Az erotikus vígjáték, ami megágyazott Demi Moore bukásának

A kilencvenes évek közepére ő lett Hollywood egyik legnagyobb csillaga, aki rekordfizetést kapott a Sztriptíz című filmért. Miután ma este újra játssza a tévé a kilencvenes évek egyik leghíresebb buktáját, összeszedtünk néhány érdekességet a filmről.

1. A Sztriptíz híres arról, hogy Demi Moore óriási fizetést kapott érte, hogy aztán a végeredményen röhögjön a fél világ. 1996-ban a 12,5 millió dolláros (34,5 milliárd forintos) fizetés rekordnak számított a színésznők között, és csak négy évvel később döntötte meg Meg Ryan, amikor 15 millió dollárt kapott a Túszharc című filmért.

 



2. Demi Moore azért megdolgozott a pénzéért, New York-i, floridai és Los Angeles-i sztriptízbárokat látogatott, hogy felkészüljön a szerepre. Emellett komoly napi edzéstervet vezetett be, ami egy nagy tengerparti futással indult, ezt egy három órás táncóra követte, majd az egészet két óra jógával vezette le.

 

3. A Sztriptíz egyben Burt Reynolds visszatérését is jelentette, miután a színész karrierje a nyolcvanas években kissé megfeneklett. Reynolds annyira komolyan gondolta, hogy neki kell ez a szerep, hogy bár a produkció meg sem kereste, felvette a kapcsolatot a stúdióvezetővel, Rob Reinerrel, és elrepült Los Angelesből Miamiba, hogy részt vegyen a meghallgatásokon. Először nem fogadták nagy lelkesedéssel az akkoriban a karrierje mélypontján álló színészt, de a meghallgatáson nyilvánvalóvá vált, hogy ő a tökéletes választás a szerepre.

 

 

4. Reynolds még abba is belement, hogy Demi Moore sztárgázsijával szemben ő sokkal kevesebbet kapjon a filmért, mint amit fénykorában megszokott. Az sem okozott neki gondot, hogy a meghallgatáson levetették vele a feje tetején a kopasz foltot takaró parókáját.



5. Nagyon nem kapkodtak egyébként a vállalhatatlan ügyekbe keveredő politikus szerepéért, Michael Kaine, Gene Hackman és Donald Sutherland is visszautasította az ajánlatot.



6. A film már elkészült, amikor mégis úgy döntöttek, hogy újraforgatnak pár jelenetet, ezeket Demi Moore parókában teljesítette, mivel akkor már kopaszra borotválta a fejét a G.I. Jane-hez. Ennek részben az volt az oka, hogy amikor tesztközönségnek vetítették a filmet, akkor egyáltalán nem ott nevettek, ahol kellett volna.

 



7. A filmben Demi Moore azért küzd, hogy ő nevelhesse a lányát, és a kislányt valóban a színésznő lánya, Rumer Willis játszotta, aki akkor hét éves volt. Rumer Willis maga kérte, hogy elmehessen a meghallgatásra, amit egy nagy megbeszélés után megengedtek neki a szülei. Később, mikor megkérdezték Moore-t, hogy nem bánja-e, hogy látta a kislánya meztelenül táncolni, ezt válaszolta: “mi nem szégyelljük otthon a testünket, hanem egy természetes és gyönyörű dologként kezeljük, ezért otthon is szoktam meztelenkedni, és sokszor fürdünk együtt a gyerekekkel.”

 



8. Demi Moore-nak összesen nyolc asszisztense volt a forgatáson, saját sminkes, fodrász, személyi asszisztens, öltöztető, edző, egy mozgástanár és két biztonsági.



9. Burt Reynolds az ismert politikus karakteréhez a gyerekkorából merített. Azokból az időkből, amikor a rendőrfönök édesapján keresztül gyakran találkozott valódi floridai politikusokkal.

 



10. A filmben Michael Jordan is felbukkan, és az eredeti moziverzióban az egyik táncoslány ki is mondja, hogy "Michael Jordan a nyolcas asztalnál!". Később viszont lecserélték a nevét, és levették a stáblistáról.

 

11. A Sztriptíz nyert néhány filmes díjat, de ezek közül csak az Arany Málnák említésre méltóak. A legrosszabb színésznőnek, a legrosszabb rendezőnek, a legrosszabb forgatókönyvnek, a legrosszabb filmes párnak, a legrosszabb filmnek, de még a legrosszabb filmzenének járó Arany Málnát is elvitték. A kasszáknál viszont csak Amerikában bukott meg, Európában jobban teljesített, és végül bőveb behozta az árát.