Sorozatunk legújabb, ropogósan friss részében a szomszédos szerbek sütőibe kukucskáltunk.
Szerbia konyhája, hasonlóan sok közép- és kelet-európai országéhoz, nagyon változatos és számos más kultúra gasztronómiáját is beágyazta szakácsművészetébe a háborúkkal és megszállásokkal keresztbeszelt évszázadok során.
Jugoszlávia részeként a többi idesűrített nép receptjeiből is merít, mint pszeudo osztrák-magyar monarchia tag, az ország régen magyar részén osztrák és magyar behatásokat is beépített, de az évszázadokkal régebbi ottomán uralom a török hatásokat ültette el az ízgazdag balkán konyhában. Összességében a magyar konyhával sok szempontból rokon, de mégis üdítően eltérő gasztrofúzióról beszélünk.
Miből főzzünk?
A szerb konyhát három szóban jól meg lehet fogni: hús, hús, hús. Természetesen ez azért némileg túlzás, de megkerülhetetlenül igaz, hogy balkán rokonaink imádják a húst és nem fukarkodnak a használatával. Leggyakrabban sertést, bárányt és kecskét készítenek el, amiben különbözik némileg a magyar marha- és csirkeuralomtól (de a disznóság persze egyezik).
A szerbek is, mint mi, kenyérmániás nép – náluk viszont mély vallási gyökerei is vannak a dolognak (Krisztus teste) – a szódabikarbónás, könnyű és nagy lapkenyér (a česnica) például karácsonykor közös étel, amiből mindenki egyszerre tör a családban, néha még érmét is sütnek bele a szerencséért. Nagyon szeretik a leveleszöldségeket, mint a spenót és a fejessaláta. A szerbek kiváló sós sajtokat készítenek, amelyben nagy bolgár, török és görög behatást is észrevehetünk – legismertebb a sirnica. Ők is paprikásan főző nép, hazánkban is kedvelt szósz, az ajvár alapját is paprika és fokhagyma képzi, valamint ők is nagyon kolbászos és szalámis ország: majdhogynem ugyanúgy készülnek a szerb felvágottak, mint a hazaiak.
Ćevapčićitől a Sopszkáig
Szerbiában a reggeli úgy a 19. századig ismeretlen fogalom volt – azóta viszont úgy tűnik egyszerre akarják pótolni az évezredes lemaradást. Gazdag reggelijeik már szinte angolosak: kenyér, vaj, lekvár, joghurt, tejföl, sajt, szalonna, kolbász, szalámi, rántotta és juhtúró kerül a finoman roskadozó asztalra.
Kenyérre nekik is vannak olyan alternatíváik, mint nekünk: a kiflice és perece szavakat talán nem is kell fordítanunk. Első fogásként a szerbek is kedvelik a riblja čorbát, azaz halászlevet, de könnyen kaphatunk bárányos ragut (Jagnjeća čorba) és csípős krumplilevest is (Ljuta krompir čorba) hangulattól függöen. De ajánljuk, hogy ne együnk sok levest, mert nem marad kapacitásunk az izmos főételekhez.
A vegetariánusok körülbelül annyira fogják élvezni a szerb főfogásokat, mint egy laktózérzékeny a tejüzemlátogatást. Tényleg alig van egy-két olyan étel, aminek ne lenne a része egy irdatlan nagy hússzelet. Néhány körülbelül teljesen egyező étel a magyar konyhával: duveč, azaz disznós lecsó, paprikaš – paprikás, gulaš – gulyás. Kedvelt balkán főétel a muszaka (bárányból), a Karađorđeva šnicla, ami göngyölt darálthúsból készült “ujjakat” takar sajttal és juhtúróval a belsejében, a Podvarak, amely a disznós rakottkelkáposzta balkáni megfelelője – de ha Szerbia, akkor ćevapčići – amely vagy innen vagy Bosznia-Hercegovinából származik, de a lényeg, hogy ezek a kisütött, különlegesen fűszerezett darálthús “ujjak” a nemzet tán legkedveltebb és legegyszerűbben elkészíthető főétele. Ha pedig elegendő húst tömrünk már magunkba, akkor kérjünk ki egy felfrissítő, hatalmas ada sopszka salátát: a fejessaláta és fehérsajtok fúziója díjnyertes nyári lazító kaja.
Desszertjeik legnagyobbrészt levelestésztából készülnek, ami nem a legkönnyebb receptek egyike. A štrudla – azaz szerb rétes számtalan ízben kedvelt: almástól a szilváson át a diósig. Nemzeti desszertjük még a burek (kör alakú) és a savijača (hosszú tészta), amelyeket nem csak édes, de sós verziókban is készítik. Nagyon, nagyon jóllakató édességek, mindenkinek ajánljuk.
De egy szerb étkezés nem étkezés jó zene és pár pohár rakija nélkül: a balkáni pálinka a maga 55-60%-ától garantáltan vigyorogva fogjuk a desszertünket bemajszolni.
Megkívántál egy férfiasságpróbás szerb lakomát? Akkor a Montenegrói Gurmanban vagy a Szerb Vendéglőben könnyedén ki is próbálhatod a balkáni ízeket.
Összefutott a nyál a szádban még több kulináris csemegére? Ne aggódj, egy hét múlva Kanadai konyhával fogunk teríteni!