Elmaradt beszélgetés

Salétromtól málló, repedezett, vöröstéglás ház - a járókelők szerint - "nemismerem" utca "nemjárokarra" zsákutcába. Az utca, ahova a macskák nem azért járnak a szemeteskukába élelmet turkálni, mert itt biztosan akad, hanem mert itt nem rúgnak annyiszor beléjük. Ahol az eső nem természeti adottság, hanem a falevelektől eldugult csatornák kidugaszolója. Na, körülbelül ennek az utcának a második, de inkább a harmadik háza előtt (ugyanis a második félig romosan, lakatlanul és házszám nélkül omladozik) egy öreg platánfa áll. Egy régi típusú Snipe minden este a fa elé beparkol. Régi autó de mindig fénylik a tisztaságtól. Ez az autó az utca fénye. A hatvanhárom éves Sam, az autó tulajdonosa, miután gondosan bezárja a kocsi ajtaját, belép "a bejárati ajtón, sofőregyenruhában. Felakasztja a sapkáját egy kampóra, bejön a szobába. Egy székhez lép, leül, sóhajt

Lenny: Szervusz, Sam bácsi.
Sam : Szervusz.
Lenny : Nehéz napod volt?
Sam : Türhető. Kicsit kifáradtam."

A szoba dohánytól bűzlik. Három férfi a színpadon, nevezhetjük őket színészeknek, de egy családnak is, vagy csonka családnak, vagy "tudomisén" egy kisebb csoportnak, akik között nincs nő. Sam, akit Cintos József alakít, minden este ugyanezeket válaszolja ugyanezekre a kérdésekre. Ő a biztos pont, aki mindig hazajön, akinek mindenkihez van egy jó szava. Aki dolgozik, mégsem követel. Ebben a házban lehetne akár minden az övé. Igen, ő ugyan hét évvel fiatalabb Max bátyjától, de nem emiatt másod-, vagy többedrangú a családban.

Czintos József személye az, aki mindezt leképezi nekünk, amit kaphatunk, és amit megtudhatunk Samről. A gyermekien mosolygó nagybácsikát alakítja, akit mindenki egy jóindulatú öregedő medvének tart. A család csak egy nemtelen dolgozónak véli, aki elpirul ha obszcénságokat hall és ellene van mindenféle erőszaknak. Nem lázad és nem irányít. Egyetlen öröme, ha a munkájáról beszélhet, és meg is teszi amint lehetősége nyílik rá. A munkájáról, ahol kiélheti magát, ott ő irányít, ő az első. Mégis, amint hazaér, leveszi az uniformisát, leül a székre - amin megtalálja a kis rudat ahova felteheti a lábát -, és olyan gyámoltalan lesz.

A szobában lévő bőr fotel - ami családi örökség - csakis az idősebbik fiút, Maxet illeti meg. Talán ezt a tradíciót érezhette Teddy, amikor a visszautazása előtt ő ült apja helyére.
Sam bácsika az örök nőtlen, de a család szájára veheti potenciájának valóságát is. Ő csak bölcsen nevet, vállat von és bemegy a konyhába. Mintha azt akarná mondani "csak nevessetek, nem tudtok ti még sok mindent".

Ő az egyetlen aki levelet kap Teddytől, az unokaöccsétől, aki megtette amit ő sohasem: kilépett ebből a csapatból. Teddy éppúgy kitaszított a családból mint ő, csak a fiú a tetteivel harcolta ki a magának a különc nevet. Sam pedig éppen azért lett kiközösítve mert nem lépet, mert nem lázadt. Várta a pillanatot amikor kiderülhetnek a titkok. A titkok amelyeket évek óta őrzött.

Ő az egyetlen beavatott unokaöccse életébe, és nemcsak róla de Max feleségéről is sokat tud.
Senki, sem Lenny, aki a család okos szépfiúja, sem a keményöklű Joey gyerek, de legfőképpen a testvére, Max sem sejti, hogy aki mindennap meglocsolja a virágokat, az tudja, hogy az eltévelygett Teddynek családja van egy másik térben. Tudja, hogy bátyját, felesége megcsalta a legjobb cimborájával, és azt is tudja, hogy egyszer, a vizelettől megsárgult tornác kövén ott fog állni a menye, aki majd mindent felborít.

Nem csodálkozott amikor megjelent az eltévelygett fiú. Azon sem csodálkozott amikor a család ultra hímjei elcsábítják közéjük, vagy elcsábítatják magukat Ruth személyével. Samet nem kérdik meg, hogy részt akar-e venni a csapatba, bepótolna a nő luxuséletébe, részesülne Ruth bájaiból. Mindenkinek természetes, hogy ő csak sofőr lesz ebben a játékban is, éppúgy mint évekkel ezelőtt amikor Max feleségét fuvarozta.

Most lett volna alkalma Samnak és Teddynek beszélgetni, most amikor visszatért a régi otthonába érett férfiként, feleségével. Most elmesélhette volna fájdalmát, kiadhatta volna magából az elfojtott indulatokat, az igazságtalanság szülte rossz érzéseket, amit a zsarnok testvére táplált benne. Talán egymásra találhatott volna a család két pólusa és együtt megoldást kerestek volna. De nem, nem tudtak négyszemközt maradni, beszélgetni, és amikor már Sam nem birja az elfojtást, amikor a család újból kilöki magából a legnagyobbik fiút, akkor techalottként terül el a földön.

"Lenny : Valószinüleg meghalt úgy fél percre.
Max : Még csak nem is halt meg!"

Hát persze csak - ahogy Max mondaná -, beteges fantáziája van neki... vagy micsoda. Fekszik a földön és képtelen megmozdulni. A teste megbénult és az agya hiába küldi a parancsokat, nem tud felállni. Látja amint keresztül lép rajta Teddy. Veszi a kabátját és érdeklődik, hogy merre talál taxit.

Most ő is olyan közömbös velem - gondolja Sam - pedig kivittem volna a reptérre a Humber Super Snipe-val és beszélgettünk volna.