Az öreg hölgy és a galambok

  • deKata / PORT.hu

Hogyan is kezdődhetne másképpen egy film, ami francia, kanadai és angol koprodukcióban készült, mint hogy az amerikaiakat gúnyolja? Sylvain Chomet szatírikus hangvételű animációs filmje egy igen erős társadalomkritika, amely ugyan Párizsban játszódik, de mondanivalója a világ bármely országára érvényes.

Az "Európai vakáció", és a "Ha kedd van, akkor ez Belgium" filmvígjátékokból már jól ismert az amerikai turisták közömbössége az európai kultúra iránt. Mint ahogy az ennek a filmnek a kezdő kockáiból is kiderül, egy-egy főbb látványosság alapján is nehezen megy az országok beazonosítása. A látványosságok kipipálása és a kötelező fotózkodáson kívül a popcorn és az édességek világa sokkal érdekesebb számukra. Miután kellőképpen érzékeltetve lett az átlag amerikai attitűd, kontrasztként megjelenik a színen egy francia csendőr, aki csupa csont és bőr. Chomet ezt az ellentétet tovább növeli a környezet groteszk ábrázolásával. Minden élőlény kövérnek és elégedettnek látszik a hazáját hűen szolgáló csendőrön kívül, a kutyák böfögnek, a galambok járni sem képesek, és az amerikai gyerek is futás helyett inkább gördülni tud csak. Ezek után ironikusan hat a csendőr ágya fölött kifüggesztett toborzó plakát, amely gondtalan életet ígér annak, aki a rend felügyeletét választja hivatásául.

A rendező végül az idős hölgy által túletetett galambokban találja meg a csendőr méltó ellentétét, hiszen ezek a madarak annak ellenére, hogy nem végeznek a társadalom számára semmilyen hasznos munkát, mégis jól élnek. És amikor már nagyon lázadozna igazságérzetünk, kiderül, hogy semmi sem az, aminek látszik. A csendőr galambnak öltözik, ezzel megtéveszti a jótevő idős hölgyet, és ekkor bekövetkezik az abszolút leleplezés, amelyben kiderül, az ember már a sztereotípiákban sem bízhat.

A tipikus figurák, az apró és nagyon precíz részletek kifinomultságán látszik, mennyire otthonosan mozog a rajzolt képek világában Chomet-t, aki már több híres műből készített képregényt, "Az öreg hölgy és a galambok" című művéért megérdemelten jelölték Cesar díjra, és rövidfilm kategóriában Oscarra.