Bruce Willis, a tengerimalac

A Rágcsávók ? G Force című filmről azt hittem, hogy egy animációs izé a sok közül, és nem akartam megnézni, mert nem szeretem az animációs izéket. Mindig rapelnek bennük, ez feszélyez. Ám a gyerek sehogy sem hagyott békén, megadtam magam, muszáj volt, már csak a családi tengerimalac iránti tiszteletből is.

A sztori röviden. A gonosz amerikai üzletember a gonosz kínaival összefog, hogy uralmuk alá hajtsák a világot. Senki más nem akadályozhatja meg őket ebben, csak néhány tengerimalac és más apró állatka, akiket különleges feladatok végrehajtására képeztek ki. Nincs könnyű dolguk, nemcsak azt nem tudni pontosan, ki az ellenség, hanem az ostoba CIA is ellenük van, mint mindig. Meg akarják szüntetni a különleges ügyosztályt, kísérleti nyulakat csinálnának szegény petekből.

A Rágcsávókra tódul a nép, Magyarországon veri az új Tarantinót és minden mást. Ehhez képest az Imdb-n 4,4 ponton áll, ennyit vagy ennél kevesebbet csak rettenetesen rossz filmek szoktak kapni.

A Rágcsávók viszont nem is rossz film. Először is, nem egy ilyen animációs izé. Pontosabban, az animált tengerimalacok ? és más apró állatkák ? hús-vér színészek között szaladgálnak, akcióznak. Egy fokkal jobb. Az ilyen kevercs lehetne idétlen és kínosan buta is, nem az. Ennek oka, hogy a film készítői okosan szedték össze és rakták egymásra az ügynökös akciófilmek minden paneljét, a klasszikus dramaturgiát is beleértve.

A gonosz nagyon gonosz, a CIA nagyon hülye, az üldözős jelenetek látványosak, a fordulatok kiszámíthatóan kiszámíthatatlanok, a pozitív hősök rettenthetetlenek, a főmalacban megvan Jack Bauer és az armageddonos Bruce Willis valamennyi jellemvonása, kételyeikkel, dilemmáikkal együtt. Az emberiség mengmentése elodázhatatlan. Ez így együtt többnyire vicces, bár nem bánnám, ha lenne mostanában gyerekmozi fingós poén nélkül is

Összesítve: nekem paródia, a kiskorúaknak meg kedves filmecske kedvenceikről. A gyerek háromszor látta, igaz, ebben nyilván a már hivatkozott családi tengerimalacnak is megvan a szerepe. Ha az ő 10/10-ét és az én 6/10-emet átlagoljuk, elég magas pontszám jön ki.