Christian Bale Mózesként vagy lázadó papként jobb?

Christian Bale nagyon sokféle akciódús filmben szerepelt a karrierje során, de van két alkotása, amik elsőre tökéletesen különböznek egymástól, mégis van bennük egy csomó közös dolog.

Ma már senkinek sem kell bemutatni Christian Bale-t, akinek az egyik első szerepe A kincses sziget filmes adaptációjában volt, és akit az Amerikai pszichó tett fel felnőttként a filmes térképre.

Van két filmje, amik elsőre nagyon különbözőnek tűnnek, pedig egy csomó közös dolog van bennük, az egyikben a karrierje viszonylag elején játszott, a másikban akkor, amikor már a Batman-trilógia után gyakorlatilag mindenki ismerte az arcát.

Az Equilibrium című 2002-es filmről, illetve Ridley Scott 2014-es Exodus: Istenek és királyok című alkotásáról van szó.

Az Equilibrium egy olyan akciófilm, ami ügyesen lovagolta meg a 90-es évek végének sci-fi-hullámait, leginkább azokat, amiket a Mátrix keltett, és egy olyan világot mutat be, amiben gyógyszerekkel nyomják el az emberek érzelmeit, a rendet pedig egy különleges, pisztolyokon alapuló harcművészetet űző papok tartják kézben.

Bale egy ilyen papot alakít, aki természetesen egy nap elfelejti bevenni a gyógyszereit, és innentől kezdve szép lassan a felszínre törnek az érzelmei, menekülnie kell a világ elől, miközben az a cél vezérli, hogy legyőzze azt a hatalmat, amelyik működésben tartja ezt az egész, szürreális rendszert.

Tisztességgel összerakott akciófilm, meglepően jól felépített atmoszférával, ügyesen kitalált harcjelenetekkel, valamint jó alakítással Bale részéről.

Az Exodus: Istenek és királyok című film Ridley Scott nagyszabású, 2014-es alkotása és Mózes ószövetségi történetét, a zsidók az egyiptomi fáraó elleni lázadását, majd a zsidó nép Kánaán felé tartó útját dolgozza fel.

Ridley Scott rendezett már néhány látványos történelmi kalandfilmet a karrierje során, elég csak az 1492 - A Paradicsom meghódítására vagy a Gladiátorra gondolni, az Exodus is az ezekben a filmekben vált receptet követi, vagyis van a filmben jó sok izgalmas akciójelenet, némileg felturbózott történelmi emlékek, meg egy viszonylag kiszámítható sztori.

Az Exodusban Bale alakítja Mózest, akit zsidó létére néhány szerencsés véletlen folytán az egyiptomi fáraó családja nevel fel, de miután ráébred arra, hogy miket tesznek az egyiptomiak a zsidókkal, fellázad a birodalmat vezető hatalom ellen, és a népe élére áll. Pont úgy, mint az Equlibrium esetében, csak nyilván egészen más a lépték és a megvalósítása.

Az igazi különbség az, hogy az Equilibriumot egyértelműen Bale viszi el a hátán, míg az Exodus esetében egy csomó nagyon híres színásztársa is játszik a filmben, élükön a szokás szerint remek alakítást nyújtó Joel Edgertonnal Ramszesz szerepében.

Na, de melyik filmben jobb Christian Bale?