"És Te? Szabad-e vagy?" - Budapest Pride Videó

Jövő szombaton a Kossuth térről indul majd a 22. Budapest Pride felvonulása. A szervezők az idei menetre egy olyan videóval készültek, amelynek célja, hogy segítse a többségi társadalmat beleképzelni az LMBTQ emberek bőrébe.

Az egyperces kisfilm olyan teljesen hétköznapi szituációkat mutat be, amelyek a heteroszexuális többség számára ugyan természetesek, ám a leszbikus, meleg, és transznemű emberek számára ugyanezek az élethelyzetek szorongással és félelemmel teliek.

"Megkérhetem itt a barátnőm kezét?" – kérdezi egy szerelmespár egyik tagja az étteremben,
"Bemehetek én is a női mosdóba?" – bizonytalankodik egy fiatal lány egy szórakozóhely mosdója előtt,
"Kaphatnánk mi is egy családi jegyet?" – kérdezi egy kisfiú a Füvészkert bejáratánál.

"És te? Szabad-e vagy?" – szólítják meg aztán a nézőt a kisfilm végén a szervezők és az alkotók, akik arra igyekeznek rávilágítani, hogy az LMBTQ emberek hétköznapjai hasonló dilemmákban őrlődve telnek, és akik szerint a hasonló jogok nem egyenlő jogok, a kényszerű döntés nem szabad döntés, a korlátok közé szorított élet pedig nem szabad élet. "Te mit szólnál, hogyha engedélyt kéne kérned másoktól ahhoz, hogy önmagad lehess?" – kérdezik a Pride rendezői. Itt az idő, hogy megmutassuk, hogy a biztonságot nem a rejtőzködés, a hallgatás és az elzárkózás jelenti, hanem a nyílt odafigyelés egymásra, a sokszínűség elfogadása, a kiállás és a szabad döntés lehetősége – üzenik a Pride szervezői.



Az idei Budapest Pride egyébként június 30-án, pénteken, startolt, és július 9-ig, vasárnapig, fog tartani. A felvonulás július 8-án, szombaton, indul majd a Kossuth térről, pontban délután háromtól. A rendezvény házigazdája Steiner Kristóf lesz, de koncertezik majd Antonia Vai, valamint beszédet mond Schilling Árpád rendező, Gyémánt Ágnes, az első magyar Támogató Szülők Csoportjának alapítója, Karlik Cintia, a Budapest Pride sajtószóvivője (ő a videóban is feltűnik), Kemény Zsófi (aka: Sophie Hard) pedig slammelni fog.