Az ezerarcú péntek

Válogatás a PORT pénteki online programkínálatából, amely megállíthatatlanul bővül és színesedik.

Antigoné

április 23., péntek 08:00

A koreográfusi elgondolás szerint a mű, Szophoklész: Antigoné című drámáján alapul. A történet a testvéri kötelékek bemutatásáról szól, mely szeretetben a halálig kísér, vagy az egymást ért ellentétek miatt a halálba taszít. A Győri Balett előadása.

Kincsvadászat: a Squat Színház felvételei (1979–1985)

április 23., péntek, 09:00

Breznyik Péter, Halász Péter, Koós Anna, kiválva az Egyetemi Színpadból, 1969-ben a zuglói Kassák Művelődési Házban saját színházat alapítottak Kassák Ház Stúdió néven. Itt csatlakoztak hozzájuk Bálint István, Buchmüller Éva, Kollár Marianne és mások. Az alkotóközösség a korabeli performanszok és happeningek esztétikájára épülő színházi kísérleteit – bár direkt politikai utalásokat nem tartalmaztak – a hatalom néhány év után gyakorlatilag betiltotta. A csapatot 1976-ban emigrációra kényszerítette a politika, ezután Squat Theatre néven működtek tovább, először Nyugat-Európában, majd New Yorkban telepedtek le. A Squat Színházat az 1980-as években New York tíz legfontosabb kulturális intézménye egyikeként tartották számon. Az összeállítás 2021. április 23-án 9 órától lesz megtekinthető az alábbi linkre kattintva.

Az úgy volt...

április 23., péntek, 10:00

Ki tudja, hogy kitől örökölte az a gyerek az eszét, a szépségét? Kire ütött, amikor csak a baj van vele már megint? És vajon mi jár egy kiskamasz fejében? Janikovszky Éva humorral megírt könyvei segítenek megérteni gyerekeinket, akikkel közben együtt nevethetünk a világ igen fontos dolgain. Az előadás 6-7 éves kortól 107 éves korig ajánlott!

Hangszerkóstoló

április 23., péntek, 11:00

Program azoknak a gyerekeknek, akik érdeklődnek a zene iránt, de még nem választottak hangszert, vagy szeretnék jobban megismerni az azok hangzásában rejlő lehetőségeket. A koncert megtekinthető itt április 26. 12:00 óráig.

Zen festészeti kurzus / kezdő

április 23., péntek, 17:00

A Zen Akadémia 8 alkalomból álló, 32 órás, tematikus zen festészet (szumie) online kurzust hirdet. A tanfolyamra kezdőket és haladókat is szeretettel várnak. A foglalkozások ugyan egymásra épülnek, de a haladók alkalmanként is látogathatják. Jelentkezni a kurzus vezetőjénél lehet e-mailben: Szeremley Anett

Amit akartok (Vízkereszt)

április 23., péntek, 18:00

Szerelmesek és cselszövők kergetik egymást utcákon, kertek alatt, a zenétől átitatott illír éjszakában. Az élet derűs. Az illír elit jól elvan. A részegesek részegeskednek, az udvari bolond énekel, az udvarmester rendet tart, az udvarhölgy mesterkedik. Szól a zene. A Szkéné Színház és Zenthe Ferenc Színház előadása.

Ajtó, ablak

április 23., péntek 18:00-tól

Ajtó, ablak: építészeti elemek, nyílások a falon, a házon. Az átmenet jelképei. Kint-bent, kimenet-bemenet, barátságos-ellenséges, ismert-ismeretlen, élő-holt. Világosság-sötétség, nappal-éj, óév-új év. Az ajtó, kapu, ablak összeköt, átenged, de el is választ, kizár és bezár. Az átjárás a küszöbön, párkányon áthatolás kockázatos; veszélyes lehet, de örömet is hozhat. „Nyitva van az aranykapu…” Egyes mítoszokban a Felső Világ és az alvilág közti átkelőhelyet jelképezik.

A Föld sója

április 23., péntek, 18:00

Az elmúlt negyven év során a fotográfus Sebastiao Salgado a folyton változó emberiség nyomdokain haladva utazta át a kontinenseket. Tanúja volt a közelmúlt fontosabb történelmi eseményeinek, nemzetközi konfliktusokkal, éhínséggel, elvándorlásokkal találkozott. Most érintetlen területek, vadon élő növények és állatok, grandiózus tájak felfedezésére indul: egy olyan hatalmas fotográfiai projektbe vág, amellyel egyben tiszteleg is földbolygó szépsége előtt. Sebastiao Salgado életét és munkásságát az őt utolsó útjain kísérő fia Juliano, Wim Wenders és a fotós maga tárja fel előttünk.

