Csütörtöki programkavalkád

Remek online programkínálat vár ma is rátok. Ezt figyeljétek!

Ungváry Krisztián: Horthy Miklós - A kormányzó és felelőssége 1920–1944.

Június 4., 14h

Ungváry Krisztián új kötetében arra keresi a választ, hogy milyen felelőssége volt Horthy Miklósnak Magyarország sorsának alakulásában, különösen második világháborús szerepvállalásában és a magyar zsidóság 1944-es tragédiájában. A szerzővel Nagy József beszélget itt.

Zenedoboz - 12. rész: VILÁGI ÉS EGYHÁZI ZENÉK

Június 4., 14h

Hollerung Gábor ismeretterjesztő zenetanodája epizódonként egy-egy zenei témát taglal, felölelve a zenetörténet teljes spektrumát. A sorozat itt található meg.

Cirkusz+ LIVE

Június 4., 15h

A Cirkusz+ a Fővárosi Nagycirkusz vírusprojektje, mely a kényszerszünet alatt sem hagyja a publikumot cirkusz nélkül. Az élő műsor alatt sok érdekességet tudhattok meg a fellépőkről, betekinthettek a kulisszák mögé, és még nyerhettek is! A műsort a cirkusz hivatalos Facebook-oldalán követhetitek.

Nézzünk bizakodva a múltba! - Alternatív Trianon

Június 4., 16.04h

Kácsor Zsolt szerzővel és Fehér Renátó szerkesztővel Vörös András beszélget itt.

Kecskeméti Katona József Színház: Trianon - emlékműsor

Június 4., 16.30h

A nemzeti összetartozás évét ünnepelve, a trianoni szerződés aláírásának 100. évfordulójának alkalmából emlékműsorral készül a Kecskeméti Nemzeti Színház. A megemlékezést a színház június 4-én 16:30-kor közvetíti online itt.

Móser Ádám erkélykoncert élő közvetítés

Június 4., 17h

Móser Ádám harmonikás minden nap délután öt órakor ad egy minikoncertet, amin saját számait és improvizációit hallgathatod. A koncert itt hallható.

Kötter Tamás: Férfiak fegyverben – Frontnovellák a II. világháborúból

Június 4., 17h

A szerzővel Valuska László beszélget. Az esemény linkje.

Pannon Várszínház: Toldi

Június 4., 17h

A gazdag zenei világú musical költemény hűen követi Arany János remekművének cselekményét, kiemeli drámai pontjait. Előadásukban a költő, az ifjú Arany János kelti életre a történetet, sajátjaként éli meg hősei sorsát, egyre inkább részese lesz a történéseknek. Online nézhető itt.

A jóslás algoritmusa - Barabási és Vespignani élő beszélgetése

Június 4., 18h

A jóslág algoritmusa - Élő könyvbemutató. Alessandro Vespignani és Barabási Albert-László beszélgetése Bostonból június 4-én este 6 órától a Libti Facebook-oldalán. 

Margó Extra: Török-Illyés Orsolya

Június 4., 18h

Moderátor: Ott Anna. Az esemény a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár szervezésben kerül sorra.

Trianon 100 - Vérző Magyarország; Emlékező Magyarország 1-2. - szöveggyűjtemény

Június 4., 19h

Menyhért Anna irodalomtörténésszel és Romsics Gergely történésszel Valuska László beszélget, közreműködnek a Katona József Színház művészei. A beszélgetés linkje.

NTSz On - Szegedi Kortárs Balett: eARTh

Június 4. 19h

Nem lehet eleget foglalkozni a témával: az emberiség kíméletlenül tönkreteszi saját környezetét, és ezzel elpusztítja saját magát is. Csak idő kérdése, bár a folyamat talán még megállítható lenne. Online nézhető itt.

Szolnoki Szigligeti Színház: Feketeszárú cseresznye

Június 4., 19h

Az 1930 novemberében bemutatott Feketeszárú cseresznye hozta meg Hunyady Sándor számára az igazi sikert, tette elismert és ünnepelt drámaíróvá. Hunyady a Trianon-problematikát, a történelem eseményeit nagyformátumú módon hangolja egybe hősei egyéni sorsával. A szereplők konfliktusaiban árnyaltan mutatja be a körülmények deformálta emberi magatartásokat. Online nézhető itt.

Karanténestek 59. - Budapesti Fesztiválzenekar

Június 4., 19.45h

A Karanténestek megtekinthetők a Budapesti Fesztiválzenekar weboldalán és a zenekar Facebook-oldalán minden este 19:45-kor.

Élő csillagászat - Kiss Lászlóval

Június 4., 20h

Virtuális űrséta a Svábhegyi Csillagvizsgáló és a Csillagászat.hu közös szervezésében.

Ablonczy Balázs: Ismeretlen Trianon - Az összeomlás és a békeszerződés történetei 1918-1921

Június 4., 20h

A szerzővel Veiszer Alinda beszélget. Az esemény linkje. 

Madách Színház: Örökké fogd a kezem - bemutató

Június 4., 20h

A darab internetes ősbemutatójának szereplői Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter, rendezője Szirtes Tamás. A fennálló rendkívüli körülmények mellett is a színházi élmény teljességére törekszenek. Az előadás helyszíne Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter lakása, ahonnan élőben sugározzák a bemutatót.

The Hour of Relief - Live Sound Relaxations

Június 4., 21h

iamyank a nappalijából folytatja a Soul Healing Session-öket, ami azért jó, mert így mindenki hozzájut ezekhez a különlegesen nyugodt, csendes, befelé figyelésre késztető muzsikákhoz. Itt hallgathatod meg.

Június 4., 8-13h-ig

Hatalmas népszerűségnek örvendett a pedagógusok és a diákok körében is a Mozaik Múzeumtúra és a Felelős Szülők Iskolája által május 18-án – a Múzeumok Nemzetközi Napja apropóján - megrendezett Digitális Edukációs Múzeumi Órák, azaz DEMÓ nap. Közkívánatra még az idei 2019/2020-as tanév végén meghirdetik a DEMÓ 2. napot! Az esemény linkje.

Összetartozás éve

Június 4.-július 9.

A Magyar Nemzeti Múzeum a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából össznemzeti fotókiállítást rendez az 1920-ban elszakított országrészek kulturális, művészeti kincseinek fotóiból. A virtuális fotógalériát itt nézhetik meg.