Egy ország, egy konyha - Sörrel főző Hollandia

Van-e egyáltalán holland konyha? Jogos a kérdés, de kulináris sorozatunk legújabb fejezetében válaszolunk: van.

Habár valóban nem olyan híres mint egyes agyondícsért európai országé, a holland konyhának is megvannak a maga individuális sajátosságai, ami csak rájuk jellemző. Következzen az ország, melynek gasztronómiája a diadalív árnyékában bújik meg.

Alapvetően a hollandok egyszerűen és egyenesen főznek: ízeikben, receptjeikben és elkészítési folyamataikban nem fogjuk megtalálni azokat a kulináris bravúrokat, amelyekről például a franciák híresek, vagy azt a fűszerezettséget, amitől az olasz konyha tízujjmegnyalós. Ők a rusztikus ételek hívei, amely talán a mezőgazdaságból és halászatból élő történelmi hagyomány miatt alakult így – ahogy épületeikben és városképükben is a funkcionalitás, minimalizmus és indusztrializmus a fő hívószavak, a hollandok olykor szinte filozófiamentesnek tűnő tettrekészségét a szakácsművészetük is élesen mutatja.

Miből főzzünk?
Ha Hollandia, akkor hal és krumpli. Gondolatban ezt a Fish&Chips dolgot Angliához kötjük, de a valóság az, hogy ezt az ételkombináció sokkal inkább a hollandokra jellemző. Tengeri ételeikben az angolnától kezdve a tőkehalon át találunk heringet, pisztrángot, lazacot, garnélát, homárt, osztrigát és kagylót is, olykor nyersen, máskor pedig változatos elkészítési módokban. Krumplitéren pedig nagyon híres a holland majonézes sültkrumpli, amelyet gyorséttermekben egyszerűen patat néven lehet kikérni. Általában vastagabbra szelik a krumplit mint máshol és a majonézük is sokkal sűrűbb az általunk megszokottnál, így összességében egy önmagában laktató köretről beszélünk. Emellett nagyon rajonganak a zöldségekért is: a bab- és lencseféléket előszeretettel használják levesek és öntetek készítéséhez, de köretként népszerű a káposzta (mindenféle típusa), cékla, zöldbab, sárgarépa, zeller, hagyma, kelbimbó, karfiol, endívia, spenót, spárga és a saláta is. Szintén kardinális pont a holland tejtermékek szekciója: egy átlagos bolti bevásárlás alatt talán nem is tudjuk, de legtöbbször holland sajtot pakolunk a kosárba, ugyanis a gouda és az edami is mind innen származnak. Húsételeiket disznóból, marhából, csirkéből, bárányból, kecskéből és tehénből készítik, specialitásuk pedig a német virslikre és kolbászokra emlékeztető, metworst családba tartozó erős szárazkolbászok, amelyeket az ország minden területén előszeretettel fogyasztják.  A hollandok nagy édességrajongók is: híresen sok palacsintát, gofrit, pitét, tortát, fánkot, cupcake-et és kalácsot esznek, nagyon sokféle öntettel és számos különböző gyümölcsből készítve, mint az alma, körte, cseresznye, meggy, különböző bogyók és szilva.

Nyers hering, sör és minden napra krumpli
A hollandok a nap bármely szakában, a hét bármilyen napján képesek folyamatosan krumplit enni – már Vincent Van Gogh is megfestette a holland étlap eme 18. századi kezdetre datálható sajátosságát. Halász- és farmer nép révén ez nem is meglepő, csakúgy, mint halas ételeik. A nieuwe nevű étel például pácolt nyers hering, amelyet hagymával megszórva tálalnak és a hering farkát kézzel felemelve fokozatosan harapnak felfelé szőke hajú, magas és kék szemű fogyasztói. A kibbeling is szintén mindenhol fellelhető: bő olajban sült tőkehal-rögök. Halaknál maradva még fontos a lekkerbek, ami szintén tőkehal, de ez az angol  Fish&Chips tökéletes holland megfelelője, és a gerookte paling, ami füstölt angolnát takar. Csipegetni broodjét és bitterbalt is kérhetünk: a tradícionális holland krokettféléket sörözőkben is rendelhetjük, mustárral a tetején. A bor relatíve ismeretlen a holland szakácsművészetben, ehelyett ételeiket is gyakran sörrel ízesítik, de a Heineken hazájától nem is várnánk kevesebbet. Népszerű ebben a kategóriában például a runderstoofpotje, ami bockbierrel, egy rubint szinű szezonális sörrel készült marhapörkölt számtalan zöldséggel.

Desszertjeik közül híres a spekkoek, amely indonéz-holland réteges, vajas tortafúzió, a különböző appeltaartok, azaz almáspiték, a poffertjes, ami apró, tenyérnyi palacsintákat takar – de a legkedveltebb édesség mégis a pannenkoek, avagy a holland módra elkészített palacsinta. Szélesen és vékonyan készítik, gyakran gyümölcsöt is sütnek bele (almával nagyon népszerű), édes csokoládé vagy cukorsziruppal locsolják meg, de sós verzióiba bacont vagy szalámit is tesznek, oregánóval ízesítve.

Ha szívesen belekóstolnál egypár holland nyalánkságba, akkor a Wesselényi utcai KomKom Holland Csokoládézóban kipróbálhatod a cukros finomságokat.

Megéheztél más konyhák után is? Maradj velünk, Egy ország, egy konyha sorozatunk hatodik részében a szerb szakácsművészetet elemezzük ki.