Mesterműhely koncert - Óbudai Danubia Zenekar

április 23., péntek, 19:00

Az Óbudai Danubia Zenekar életének fontos részévé vált, hogy a koncertektől függetlenül (de azok érdekében) a hangszercsoportok zenészei szakmailag fejlődhessenek. Ezt a célt szolgálja a félévente megrendezett Mesterműhely koncert is – ez alkalommal Major Tamás (hegedű) és Fenyő László (cselló) irányításával. A koncert közvetítése regisztrációt követően ingyenesen megtekinthető erre a linkre kattintva.

Müpa Home – Richard Strauss: A béke napja

április 23., péntek, 19:00

A művet az Ausztriában élő rendező, Némedi Csaba viszi színre, aki a hangversenyterem pódiumán egységes színpadképpel jeleníti meg A béke napját és a Daphnét, ráadásul az operák keletkezési idejének egyik jelentős eseményén: az 1936-os berlini olimpián.

Az eltört korsó

április 23., péntek, 19:00

A német romantika tragikus sorsú, ma európaszerte és nálunk is reneszánszát élő költőjének ez a komédiája volt az egyetlen darabja, amelynek előadását életében megérhette - Goethe vitte színre Weimarban, saját rendezésében. A Katona József Színház előadása.

Hurok

április 23., péntek, 19:00

Először Puzzle címmel írt Kerékgyártó darabot, majd ebből készült a szerző Hurok című regénye. Bagossy László a darabnak a Stuttgarti Theater tribühnében rendezett német nyelvű előadásába a regényből is beemelt részeket. Annak az előadásnak a szövege alapján készült, ez a magyarországi ősbemutató. Az előadás kegyetlenül éles reflektorfénnyel pásztázza a magyar társadalom szinte teljes keresztmetszetét, a minisztertől a drogos fiúig, a nagyvállalati vezérigazgatótól a bolti eladóig. Az Orlai Produkciós Iroda és FÜGE Produkció előadása.

Harmónia Jazzműhely: Jazzation

április 23., péntek, 19:50

Öt énekes, négy album, három hölgy és két úriember egy közös harmóniában: ez a Jazzation. A budapesti székhelyű acappella együttes a legrangosabb nemzetközi versenyeken lopta már magát a zsűri szívébe, az elmúlt években Grazból, Pinerolóból, Lipcséből és Aarhusról tért haza első helyezéssel. Mégis arra a legbüszkébbek, hogy olyan csodás zenészekkel játszhattak már együtt, mint a világhírű Bobby McFerrin, vagy a modern acappella svéd nagyágyúja, a The Real Group.

E-Néző #20 Collective Dope: 2½ az 1ben

április 23., péntek, 20:00

2019-ben került megrendezésre a Trafóban az első [D]OPEN YOUR MOVE fesztivál, amelyből erre az alkalomra összeválogatták a "táncpárbaj" legjobb pillanatait. Nézd meg, milyen volt az urban dance és a kortárstánc első hazai találkozása! E fúzió sajátosságairól, valamint arról, hogy hogyan született meg az esemény, egy interjúban beszélnek a szervezők.

Zöld könyv - Útmutató az élethez

április 23., péntek, 21:00

Tony Lip egyszerű, ugyanakkor jó lelkű fickó, az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni, oda, ahol a helyiek nem látják szívesen azokat, akiknek más a bőrszíne. Don kifinomult stílusa szöges ellentéte az egykori kidobó ember nyers modorának, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek.

Corpus Christi

április 23., péntek, 22:00

A film egy karizmatikus huszonéves, Daniel történetét meséli el, aki egy javítóintézet erőszakos falai között talált rá Istenre. Pap szeretne lenni, de büntetett előélete miatt ez lehetetlennek tűnik. Jó magaviselete miatt egy messzi faluba küldik, hogy fűrésztelepen dolgozzon, ám úgy alakul, hogy véletlenül papnak nézik, és ő szívesen ugrik be a helyi plébános szerepébe. Az ifjú prédikátor azonban más nyelvet kezd beszélni, és új nézőpontokat kínál a falunak, hogy megbirkózzanak a közösséget megosztó súlyos traumával. A fiatal papnak hamarosan rajongókkal és ellenségekkel kell szembesülnie.