Csütörtöki online

Itt megtalálod a mai kínálatot egy helyen. Vessétek is bele magatok a tucatnyi programok legjobbjaiba!

Kippkopp karácsonya

Online, április 22., 7h

A Kippkopp karácsonya előadás a TáncTánci baba-táncszínházi program keretében jött létre a legkisebb korosztálynak. Az előadást közös játék és mozgás egészíti ki. 

Kippkopp és Tipptopp

Online, április 22., 7h

Egy helikopter-falevélen gesztenye-kislány utazott magasban. Fel akarta fedezni a világot. Lassan, óvatosan ereszkedett lefelé. Éppen ott pottyant le, ahol egy sün turkált a tarka levelek között." - veszi kezdetét a mese a gesztenye-kislányról Tipptoppról, aki szeretné megosztani élményeit valakivel, aki olyan mint Ő. Számos kis erdei állattal találkozik szembe, míg rá nem talál igaz társára: Kippkoppra a gesztenyefiúra.

A Föld Napja - Tilos Rádió Tematikus Nap

Online, április 22., 7h

Építs közösséget, zöldítsd környezetedet, ültess fát, termelj haszonnövényeket, komposztálj, éheztesd a kukát, szigetelj, közlekedj közösen, keresd a csomagolás mentes termékeket, csere-berélj, önkénteskedj, élj műanyag nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazait, részesítsd előnyben a növényi étrendet... ajándék a környezetnek, egészségednek. A programot itt követheted. 

Rumcájsz

Online, április 22., 8h

Rumcájsz, a jičíni suszterből lett rabló történeteit jól ismerik a mai gyerekek szülei, nagyszülei. Az előadásban Schneider Jankó rendező a klasszikus kesztyűsbábjáték hagyományait a mai kor ritmusával ötvözi, hogy Rumcájsz és Manka kalandjai ma is utat találjanak a gyerekek szívéhez. Az előadást 4 éves kortól ajánlják.

Mozgató online duplaóra: Az ember tragédiája

Online, április 22., 9h

Az ember tragédiája - interaktív foglalkozás középiskolás osztályoknak. A foglalkozás hossza 90 perc (két tanítási óra), Gimesi Dóra író, dramaturg és Végvári Viktória színházpedagógus vezetésével, Teszárek Csaba bábszínész és Hirmann Blanka színházpedagógus közreműködésével. A program térítésmentes, időpontjaikra jelentkezni email-ben lehet.

A Föld napja - "Ahol a fémek új életre kelnek"

Online, április 22., 15h

A Mü-Gu Kft-nél készített kisfilmben megmutatják, miért fontos a különböző jellegű fémhulladékok - pl. az ún. e-hulladékok - összegyűjtése és újrahasznosítása. Rengeteg értéket menthetünk meg úgy, hogy közben a Földünket is megóvjuk. 

A Föld napja - "Alkoss hulladékból!"

Online, április 22., 16h

A Föld napja alkalmából készített kisfilmből megtudhatjátok hogyan lehet "műalkotásokat" készíteni hulladékokból.

TOP10 – Történeti kiállítás - Tárlatvezetés

Online, április 22., 17h

Fedezze fel  a koronázási palástot, nézze meg a legszebb aranykincseket vagy vessen egy pillantást a leghíresebb zeneszerzők hangszereire! Ismerkedjen meg gyűjtemény legkiemelkedőbb darabjaival 1 órában! A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Online tárlatvezetés a Modern Művészeti Múzeumban (MoMA), New York

Online, április 22., 18h

Az online programsorozat következő állomása továbbra is New York Cityben időzik. A Modern Művészeti Múzeumba (angol rövidítése MoMA) látogat, amely egyike a világ legjelentősebb kortárs gyűjteménnyel rendelkező művészeti múzeumainak. Saját hitvallása alapján a kreativitást, a nyitottságot, a toleranciát és a nagylelkűséget ünneplik a kiállított alkotásokkal. 

