A bressei baromfi egy igazi különlegesség, melynek tartására, vágósúlyára szigorú szabályok vonatkoznak. Elkészítéséhez a TV Paprika séfje, Kovács Lázár adott kipróbált receptet.
[img id=538207 instance=1 align=left img]A bressei baromfi származási helye a franciaországi Bresse tartomány, ahol a csirkék eredetvédettségét a francia AOC (Appellation d’origine contrôlée) eredetvédelmi szervezet ellenőrzi.
A szabályok közé tartozik például, hogy a baromfinak szabadtéri tartásban kell felnőnie legalább tíz négyzetméternyi területen, és csak regionálisan termelt kukoricát vagy búzát fogyaszthat.
Ezeket a különleges állatokat leghamarabb négy hónapos kortól lehet feldolgozni, utolsó napjaiban pedig sokszor csak tejtermékekkel táplálják őket, hogy húsuknak íze különleges, édes árnyalatot kapjon.
Bresse kakas leves
Hozzávalók 4 személyre:
[img id=538220 instance=1 align=right img]50 dkg Bresse fekete lábú kakas aprólék – farhát, nyak, tartja, láb
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
12 dkg sárgarépa
12 dkg fehérrépa
5 dkg zeller
5 dkg karalábé
1 csomag petrezselyemzöld
5 szem szemes bors
1 evőkanál só
Elkészítés:
A vöröshagymát félbevágjuk, majd lepirítjuk. A kakas aprólékot a lepirított
vöröshagymával együtt, hideg vízben lassú tűzön feltesszük főzni, közben a
keletkezett habot eltávolítjuk. 50 perc elteltével hozzáadjuk a felaprított
zöldségeket: a sárgarépát, fehérrépát, fokhagymát, zellert és karalábét,
sózzuk, borsozzuk, majd tovább főzzük. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva,
forrón tálaljuk.
Lázár Chef további receptjeit A Séf legyen veled című sorozat új részeiben láthatjátok, decemberben hétvégenként, 17 órakor a TV Paprikán.