Decemberi különlegesség

A bressei baromfi egy igazi különlegesség, melynek tartására, vágósúlyára szigorú szabályok vonatkoznak. Elkészítéséhez a TV Paprika séfje, Kovács Lázár adott kipróbált receptet.

[img id=538207 instance=1 align=left img]A bressei baromfi származási helye a franciaországi Bresse tartomány, ahol a csirkék eredetvédettségét a francia AOC (Appellation d’origine contrôlée) eredetvédelmi szervezet ellenőrzi.

A szabályok közé tartozik például, hogy a baromfinak szabadtéri tartásban kell felnőnie legalább tíz négyzetméternyi területen, és csak regionálisan termelt kukoricát vagy búzát fogyaszthat.

Ezeket a különleges állatokat leghamarabb négy hónapos kortól lehet feldolgozni, utolsó napjaiban pedig sokszor csak tejtermékekkel táplálják őket, hogy húsuknak íze különleges, édes árnyalatot kapjon.

Bresse kakas leves
Hozzávalók 4 személyre:

[img id=538220 instance=1 align=right img]50 dkg Bresse fekete lábú kakas aprólék – farhát, nyak, tartja, láb
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
12 dkg sárgarépa
12 dkg fehérrépa
5 dkg zeller
5 dkg karalábé
1 csomag petrezselyemzöld
5 szem szemes bors
1 evőkanál só

Elkészítés:
A vöröshagymát félbevágjuk, majd lepirítjuk. A kakas aprólékot a lepirított vöröshagymával együtt, hideg vízben lassú tűzön feltesszük főzni, közben a keletkezett habot eltávolítjuk. 50 perc elteltével hozzáadjuk a felaprított zöldségeket: a sárgarépát, fehérrépát, fokhagymát, zellert és karalábét, sózzuk, borsozzuk, majd tovább főzzük. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.

Lázár Chef további receptjeit A Séf legyen veled című sorozat új részeiben láthatjátok, decemberben hétvégenként, 17 órakor a TV Paprikán.