Szipőcs Krisztina kurátori tárlatvezetése Konok Tamás életmű kiállításában

Online, április 22., 18h

Szipőcs Krisztina kurátori tárlatvezetése a Vers l’infini című, Konok Tamás életmű-kiállítás virtuális verziójában. A tárletvezetés Zoomban lesz, a részvétel jegyvásárlással lehetséges.

Studiolum Szabadegyetem: Az eltűnt prágai zsidó negyed

Online, április 22., 18h

Az egykori prágai zsidó negyedből manapság csak a jéghegy csúcsát látja a turista, azt a néhány zsinagógát és a temetőt, amelyet az 1893-1914 közötti „szanálás” megkímélt. De a totális bontás előtt a Josefov egy hatalmas, szerves városnegyed volt, ezeréves történelemmel, utcákkal és házakkal. A városnegyedet rekonstruálhatták virtuálisan, számítógépen, egykori dokumentumok, fotók és rajzok alapján. Ebből mutatnak be néhány részletet, a prágai zsidó történelem keretébe ágyazva.

Délvidék visszafoglalása és a zsidóság helyzetének alakulása

Online, április 22., 18h

A Holokauszt Emlékközpont meghív minden érdeklődőt a Délvidék visszafoglalása és a zsidóság helyzetének alakulása című online kerekasztal beszélgetésre. A programhoz ZOOM alkalmazáson keresztül is lehet csatlakozni, vagy FACEBOOK oldalon élőben is lehet követheti az előadást.
További információ és regisztráció.

Gent egykor és ma - Virtuális kulturális túra

Online, április 22., 18h

A virtuális kulturális túra ezúttal Flandria „legfelkapottabb” városába, Gentbe vezet. 
Az előadásban megismerhetitek Gent helyét Belgiumban, a középkori életet, hallhatnak Van Eyck-ről és híres oltárképéről, amelynek az eltűnését legenda övezi. 

Online Club-est: London és a Tate Britain

Online, április 22., 18h

Madácsy Anna és Papp Ábris előadása. Figyelem, változás! Az előadások valamivel később, 18:00 órakor kezdődnek, 17:45- kor már be lehet jelentkezni a Zoom linken keresztül.

Kolibri MobilMesék

Online, április 22., 18h

A Kolibri Színház művészei naponta egy-egy mesét adnak elő. A járványügyi szigorítások miatt a színházak átmenetileg bezárnak, de a  kényszerszünet alatt is szeretnének veletek maradni és tartalmas ‘kolibris’ élményekkel színesíteni az otthon töltött napokat – ha nem személyesen, hát online!

Szentendrei Építészszalon - Ekler Dezső és meghívott vendégei építészet-hermeneutikai sorozata

Online, április 22., 18h

Folytatódik Ekler Dezső építész elméleti sorozata Szentendrei Építészszalon címmel. A következő program címe: Best of Ekler - A legjobb Ekler házak. Vendég: Vincze László építész - BME Lakóépülettervezési Tanszék. Ami megépült, és ami megépülhetett volna.

Körbe-körbe Budapesten 3. rész - Saly Noémi városmeséi

Online, április 22., 18h

A következő séta a régi második kerületbe vezet. Méghogy ott nincs semmi érdekes? Hát a Víziváros és az Országút mindenféle malmai, gyárai és ősöreg rendházai? Felhévíz a fürdőkkel, a Rózsadomb és Pasarét az első nyaralóvillákkal, lőtérrel, kaszárnyákkal, katonaiskolával...? Kalandra fel az ismeretlen Budapesten!

Kik vagyunk | Exkluzív virtuális tárlatvezetés Czimbal Gyulával

Online, április 22., 19h

Online program! Exkluzív tárlatvezetés Czimbal Gyula fotográfussal, a kiállítók egyikével a Kik vagyunk | Fotográfiák képzőművészekről című tárlaton.

„A rend, amit csinálok"− Nádasdy Ádám szerzői estje

Online, április 22., 19h

A Széchenyi Akadémia online programsorozatában 2021. április 22-én (csütörtökön) 19 órakor (Londonban 18 óra) Nádasdy Ádám "A rend, amit csinálok" címen tart szerzői estet.

