Egy könnycseppnyi Uruguay

Szívszorító történet az uruguayi lélek minden huncutságával és bánatával.

Sikerek

Az El Bano del Papa-t (Ahová a pápa is gyalog jár) az idei Oscar-gála legjobb külföldi filmjének nevezték, mint a 2007-es év legkiválóbb uruguayi alkotását. Bár a film végül nem jutott be a nomináltak közé, César Charlone és Enrique Fernandez a filmért több mint féltucat fesztiváldíjat tudhat magáénak.

Történet

II. János Pál pápa 1988-as dél-amerikai látogatása megtörtént esemény. Mint ahogy az is, hogyan várta megváltó csodaként a költekező turistákat a pápai-mobil útjába eső falvak lakossága. A fikció ott kezdődik, amikor néhány nagyhitű, szegény embert közelebbről is megismerünk.

Summa

Hatalmas lelkük van az embereknek arrafelé délen, legalábbis nem rejtik véka alá érzelmeiket. A film rendezői sem, akik nagy szegénységben élő honfitársaik küzdelmeiről készítettek filmet, és majdhogynem szakadásig feszítik a nézői empátia húrjait.

Fogyatékosokról, betegekről, árvákról, művészet filmet készíteni, anélkül, hogy hatásvadász legyen a végeredmény, ezzel az Ahová a pápa is gyalog jár készítőinek is szembesülniük kellett. Filmjük főhőse Beto, különböző holmik csempészéséből igyekszik eltartani feleségét és jobb jövőről álmodozó lányát. De csak egy rozoga biciklije van és a beteg térde, ami megnehezíti a szigorú vámőrök kijátszását. Ha sikerül neki, a bicikli adja meg magát a poros úton, amikor a legnagyobb szükség lenne rá, vagy épp rosszakarója tartóztatja fel. A "szegény embert az ág is húzza" szólás lenne a film legmegfelelőbb tagline-ja, csak akkor senki sem menne be rá a moziba. Pedig ezúttal érdemes, mert minden dél-amerikai dramaturgiai túlzás ellenére a családtagokat összekötő szeretett, és a barátság, ami csak a szükségben élők között működik ennyire önfeláldozóan, mind-mind katartikus élmény, épp olyan, amilyet minden mozitól várunk. Katarzis mellett az alapszituációból következő komikus helyzet is adott és sok nevetés: Beto új illemhelyet épít az udvarában, hogy a szükségük érző turistákon gazdagodjon meg.

Amit a film alkotói leginkább eltaláltak, az a dél-amerikaiak hatalmas hitének ábrázolása, templomon, pápán és egyházon túl - az életbe vetett töretlen bizodalom. Az egyetlen, ami még - a címből asszociálva - a legnagyobb szarból is kiránt.

Kinek ajánljuk?
+ anyáknak és lányoknak
+ apáknak és lányoknak
+ legjobb barátoknak
+ mindazoknak, akik szeretnek meghatódni, mély érzelmeket átélni, és nem szégyellik a könnyeiket