazárban - Várkert Bazár, december 1-22.

2019-ben ötödik alkalommal rendezi meg a Várkert Bazár adventi programsorozatát. December 1. és 22. között, vasárnaponként számos programmal várják a látogatókat a karácsonyi hangulat és készülődés jegyében, amely minden korosztály számára tartogat különlegességeket.
Egész nap ingyenes kézműves programokkal, workshopokkal, kortárs iparművészeti vásárral, izgalmas előadásokkal várják a családokat. A délelőtti és délutáni programokat közös, ünnepélyes gyertyagyújtás köti össze az esti koncertekkel, amik még meghittebbé teszik az adventet.

 

kiskertpiac - zöld Ünnep - AnKERT, december 1. 10-16h

Decemberben a kiskertpiacon már ünnepi hangulatban csodaszép, különleges kínálattal várjuk az urbánus természetközeli életmódot kedvelő Látogatókat. Természetes és növényes dekorációk, öltözékkiegészítők, kedves alkotások, ékszerek, natúr szépségápolási termékek. A fenntartható háztartás kellékei ünnepi kivitelben, gasztronómiai élmények ajándékba, a karácsonyi asztalra.
December 1-én várunk Mindenkit az Anker'tbe, aki szeretne harmonikus, lassulós, adventi vasárnapot egy inspiráló környezetben, ahol szeretteinknek, barátainknak, vagy magunknak személyes, egyedi ajándékok lesznek mosolygós Kiállítóknál, miközben egy finom tea, kávé vagy bor mellett jókat lehet beszélgetni, ücsörögni, vagy csak úgy nézelődni.