Bármilyen különös, ezek a filmes lehetetlenségek léteznek!

Cápavihar? Karddal a puskagolyó ellen? James Bond kütyüi? Simán.

Karddal a puskagolyó ellen? Hát persze!

Kétségkívül vagány, de ugye, milyen hülyeség, amikor a filmekben egy szamurájkarddal hárítják a süvítő golyót? Pedig legalább egy emberről tudunk, aki a valóságban is képes volt erre a lehetetlennek tűnő bravúrra. Isao Machii japán kardforgató évekig gyakorolt, végül megkért egy nőt, hogy lőjön rá egy légpisztollyal. A golyó 320 km/órás sebességgel süvített a férfi feje felé, azaz mintegy egyharmad másodpercen belül reagálnia kellett - és emberfeletti reflexeinek köszönhetően sikerült is neki!

Cápák potyognak az égből? Úgy bizony.

Minden idők egyik legnagyobb marhasága a SyFy Sharknado sorozata, amiben rendre tornádókban kavargó cápák falják az embereket. 2017-ben Ausztrália partjainál egy gyanútlanul úszkáló bikacápát (más néven édesvízi szirtcápa vagy zambézi cápa) felkapott a Debbie névre keresztelt trópusi vihar, megpörgette a levegőben, majd Ayr városában egy út közepére hajította. Szerencsére senki nem sérült meg, mert a lakók biztonságba húzódtak, de miután a vihar elvonult, alaposan meglepődtek a szárazföldön heverő állat láttán.

 

A Joker nevetőgáza? Hogyne!

Batman legfélelmetesebb ellenfelének bevett fegyvere az a gáz, amitől a szerencsétlen áldozatok féktelen röhögésbe kezdenek, majd torz vigyorral az arcukon meghalnak. A vízi borkóró vagy mételykóró egy mérgező növény, igen hasonló hatással. Szardínia szigetén több olyan, mintegy 3000 éves holttestet találtak, amelyek arcára Joker áldozataihoz hasonló, hátborzongató vicsor fagyott. 

A föníciaiak nagyjából Kr. e. 1000 körül hoztak létre kikötőket a szigeten, és előszeretettel használták a mételykóró mérgét, ha meg akarták ölni társadalmuk fölöslegesnek ítélt tagjait - nevezetesen a nagyszülőket. Amikor valamelyikük már annyira idős lett, hogy nem tudott magáról gondoskodni, és ezért haszontalannak ítélték, megetették a növénnyel. A méreg eltorzította az arcot, de nem volt halálos - azt a föníciaiak máshogy oldották meg. Mindenesetre a halálraítélt eszelősen vigyorogva indult a túlvilágra.

 

Kettéhasítják a céltábla közepébe állt nyilat egy másikkal? Természetesen.

Még egy rendre visszatérő filmes keménykedés: valaki belelövi a nyilat a céltábla közepébe, majd a másik lazán rálicitál erre, és simán kettéhasítja a nyílvesszőt a sajátjával. Egy 1938-as Robin Hood forgatásán Howard Hill íjász megcsinálta ezt a mutatványt. Persze a valóságban nem néz ki olyan vagányul, mert a kilőtt nyíl vagy nem hasítja ketté a másikat, hanem beleragad, vagy egyszerűen csak szétforgácsolja - Hill esetében is ez történt, így a filmesek végül trükkfelvételt alkalmaztak, hogy jól mutasson a vásznon. De ma is léteznek olyan ügyes íjászok, akik képesek erre.

 

James Bond kütyüi? Simán.

A Bond-filmek legjobb állandó jelenetei közül élen jár, amikor Q ellátja Őfelsége titkos ügynökét a legújabb felszereléssel. Ugyan a valódi MI6 érthető módon nem árul el konkrétumokat, de annyi biztos, hogy ők is használnak speciális kütyüket, persze nem robbanó tollakat és rejtett pengéket, hanem olyanokat, amik egyszerűen csak praktikusak. A hidegháború évtizedei alatt azonban a CIA nem csupán hasonlókat gyártott, hanem előszeretettel másolta le James Bond eszközeit, mint az Oroszországból szeretettel című filmben szereplő cipőből előugró, mérgezett hegyű tőrt. Apró fegyvereket rejtettek tollakba, pipákba, rúzsokba, poloskát fatuskóba, és még olyan pici kémkamerát is készítettek, ami szitakötőre hasonlított. No és mi a helyzet az olajat fecskendező autóval? James "Whitey" Bulgar, a hírhedt bostoni maffiózó rendelkezett egy olyan autóval, ami füstöt eregetett és olajjal spriccelte teli az utat, hogy lerázhassa az üldözőit.

(Forrás: Listverse)