Alekszandr Szitkoveckij és az Anima Musicae Kamarazenekar

Online, április 22., 19.30h

Hegedűn közreműködik és koncertmester: Alexander Sitkovetsky. Az élő közvetítést a Zeneakadémia honlapján, FB oldalán valamint az Anima Musicae Kamarazenekar honlapján és FB oldalán  követhetitek.

Concerto Armonico

Online, április 22., 19.30h

Online koncertpremier Carl Philipp Emanuel Bach billentyűs versenyműveiből.

Cseki Kálmán Trio

Online, április 22., 19.30h

Online koncert az If Café színpadáról. Közreműködik: Kálman Cseki (zongora), Dániel Serei (dobok), Tibor Fónay (basszusgitár).

Müpa Home – Macujev és barátai jazzkoncertje

Online, április 22., 20h

A világhírű orosz zongoraművész, Gyenyisz Macujev két évtizede kedves ismerőse, sőt barátja a budapesti közönségnek - a Müpában is többször járt, 2018/19-ben az évad művészeként. Megcsodálhattuk játékát szólóesteken, versenyművekben, kamaraprodukciókban, hallhattuk, milyen robusztusan játszik Muszorgszkijt, milyen érzelemgazdagon Csajkovszkijt, mennyi költői színnel Rachmaninovot - most mégis olyat készül nyújtani, amit eddig Magyarországon még soha: jazzhangversenyt ad orosz zenészbarátaival! 

A BudaTeher bemutatja: Bágyi Balázs New Quartet feat. Pocsai Kriszta

Online, április 22., 20h

A dobos-zeneszerző Bágyi Balázs a magyar jazz-élet egyik meghatározó, külföldön is rendszeresen koncertező művésze. Több alkalommal vett részt turnén az Amerikai Egyesült Államokban és az egyetlen magyar jazz zenész, aki rendszeresen koncertezik Kínában. A koncertet itt tudjátok követni. 

A38 Eklektronika - DJ Bootsie

Online, április 22., 20h

Az A38 Eklektronika a Jägermeister támogatásával nyit új kapukat az elektronikus zene szerelmeseinek: az online videósorozatban hétről hétre a hazai underground elektronikus szcéna DJ-i, producerei pörgetik a lemezeket. Elsőként az urbánus hiphop és az elektronika nagykövete, DJ Bootsie csavargatja a potikat a fedélzeten.

Táncszínház ON - Inversedance - Fodor Zoltán Társulat: Ajtók kilincs nélkül

Online, április 22., 20.30h

A darab a megtorlás könyörtelen éveiben a rendszer feltáratlan fehér foltját követi. A forradalom lányát futószalagon dobálja a puha diktatúra. A harckocsik zaja elnyomja az indulók üvöltését. Akasztófák árnyéka borul Szabadságra, Harcra. A darab alapjául a rendszerben élők szabadságösztöne szolgál. Kötelék, melyben egy egész nemzet osztozik; egyéni sorsok, melyek hurokban végződnek. Az egyfelvonásos, 50 perces egész estés produkció méltó emléket állít az 56-os események résztvevőinek.

Nyitott Műterem #19 - Fodor János

Online, április 22., 21h

A sorozat tizenkilencedik eseményén, április 22-én Fodor János berlini műtermébe látogatnak el. Fodor Jánost legfrissebb műveiről és terveiről Topor Tünde művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője kérdezi majd. A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várják a kérdéseket.

11. Frankofón Filmnapok

Online, április 22.-május 2.

Kövessétek online a Frankofón Filmnapokat április 22. és május 2. között! A tíz napon át látható válogatásban nyolc olyan játékfilm kapott helyet, amellyel a magyar közönség először találkozhat. Emellett több kísérőprogram is elérhető lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közös szervezésben.

Élő Népművészet - Országos Népművészeti Kiállítás

Online, április 22.-augusztus 24.

A magyarországi népművészetből táplálkozó tárgyalkotó mozgalom erejét mutatja, hogy az elmúlt fél évszázadban ötévente, újonnan készített minőségi tárgyakkal képes megtölteni több száz négyzetméteres kiállítótereket. Online kiállításmegnyitó és tárlatvezetés: 2021. április 22., 18h.