Ez az Indiából származó, izgalmas fűszerkeverék mára az egész világot meghódította, szinte nincs olyan étel, amit meg ne bolondíthatnánk vele.
Sok szakács saját curry keveréket készít, Indiában pedig ahány ház, annyiféle curry. Európába a brit gyarmatosítókon keresztül érkezett meg. A ma a kontinensen ismert, sárga curry por Indiában valójában nem is létezik.
A fűszerkeverék alapját római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csili, koriander, fokhagyma, kardamom, gyömbér, édeskömény, szegfűszeg adja, ezek mennyisége, összetétele azonban a curry fajtájaként változik, és kiegészülhet akár bazsalikommal vagy fahéjjal. Currynek hívják azokat az ételeket is, amik a fűszerkeverék felhasználásával készültek, de az indiai ételek összefoglaló neveként is ismert. Létezik vörös és zöld változata is, a szín a fűszerkeverék összetételeitől függ.
Bár eredetileg egytálételekhez, mártásokhoz, szószokhoz használták, manapság szinte mindent ízesítenek vele. Elkészítésénél azonban egy szabályt mindenképp érdemes betartani: a száraz, őrölt keveréket a főzés elején, olajon, vagy bármilyen zsiradékon kell megfuttatni, mert a fűszerek aromáiból így tudjuk kihozni a legtöbbet. A curry különböző paszták formájában is elérhető, amelyek még gazdagabb, még több összetevővel, általában valamilyen olaj felhasználásával készült, sűrű krémek.
A borongós téli hónapokat is feldobja egy kis curry, amely könnyen elkészíthető, pikáns, csípős ízvilága mellett pedig élénk színeivel is hódít. Íme, egy egyszerű, de annál finomabb recept:
[img id=529660 instance=1 align=left img]Vörös curry csirkével
(Elkészítési idő:
30-60 perc)
Hozzávalók:
10 dkg vörös curry pasta
400 ml kókusztej
6 dkg kókuszzsír
50 dkg csirkemell
10 dkg póréhagyma
2 darab kaffír lime levél
1 dl fehérbor
1 dl tejszín
1 dl csirkealaplé
20 dkg jázmin rizs
10 dkg sárgarépa
1 darab sárga kaliforniai paprika
1 darab zöld kaliforniai paprika
1 darab piros kaliforniai paprika
1 csomag friss koriander
1 marék sótlan, pörkölt földimogyoró
Kókuszzsíron hirtelen megpirítjuk az összevágott csirkemellet, közben sózzuk, borsozzuk. Ha kész, kivesszük a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a curry pasztát, majd a felaprított sárgarépát, kaliforniai paprikát, póréhagymát, a kaffír lime leveleket, a fokhagymát és a mogyorót. Kicsit pirítjuk, majd hozzáöntjük a kókusztejet és a tejszínt, összekeverjük, kiforraljuk. Ha kész, hozzákeverjük a pirított csirkemellet. Apróra vágott koriander levéllel és párolt rizzsel tálaljuk.
A recept nemrég a TV Paprika Sztárséf című műsorában is szerepelt, ahol a műsorban vetélkedő hírességeknek, Hujber Ferenc és Ernyey Béla színművészeknek kellett elkészíteniük. Hogy ki főz a legjobban, és ki az esélyes az „Év Sztárséfje” címért, az kiderül hétköznap esténként, este 20 órakor a TV Paprikán!